https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pristaviste-u-malych-zernosek-kvuli-zvlaste-chranenym-zivocichum-mozna-nebude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přístaviště u Malých Žernosek kvůli zvláště chráněným živočichům možná nebude

12.2.2024 10:39 (ČTK)
Podle CHKO se v lokalitě vyskytuje například sladkovodní mlž velevrub malířský, užovka obojková, bobr evropský a zásahem by mohl být ovlivněn také losos obecný.
Podle CHKO se v lokalitě vyskytuje například sladkovodní mlž velevrub malířský, užovka obojková, bobr evropský a zásahem by mohl být ovlivněn také losos obecný.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přístaviště pro rekreační lodě u Malých Žernosek na Litoměřicku možná nevznikne. Podle Chráněné krajinné oblasti (CHKO) České středohoří se v lokalitě vyskytují zvláště chráněné druhy živočichů. Ministerstvo životního prostředí proto zamítlo odvolání Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC ČR) proti rozhodnutí CHKO, které už dřív vyhovělo spolku Děti Země a stavbu zamítlo. Mluvčí ŘVC ČR Jan Bukovský ČTK řekl, že rozhodnutí podnik vyhodnocuje, aby mohl rozhodnout o dalším postupu. Proti rozhodnutí ministerstva se nelze odvolat.
 

Státní investor nedokázal přesvědčivě doložit, v čem konkrétně spočívá veřejný zájem stavbu pro osobní lodní dopravu a pro soukromou rekreační plavbu naproti přístavišti Velké Žernoseky stavět, uvedl spolek. Podle CHKO se v lokalitě vyskytuje například sladkovodní mlž velevrub malířský, užovka obojková, bobr evropský a zásahem by mohl být ovlivněn také losos obecný.

"Tvrzení ŘVC ČR o údajném veřejném zájmu a jeho převaze nad zájmem ochrany dotčených druhů živočichů byla buď obecná nebo šlo o spekulace, které se opíraly o nepřesvědčivé podklady," uvedl předseda spolku Děti Země Miroslav Patrik. Ze strany podniku podle něj chyběly například analýzy současného stavu na Labi a reálné prognózy, že přístaviště skutečně zvýší zájem o rekreaci a o podnikání a naopak sníží nezaměstnanost. "Státní investor také absurdně vydával technický popis přístaviště a jeho funkcí za důkazy údajného nedostatečně naplňovaného veřejného zájmu," dodal.

Přístaviště je podle Bukovského součástí sítě přístavišť pro rekreační plavidla, která v posledních letech podél Labe vznikají. "Je to lokalita, která má pro rekreační plavbu svůj význam," podotkl. Je možné, že ŘVC ČR projekt ještě upraví. Oproti jiným přístavištím se liší například tím, že je o něco větší a také je v projektu počítáno s vybudováním sjezdu na vodu, řekl Bukovský. "Může se stát, že pokud to nebude možné, přístaviště tam nebude," upozornil. Podle něj je o již zprovozněná přístaviště zájem zejména o víkendech o letních prázdninách. Například u přístaviště v Litoměřicích kotvilo přes 500 osobních plavidel, uzavřel mluvčí. Přístaviště v Malých Žernosekách je navrženo pro 18 lodí. Náklady ŘVC ČR vyčíslilo zhruba na 55 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

12.2.2024 11:39
Tito živočichové by se přizpůsobili a stejné by to bylo, kdyby byly ty 2jezy na Labi pod Ústím !
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.2.2024 21:10
Smutné, velmi drzý nátlak. Kvůli bobrovi...?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist