https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prirodni-oblast-mlada-na-mladoboleslavsku-zarusta-lupinou-lide-ji-mohou-pomoci-trhat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přírodní oblast Mladá na Mladoboleslavsku zarůstá lupinou, lidé ji mohou pomoci trhat

10.6.2022 17:45 (ČTK)
Lupina mnoholistá, která je známá i pod názvem vlčí bob, je bobovitá rostlina výrazně modré nebo fialové barvy. K její likvidaci v minulosti vyzývali návštěvníky i správci národních parků na Šumavě a v Krkonoších.
Lupina mnoholistá, která je známá i pod názvem vlčí bob, je bobovitá rostlina výrazně modré nebo fialové barvy. K její likvidaci v minulosti vyzývali návštěvníky i správci národních parků na Šumavě a v Krkonoších.
Foto | pverdonk / Flickr.com
Ochránci přírody vyzývají lidi, aby se v oblasti přírodní památky Mladá na Mladoboleslavsku vyfotili s utrženou kyticí kvetoucí lupiny mnoholisté, pomohou tak chránit vzácné druhy, například hořec křížatý. Invazivní lupina, která letos na jaře ve velkém množství vyrostla v lokalitě přírodní památky, ničí vzácné rostliny a celé biotopy. ČTK to za Český svaz ochránců přírody Klenice řekla Milada Vrbová.
 

Z některých míst v přírodní oblasti Mladá se podle Vrbové kvůli lupině už téměř ztratil například hořec křížatý, který patří mezi silně ohrožené druhy. "Lupina vytlačuje původní vzácné druhy rostlin, a tím i na ně vázané živočichy. Nejen že jim ubírá prostor, ale půdu také obohacuje o dusík, a tím ji pro vzácná rostlinná společenstva znehodnocuje," řekla Vrbová. Půda bohatá na dusík je vhodná například pro růst kopřiv, nevyhovuje však orchidejím či dalším druhům, které velké množství dusíku nesnesou.

"Letos lupiny zase přibylo, v té oblasti se neseká a lidi si myslí, že když je hezká, bude možná i vzácná, tak ji moc nelikvidují," doplnila. Na začátku června je podle ní na likvidaci ideální čas, protože lupina právě kvete a ještě se nestihla vysemenit. Lidé by neměli utrženou lupinu pohodit na jiném místě, ale úplně z přírody odnést.

Lupina mnoholistá, která je známá i pod názvem vlčí bob, je bobovitá rostlina výrazně modré nebo fialové barvy. K její likvidaci v minulosti vyzývali návštěvníky i správci národních parků na Šumavě a v Krkonoších.

Národní přírodní památka Mladá je chráněné území poblíž Benátek nad Jizerou na Mladoboleslavsku a Milovic na Nymbursku. Bylo vyhlášeno 23. června 2020 na ploše téměř 1250 hektarů, ochranné pásmo zaujímá plochu přes 58 hektarů.

Za fotografii největší kytice lupiny z Mladé ochránci lidi odmění. Fotografie mohou posílat na e-mail info@csopklenice.cz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

10.6.2022 18:32
Lupina? Kdyby přírodu trápila jen ta! Bydlím na samé hranici KRNAPu, a letos jsem úřad kontaktoval, ohledně nového výskytu invazivního druhu, už čtyřikrát. Zlatobýly, křídlatka, lupina. Ale to jen, co se týče výskytu v přírodě.

Kdybych měl spočítat sousedy, kteří si na zahradách hýčkají bolševník, líčidlo, šeříky, netýkavku žláznatou, nebo právě i zlatobýly, lupinu a její barevné kultivary, a jiné invazivní/expanzivní druhy rostlin, včetně různých kultivarů dubů, buků, javorů, lísek, vrb, jejichž genom se pak během kvetení šíří do volné přírody...

Fakt, někdy si přijdu jako u debilů, když se dívám na "zahrádkáře-zabijáky přírody".
A to celé okořeněné neustálým sekáním trávy. (-_-)
Jenže vysvětlujte vševědoucím staroušům, že ničí svět, když oni vše vědí nejlépe.
Jestli něco vyhubí lidstvo - jako druh - nebude to nic jiného, než že se lidstvo vyhubí samo. Umře na debilitu a egoismus.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.6.2022 19:03 Reaguje na Anyr
1*
Odpovědět

Jirka Černý

10.6.2022 22:04
Jezdím tam často (v rámci možností) a jak mně ty kytky moc nezajímají tak jsem myslel že se to snad ani trhat nemá, ona je jak na sviňu docela hezká invazivní rostlina jedna. Ale jo když to stihnu tak pomůžu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist