https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prilepeneho-aktivistu-museli-v-nemecku-vynest-ze-soudni-sine-i-se-stolem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přilepeného aktivistu museli v Německu vynést ze soudní síně i se stolem

24.2.2023 09:30 (ČTK)
Soudní proces se týká několika akcí skupiny z roku 2022, na kterých se Jeschke podle obžaloby podílel.  Ilustrační foto
Soudní proces se týká několika akcí skupiny z roku 2022, na kterých se Jeschke podle obžaloby podílel. Ilustrační foto
Klimatický aktivista souzený v Německu za uliční blokády se přilepil v soudní síni ke stolu tak, že musel být vynesen i s tímto kusem nábytku. Svým gestem chtěl zakladatel protestní skupiny Poslední generace (Letzte Generation) upozornit na nutnost boje proti změnám klimatu, informovala agentura DPA.
 

"Přilepil jsem se. Musím to udělat, protože musíme mluvit o klimatickém nouzovém stavu," zvolal 23letý Henning Jeschke v soudní síni. "Je mi to líto. Musím to udělat," dodal, zatímco se natáčel. Skupina později zveřejnila snímek na twitteru.

Soudce zavolal justiční stráž, a když mu Jeschke opakovaně skákal do řeči, mladíka vykázal. Strážní museli aktivistu vynést z budovy i se stolem dlouhým 1,2 metru. Naposledy byl viděn, jak v doprovodu dalších lidí čeká na autobusové zastávce stále s rukou přilepenou ke stolu. Proces mezitím pokračoval, další líčení bylo stanoveno na 9. března.

Aktivisté skupiny Poslední generace v posledních měsících zintenzivnili protesty, kterými chtějí veřejnost a vládu přinutit k ráznější ochraně klimatu. Odmítají těžbu fosilních paliv a demonstrují například za snížení povolené rychlosti v dopravě. Při svých akcích se mimo jiné lepidlem lepí k silnicím, ranvejím či uměleckým dílům.

Soudní proces se týká několika akcí skupiny z roku 2022, na kterých se Jeschke podle obžaloby podílel. Berlínské státní zastupitelství aktivistu viní z nátlaku, kladení odporu policistům a nebezpečného narušování dopravy. Protože aktivista odmítl za své činy zaplatit pokutu, případ se dostal k soudu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

24.2.2023 19:19
Soudce měl proces přesunout do jiné síně, aktivistu měli v té původní síni zamknout, zhasnout a vypnout topení. Aby se ušetřilo.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.2.2023 21:49
Dobrá zpráva! Ne každý aktivista je v Thajsku a na Bali. S ekoligistickém aktivismem na věčné časy a nikdy jinak!
Odpovědět
ig

25.2.2023 09:18
Asi se vsadil, že dokáže ukrást stůl ze soudní síně.
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.2.2023 09:44
Já chci taky nový stůl.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist