https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prizemniho-ozonu-bylo-v-lete-nejvice-za-posledni-dekadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přízemního ozónu bylo v létě nejvíce za poslední dekádu

11.11.2003 14:13 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Extrémní horka tohoto léta neměla na svědomí pouze malou úrodu nebo velkou produkci odpadu ve formě PET lahví. Jedním z jejich důsledků byl také nejvyšší výskyt přízemního ozónu v ovzduší za posledních deset let, alespoň podle měření Evropské agentury pro životní prostředí (EEA). Rada ministrů životního prostředí EU se proto ke konci října dohodla, že je nutné s přízemním ozónem bojovat. Přistoupila na návrh Evropské komise, aby byly omezeny emise těkavých organických látek z rozpouštědel v barvách, lacích a nátěrech na vozidla.
 

Komisařka Margot Wallströmová dohodu přivítala a zdůraznila nutnost pokračovat dál: "Legislativa EU zaměřená na snížení počtu ozónových epizod v Evropě začíná přinášet výsledky. Nejvyšší úrovně ozónu se snížují. Ale abychom se vyvarovali ozónových výskytů úplně, musíme pokračovat ve snižování emisí, které vytvářejí ozón: zejména těkavých organických látek (VOCs - Volatile Organic Compounds) a oxidů dusíku (NOX). Neexistují nárazová řešení, stále máme před sebou dlouhou cestu. Tento návrh je naléhavě nutným krokem k dosažení našeho cíle, zvláště když letní teploty dosahují tak rekordní úrovně."

Návrh Komise přidává ke snahám o redukci O3 produktově orientovaný přístup. Obsah VOC ve výrobcích musí být jasně zřetelný na etiketách a nesmí překročit povolené hodnoty. Členské země musí zajistit, aby hodnoty byly respektovány, stanovit monitorovací program pro správné začlenění tohoto zákona do legislativy i praxe, a pravidelně podávat zprávu Komisi, jak se začlenění do praxe vyvíjí.

Cílem směrnice je pomoci členským státům splnit závazek ze Směrnice o národním stropu emisí pro určité škodliviny (National Emission Ceilings - NEC), zejména významné snížení emisí VOC do roku 2010. Návrh je jedním z legislativního "arzenálu" proti přízemnímu ozónu, který obsahuje například Směrnici o integrované prevenci a kontrole znečištění, Směrnici o velkých spalovacích zařízeních, legislativu o automobilových olejích a nedávno přijaté Směrnici o Nesilničních mobilních strojích. Podstatná část této legislativy však nabude účinnosti až v následujících letech, kvůli dlouhým lhůtám na začlenění všech požadavků.

Vůbec první celoevropskou legislativou týkající se přízemního ozónu byla Směrnice 92/72/EEC. Ta byla nahrazena v září 2003 Směrnicí 2002/3/EC o ozónu v okolním ovzduší. Podle této směrnice je rizikem pro lidské zdraví krátké vystavení koncentraci nad 360 mikrogramů/m3. Průměrná koncentrace za hodinu by neměla překročit 240 µg/m3. Vlády jsou povinny informovat veřejnost, pokud je překročen limit 180 µg/m3.

Přehled znečištění přízemním ozónem v létě naleznete v tiskové zprávě EEA nazvané stručně "Znečištění ovzduší ozónem v Evropě v létě 2003: přehled překročení prahových hodnot v EU během letní sezony duben-srpen 2003 a srovnání s předchozími lety" zde http://www.eea.eu.int.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist