https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prioritou-predsednictvi-bude-dal-energeticka-krize-rekl-v-evropskem-parlamentu-svedsky-premier
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prioritou předsednictví bude dál energetická krize, řekl v Evropském parlamentu švédský premiér

17.1.2023 16:40 | ŠTRASBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Švédský premiér Ulf Kristersson dnes europoslancům na jejich plenárním zasedání ve Štrasburku představil plány předsednictví své země v Radě EU, prioritou podle něj dál bude zejména podpora Ukrajiny a řešení energetické krize. Dalšími úkoly podle šéfa švédské vlády budou také dohled nad dodržováním vlády práva v unijních zemích, opatření pro boj se změnami klimatu nebo posilování konkurenceschopnosti. Kristersson ve svém projevu pochválil Česko za vynikající práci, kterou jako předsednická země zvládlo za předchozích šest měsíců.
 

"Chceme zelenější, bezpečnější, svobodnější Evropu," shrnul hlavní témata tohoto pololetí švédský premiér. "Žijeme ale v obtížné době, v Evropě zuří válka," dodal s tím, že právě v důsledku ruské invaze na Ukrajinu se musí EU vyrovnat s ekonomickými problémy a energetickou krizí.

"Není nic důležitějšího než boj za demokracii... Režim Vladimira Putina podcenil nejen Ukrajinu, ale i celou Evropskou unii," řekl Kristersson za potlesku europoslanců. Sedmadvacítka se podle něj musí zaměřit nejen na aktuální podporu ukrajinské vlády a armády, ale také na budoucí rekonstrukci země. Pomoci by v tom měly i peníze, které Brusel v rámci sankcí zablokoval ruským občanům a firmám figurujícím na sankčních seznamech. "Zmrazený ruský majetek musí být součástí řešení... je třeba ty peníze využít na to, abychom zaplatili alespoň část škod," popsal svou představu premiér.

Švédsko převzalo předsednickou roli od Česka začátkem měsíce, ve vedení Rady EU bude do konce června, pak jej nahradí Španělsko.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.1.2023 17:21
Systém rotace předsednictví EU je zcela špatný. Pomalý, těžkopádný s měnícími se prioritami.
Připomíná systém rotace předsednictví v bývalé Jugoslávii, který žalostně selhal.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

18.1.2023 06:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co je špatného na rotaci? Ve Švýcarsku takhle rotuje pozice prezidenta. To by bylo něco. Ale přišli bychom o "Chléb a hry" a o spoustu srandy od veřejných komiků.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

18.1.2023 07:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Stejně jako dnes je každému buřt Titova Jugoslávie, tak ani po unii smutnit nebudu. Historie ukazuje, že touha po moci je rozkladem všeho a tak je to i v Bruselu, jen s tím poplatkem korupce pomocí dotaci s fondu s vidinou nekonkurenceschopnosti a tedy vysokých cen doprovázeny centralizovaný plánováním, jako za komárů, kdy státní rozpočet překládané do Bruselu
Odpovědět
ZK

Zan K.

22.1.2023 15:26 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nic než Souhlas.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2023 10:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Stále sílí skupina frustrovaných jedinců, zvaných ANTI, kteří jsou vždy zásadně vždy proti. Jsou to lidé, kteří se sami považují za neúspěšné.
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.1.2023 21:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Máte zbytečně pesimistický pohled.
Nehledejte poloprázdnou sklenici, když je poloplná.
Třeba většina těch, co jsou označováni jako "protievropští", jsou ve skutečnosti příznivci EHS. A nejsou proti rozvoji EU ale pro rozvoj suverénních evropských států.

Pozitivní postoj!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.1.2023 09:27 Reaguje na Viktor Šedivý
To je celkem jedno, názory jsou různé. Ale tohle je síla, tak koncentrované blbství v tak mohutném rozsahu je dost unikátní:

"Podle STEM u nás 37% lidí neví, kdo rozpoutal válku na Ukrajině (Rusko nebo NATO), 17% ví jasně, že NATO a 46% že Rusko. Respekt 24.10.2022"

Rozhodující bude volba presidenta, pokud to nedopadne, bereme to už dole vodou.
Odpovědět
ZK

Zan K.

22.1.2023 15:30 Reaguje na Pavel Hanzl
No - myslím že důležitější než volba prezidenta je třeba ona smlouva s NATO. Můžeme se do bucoucna dostat tam kde jsme byli, pouze Rusa vystřídá USak. A to se mi nelíbí. (Pokud jde o volby, Znám je nakonec i výrok p. Kocába k oněm kandidátům)...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2023 22:35 Reaguje na Zan K.
Je dost jako zajímavý názor lidí, kteří jsou "pro EHS" bo my v tom spolku nebyli a informace byly na indexu, takže ti lidé vůbec netuší co to vlastně bylo a proč.
A hlavně vůbec netuší, proč se to celé přetransformovalo do podoby EU. Takže je můžem strčit mezi lidi ANTI, bo jejich názory jsou iracionální a chimérické, což je účel celého.
Omlouvám se předem jedinci, který by to měl v hlavě srovnané.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2023 22:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Holínky a hodinky fakt nejsou to samý, ovšem to je už moc makačka na bednu-...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.1.2023 09:34
Naše předsednictví je všeobecně hodnoceno jako velmi úspěšné a ČR se vrací mnezi suverénní státy EU s odpovídající váhou.
Ovšem Schillerová to veřejně nazvala "přehled promarněných příležitostí", čímž dává jasně najevo, že už i celá garnitura ANO žije ve světě naopak. Nejen tvrdí dezoláti a vohnouti od Okamury, ale i nejsilnější naše strana je totálně ovládnuta ruskou demagogií. Další stovky výroků (koncentrovaných lží) to jen potvrzuje.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.1.2023 14:01 Reaguje na Pavel Hanzl
:)))Co dodat. Je to legrace. Nejste vy při tom svatém boji ve stavu jakési koncentrované extáze, náboženské nebo i jiné ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.1.2023 15:10 Reaguje na Jarka O.
Já si představuji legraci poněkud jinak. My balancujeme dost dlouho na hraně, ale máme pořád šanci se stát plnohodnotnou zemí EU, ale poslední osmiletá vlády ANO nás zase hodila kus zpátky a do těžko řešitelných problémů (inflace, energetika, důchodový systém, postavení v EU, korupce, právní stát atd. atd.) a dnešní volba je zase o tom, jestli se vyhrabeme, nebo to půjde už jen dole vodou.
Odpovědět
ZK

Zan K.

22.1.2023 15:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Plnohodnotnou zemí nikdy nebudeme. To Polsko má šance daleko vyšší. To by se jinak nesměl brát počet kandidátů podle četnosti obyvatel, ale co stát to 1, 2, ..10 kandidátů.....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2023 22:43 Reaguje na Zan K.
My máme statut plnohodnotné země (velikostí ve středu EU), jenže naše reprezentace státu (Zeman, Babiš) z nás udělala naprosto podřadný problémistán, kde vládnou zcela bizardní jedinci a jejich mafie.
Ovšem po přístupu k Ukrajině a hlavně úspěšným předsednictví se najedou zjišťuje, že jsme evropskou zemí se schopnými politiky!!!
Otázkou je, jestli toho dokážeme využít, nebo si zvolíme zase loupeživého estébáka, který nás do té dupy už jednou dostal.
Odpovědět
ZK

Zan K.

23.1.2023 18:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Bodejť. Schopni pro EU, pro česko už to tak moc neplatí. Proto jsou také v EU dobře hodnoceni. Za soudruhů tomu bylo podobně. Chvála od rusů, ale doma??? Tvrdím, že nátury národů a jejich mentalita se nemění......
Odpovědět
ZK

Zan K.

22.1.2023 15:24
Inu ono předsednictví vypadá spíše jako fraška či čestná funkce. Ono rorační Předsednictví v Evropském parlamentu, či vedení evropské rady, evropské komise se jaksi nekoná. (volí se a víme kdo má nejvyšší šance).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2023 22:47 Reaguje na Zan K.
Ono to zásadní vliv na směřování evropského vývoje skutečně nemá, ale z praktického pohledu to důležité je.
Prostě jsou tu problémy, které stabilně zaprděné EU ouřednictvo řešit nebude a proto je tam každý půlrok jiná garnitura, která se chce trochu ukázat. To je jeden z principů demokracie.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist