https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/princ-william-bude-udelovat-ceny-za-reseni-ekologickych-otazek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Princ William bude udělovat ceny za řešení ekologických otázek

4.1.2020 00:25 | LONDÝN (ČTK)
Britský princ William v úterý oznámil, že bude v nadcházející dekádě udělovat ceny v celkové hodnotě několika milionů liber lidem, kteří se mimořádně zasadí o řešení největších ekologických výzev. / Ilustrační foto
Britský princ William v úterý oznámil, že bude v nadcházející dekádě udělovat ceny v celkové hodnotě několika milionů liber lidem, kteří se mimořádně zasadí o řešení největších ekologických výzev. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Britský princ William v úterý oznámil, že bude v nadcházející dekádě udělovat ceny v celkové hodnotě několika milionů liber lidem, kteří se mimořádně zasadí o řešení největších ekologických výzev. Jak velký finanční obnos si jednotliví vítězové odnesou, zatím není jasné. Projekt nicméně podporuje koalice organizací a filantropů, informovala agentura Reuters.
 

Ocenění Earthshot, které bylo v tiskovém prohlášení označeno za "nejprestižnější environmentální cenu v dějinách", bude v nadcházejících deseti letech každoročně uděleno pěti výhercům.

Ocenění vzniklo na základě více než rok trvajících konzultací s více než 60 organizacemi a experty. Cílem je vytvořit nové technologie, politiku a řešení otázek týkajících se klimatu, energetiky, přírody, biodiverzity, oceánů a znečištění ovzduší a vody. Záměrem iniciativy je získat alespoň 50 řešení největších výzev při ochraně planety. Projekt bude formálně zahájen v roce 2020 a udílení cen se uskuteční v různých městech na světě v letech 2021 až 2030.

"Země se nachází v bodu zlomu a čeká nás drsné rozhodování: buď budeme pokračovat ve stejném duchu a nenávratně zničíme naši planetu, nebo si vzpomene na naši unikátní lidskou sílu a trvající schopnost vést, inovovat a řešit problémy," uvedl v prohlášení 37letý William. "Vzpomeňme si na úžasné civilizace, které jsme postavili, a život zachraňující technologie, které jsme vytvořili. Vzpomeňme na to, že se nám podařilo dostat muže na Měsíc," pokračoval princ. "Lidé mohou dokázat velké věci. Nadcházejících deset let nám přinese jednu z největších zkoušek - budou dekádou činů s cílem napravit Zemi," doplnil.

Britská královská rodina již mnoho let upozorňuje na nutnost chránit životní prostředí. Agentura Reuters v této souvislosti připomněla, že Williamův otec, princ Charles, již desítky let hovoří o negativních dopadech změny klimatu i o nutnosti chránit druhy před vyhynutím.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jan Křížek

5.1.2020 10:13
Deset let na záchranu planety? To deset let pár milionů liber nespraví. A co až přijdou na největší průšvih ekonadšenců. Totiž elektroauta a cokoliv co navyšuje spotřebu elektřiny...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist