https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-bulharsko-je-podle-ministra-nevyhnutelne-obnovit-dodavky-ruskeho-plynu?fbclid=IwAR2YBTayWFivbpwLah1yc8ePZZ6Oq1ImSLJyjRWph401fTnuK3cUVIdEkzM
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro Bulharsko je podle ministra nevyhnutelné obnovit dodávky ruského plynu

23.8.2022 00:47 | SOFIA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Bulharsko si musí vyjednat s ruským plynárenským gigantem Gazprom obnovení dodávek plynu. Uvedl to ministr energetiky úřednické vlády Rosen Christov. Gazprom zastavil dodávky plynu do Bulharska v dubnu, protože Sofia odmítla za plyn platit v rublech. Vláda předtím slíbila, že zajistí dostatečné dodávky na zimu, uvedla agentura Reuters.
 

Ministr zatím neuvedl, kdy by měla jednání s Gazpromem začít. Pouze prohlásil, že je to nutné, aby si Bulharsko zajistilo levný plyn.

"Vzhledem k požadavkům podnikatelů a odborů jsou ve skutečnosti jednání s Gazpromem o obnovení dodávek nevyhnutelná," řekl Christov novinářům. Očekává ale, že rozhovory budou velmi obtížné. Ruský velvyslanec v Bulharsku v neděli prohlásil, že dodávky plynu do Bulharska by mohly být obnoveny, pokud bude ze strany Sofie politická vůle. Platby ale i tak musejí být v rublech.

Bulharsko, které je členem Evropské unie, až do dubnového přerušení dodávek odebíralo z Ruska až 90 procent plynu, který potřebovává. Současná dlouhodobá smlouva s Gazpromem vyprší na konci letošního roku.

Christov obvinil předchozí vládu reformního premiéra Kirila Petkova, že vztahy s Ruskem pokazila. Vláda padla v červnu, pouhých šest měsíců po nástupu do funkce.

Stovky Bulharů protestují od 2. srpna proti dočasné vládě, která se toho dne ujala funkce. Lidé se obávají, že kabinet bude pracovat na obnovení dodávek z Ruska a znovu zvýší vliv Kremlu na ekonomiku.

Země potřebuje ročně zhruba tři miliardy metrů krychlových plynu. V současnosti dostává jednu miliardu metrů krychlových z Ázerbájdžánu, zbytek nakupuje na trhu. Velkoobchodní ceny plynu tento měsíc vzrostly zhruba o 60 procent na 300 leva (3800 Kč) za megawatthodinu.

Podnikatelská sdružení a odbory upozorňují, že vysoké ceny plynu mají negativní dopady na průmysl. Vyzvaly proto vládu, aby hledala možnosti, jak obnovit dovoz plynu z Ruska, který by byl levnější než nákup na volném trhu. Sofia tento týden podle Christova zahájí jednání s Ázerbájdžánem o zvýšení dodávek a bude jednat o dodávkách také s tureckými obchodníky s plynem.

Předchozí vláda také vyjednala dohodu o dodávkách zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států. Prozatímní vláda se ale rozhodla uzavřít s americkou plynárenskou firmou Cheniere definitivní dohodu pouze na jeden náklad LNG v říjnu. Uvedla, že nedokáže zajistit sloty v terminálech na LNG za přijatelné ceny pro ostatních šest nákladů.

"Nynější krok současné úřednické vlády v Bulharsku je tříštěním jednotného postupu EU vůči Gazpromu a Rusku obecně," uvedl ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. "Zatímco většina zemí EU se snaží od ruských energií postupně odstřihávat, Bulharsko chce učinit pravý opak. Navíc 'potupně', neboť Rusko zemi od svých dodávek odstřihlo na základě kontroverzního požadavku platby v rublech," dodal.

Zároveň je podle Kovandy jednání Sofie ilustrací stále složitější situace, v níž se ocitají země spíše východní části EU, vysoce závislé na ruském plynu, včetně Německa nebo České republiky. V Německu se tak například i z nejvyšších politických pater, konkrétně z vládní FDP, už ozvaly hlasy volající po spuštění plynovodu Nord Stream 2. Ten už je hotový a vede paralelně s plynovodem Nord Stream 1, kvůli ruské invazi na Ukrajinu jej ale Německo odmítlo zprovoznit. Nord Stream 1 je hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do EU.

Separátně bez EU si dodávky ruského plynu už domluvilo Maďarsko. Gazprom tento měsíc zvýšil dodávky plynu do této země nad objem stanovený v dlouhodobé smlouvě. Budapešť také vede jednání o výši dodávek na září. Ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjártó v červenci kvůli tomu navštívil Moskvu.

Uzavření dohody o dodávkách plynu s ruským Gazpromem požaduje v České republice šéf strany SPD Tomio Okamura. Podle něj v současnosti není k ruskému plynu alternativa, geopolitika by proto měla jít v tomto případě stranou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (134)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2022 04:41
Bulharsko dováží 3 mld.m3 plynu, ČR cca 10 mld. m3, z toho 98.5% z Ruska.
Včera cena elektřiny na burze v Německu poprvé přesáhla 700 eur za megawatthodinu a je zhruba čtrnáctinásobkem sezonního průměru za posledních pět let.
Aby si to mohl představit i pan Hanzl , jde o 17.25 Kč/kWh, a to je pouze čistá silovka.

Abych mohl pokračovat dál ,musím použít nepěkného slovíčka "rozjebat" a napsat :
"Za stávající stav je plně odpovědná EU , která pod vedením ekomagorů doslova rozjebala celou energetickou soustavu včetně zdrojů po celé unii."

Vezmu-li průměrnou českou domácnost, tak v současné CÚ by zaplatila za elektřinu (3MWh/rok) 52 tis. Kč a za plyn ( 859m3/rok a 1m3= 10.5 kWh , včerejší cena plynu 7.10 Kč/kWh) přibližně 61 tis. Kč.

Každému musí být jasné, že 113 tis. Kč je mimo dosah běžné české domácnosti ,která ještě loni platila max. do 15 tis.Kč.

Nezachrání nás ani ona úžasně levná a dostupná elektřina z OZE , viz jásoty kolik ji Němci vyprodukují, která jaksi "zmizela" a nikdo neví kam se poděla.

Naše vláda stojí před fatálním rozhodnutím. Buď skloní hřbet a dohodne kontrakt s Gazpomem a zachrání sociální smír plus firmy , nebo bude dělat hrdobce , ožebračí vlastní domácnosti, pošle do insolvence kupu firem a bude smetena sociálními bouřemi.

A není to pouze ČR , včera cena elektřiny v jižním Švédsku atakovala hranici 15 Kč/kWh a i chladní Seveřané začínají ztrácet svůj pověstný klid , neboť ještě loni platili pouze 2.2 Kč/kWh.



Odpovědět
Pe

Pepa

23.8.2022 07:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
No slušná demagogie kalkulovat spotovou cenu energie na roční náklady domacnosti. Představ si ze spot bývá i za 0 eur/mwh. Nechceš udělat roční kalkulaci na této ceně?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2022 07:18 Reaguje na Pepa
Není problém. Jakékoli číslo násobené 0 je nula.
Proto i ty budeš mít roční nulové náklady na otop a vaření.
Přeji šťastnou ruku při nákupu elektřiny za 0 Kč na burze energií v Lipsku.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 07:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Výborný. Dovážíme z Ruska přes 9 mld. m3 plynu za cenu 17.25 Kč/kWh. To nás teda bratři řádsky natahují, nemáte ten pocit??

Jenom nevím, jakým způsobem EU mohla ten trh tak "rozjebat", když už od loňska Gazprom šktrí a šachuje s plynem tak, aby ho vyhnal na maximální cenu. Co s tím má vůbec nějaká EU?

Další dotaz, na který se ptám pořád zní: odkud máme teda plyn dnes, když Gazprom do Německa prakticky nic nedodává a k nám vůbec nic?

Gazprom plní své smlouvy až úzkostlivě, třeba tím, že odstřihl Bulhary už v dubnu a kontrakt je do konce roku. Normálka.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2022 07:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Pan Hanzl = nekonečná šňůra omylů.

1) ČR z Ruska nic nedováží , nakupuje se na burze v Německu ,protože ČR nechce mít přímý kontrakt s Gazpromem


2) Energetika EU je kopií německého modelu, tzv. Energiewende . Cílem udělat z OZE páteř energetiky a utlouct sodovkáč tím, že se zbavíme jaderných a uhelných elektráren
Totální nesmysl ekomagorů ,kteří spoustu věcí nedomysleli.

3) Všechny velké a nejen německé firmy ,které uzavřely kontrakt s Gazpromem přešly na platbu rublem. Žádné rubly k tomu nepotřebovaly, postačilo otevřít formálně účet u Gazprombank a zbytek udělala banka, která € převedla sama na rubly.

4) Poté co Bulhaři zjistili, že je na důkaz evropské solidarity ostatní v EU nechali ve štychu a platí v rublech, chtějí uzavřít s Rusy dvoustrannou smlouvu a zbytek EU ať jim solidárně vleze na záda.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 08:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
ad 1) Proč nechce mít ČR nic s Gazpromem? To je její vůle? Nebo už dávno celé plynárenství prodal Zeman Němcům? A i kdyby, proč by zrovna ČR, která je na seznamu nepřátel hned za USA, dodávali plyn, když jej nedodávají ostatním?

ad2) OZE jede velmi dobře a celá Evropa (kromě Němců a Rakušáků) s jádrem počítá. Takže plky, nic nedomyšleného tam není.

ad 3) Dobře, je to šikan ale o houby jde. Ale Rusi stejně nedodávají.

ad 4) Nikdo nikoho nenechal v žádném čtychu, Bulhaři mají problém jen sami se sebou, s cenou terminálu, který mají (na rozdíl od nás).

Dotaz zase těžký: co budou Rusi chtít za obnovení dodávek?
Píší tam o politické vůli. Tj. vůli nechat se vydírat. Proč Evropě ten plyn škrtí? A proč Evropa to odmítá a platí krvavé peníze za každý kubík odjinud?

Protože se odmítá nechat vydírat. Jde přímo o existenci Evropy. Studnička a vy to nedáte snad nikdy.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.8.2022 12:19 Reaguje na Pavel Hanzl
A vy se snad divíte, že ve válečném stavu se do ekonomiky a obchodu politika nemíchá? To slovíčkaření jak z východu tak ze západu a u nás je na jedno brdo. To myslíte, že Rus bude dodávat celé kvantum energií aby se pak muselo starat o boj s vyrobenými a dodasnými zbraněmi? Zatím je stále totální a pomalej durak a kšeftaři tam, stále maj své slovo, jako nakonec všude. Jinak by musel zařídit nový CCCP o což se možná k smíchu všem snaží. Co rusi budovali roky on by chtěl za pár měsíců? Inu durak.Rus se z oné národní charakteristiky od dob carství vpodstatě nezměniíl. Všude a ve všem je to vidno. Ono to ostatně vpodstatě platí o všech národech, včetně nás.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

23.8.2022 08:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Kolovrátku Hanzle, na vaše otázky jste dostal odpovědi, tak co s tím tady pořád trollujete?

S vašimi elementárními neznalostmi v energetice tu jste v každé diskuzi za největšího hlupáka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 10:48 Reaguje na Jaroslav Studnička
kdybys nebyl hlupákem, nestal by ses medvědem.
mrkl jsem na váš odkaz s vytížením plynovodů do Evropy a je to přesně tak, jak to píší normální média. Gazprom začal už loni tvrdě škrtit dodávky (propad kolem 25 týdnu na všech rourách), potom nechal jet NS1 a Jamal a Ukrajinské vyškrtil fest.

Připadá mi až děsivé, kolik lidí tak evidentní důkazy vůbec nevidí. Asi se EU rozhodla spáchat sebevraždu zavřením ruských plynovodů, to fakt není možný!!
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.8.2022 07:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
no, asi lidi přijdou na to, že vláda, která stojí při ziscích Čezu nebude mít dlouhého trvání....přitom by stačilo zrušit poplatky za elektroměry a plynoměry, které při takové ceně na trhu nemají smysl a odstoupit od systému emisních povolenek
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.8.2022 07:33 Reaguje na Jaroslav Řezáč
na to, aby vláda distribuovala zisky z Čezu, tak to nejdříve musí lidé zaplatit, proto podporovat domácnosti ze sektorové daně nedává smysl...lidi totiž nic neušetří a můžou si sektorovou daň nazývat třeba vánoční nebo válečnou to je jen slovo....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 08:15 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Zrušit drobné poplatky je složité jak žebř a houby to komu pomůže. ČEZ vykázal za 1. kv. zisk 33 mld. proti normálu 3 mld. takže kačky jsou.
70% jde státu a zbytek ošetří sektorovou daní, za to zaplatí sociální tarif. To je asi nejschůdnější cesta, ovšem i tak to trvá, nevím proč. Asi to zase blokuje zcela destruktivní opozice.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

23.8.2022 08:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Co to zase plácáte? Opozice kritizuje několik měsíců stav nečinnosti vlády. Žádné obstrukce v tom nejsou, protože doposud žádné reálné řešení není na stole.

Např. opozice již dlouhou dobu volá po zastropování cen el. energie. Včera se k tomu přidal v prohlášení i p. Kalousek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 10:27 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zastropování cen je asi dost problém, v Maďarsku tím vytvořili neskutečný čurbes s důledky zdražování.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

23.8.2022 13:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, příspěvek byl zcela o ničem jiném. Opět jste to nepochopil.

Když už jste zase v tématu odplaval někam jinam, tak...
Pokud si to Maďaři nastavili špatně, tak to špatně dopadlo. Na Slovensku elektřinu zastropovanou mají.
Není nic složitého spočítat fixní náklady + emisní povolenky (v případě elektráren na uhlí a plyn) + přiměřený zisk a tam tu cenu zastropovat.

Jistě by elektřina byla zcela jinde, než se aktuálně obchoduje elektřina na burze na nadcházející období.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 07:10 Reaguje na Jaroslav Studnička
Dobře. Zastropují na Slovači cenu a zrazu plesk!! Prúd nieje! A prečo? Prúd sa minul, predali sme ho na onú búrzu za 5x dažšije. Čo teraz?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

24.8.2022 11:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Než začnete plácat hlouposti, tak místo trollování si o tom něco zjistěte.

Je daný objem el. energie, který za tuto cenu musí společnost Slovenské elektrárne dodat do slovenské sítě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 22:47 Reaguje na Jaroslav Studnička
Šak dodáme, nie je problém. Ale 10x dražšije, to súdruh něpovedal.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 20:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy račte by vyučen na energetického plytvaka obrovského???
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 20:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy račte by vyučen na energetického plytvaka obrovského???
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.8.2022 05:28
Važení diskutující,ti kteří z vás topí plynem,který třeba nebude nebo na něj nebudete mít nepropadejte neklidu a stresu.Pozvu vás na svou chalupu do Beskyd kde topím dřívím.Budeme pořadát ruzné hovory a semináře tak jako Vaclav Havel a chartiste na tom jeho hradečku.Například přednášky z kynologie -paní Marie Kletečková.Rusko a plyn-Pavel Hanzl.Ekologie a teze hnutí duha-Slovan.K obveselení nás normálních poslouží Elijáš.který občas povyskočí a zavřeští soudruhu.soudruhu nebo ten srandatýpek SV,který nám bude nadavat do ruských trollu a koblih když bude mít přiloženo do kamen a vynesený popel.Vídím to pozitivně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 07:58
Chudáci Bulhaři kupují plyn za 3800 Kč od Azerů, my za 6500 Kč od Rusů.
Mají problém koupit od Američanů, protože se nedomluvili na cenu terminálů.
Kvůli tomu se chtějí cha cha cha domlouvat s Rusy!!!
To musí být čistě kolaborantská vláda, to není možný!!
Odpovědět
va

vaber

23.8.2022 08:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl dyť voni by mohli dělat poradce samotýmu Nejvyššímu, tam nahoře, jak jsou moudrej ,ještě si jich nezavolal na něco s čím si neví rady?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 10:54 Reaguje na vaber
To není nic moudrého, to je jen zcela obyčejná selská logika.
Pokud byste poslouchali svého Velkého Guru a Šachistu Nejvyššího, tak vám zcela jasně už dlouho vysvětluje, co s Evropu hodlá udělat a hlavně to skutečně dělá.
Víte vůbec, co se děje na Ukrajině?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.8.2022 08:58
Koukám že u Vinklerů probíhají řečnické přípravy na tu oooobr demonstraci. :D

Nejen že je Vinkler výborný řečník, je také i atraktivní model. Na fotkách níže je viděn v plavkách vzor 58:

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-dovolena-na-krymu-rus-se-vyfotil-vedle-systemu-protivzdusne-obrany-ukrajinci-mu-podekovali-40406494#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.8.2022 09:03
Zima se brzo zeptá, která vláda co dělala v létě. Bulharská domlouvá přímé
dodávky od producenta, aby nezůstali bez plynu a ta naše VYSÍLÁ SIGNÁLY !
Na co ještě čekají? Až začne mrznout a lidé a firmy na plyn nebudou mít?
Je to vůbec ještě vláda této země? Bulharům přeji moudré rozhodnutí, jak
zabezpečit dodávky plynu za co nejmenší dohodnuté ceny a nám už asi pouze
jinou vládu, která se začne starat o občany a tuzemské firmy. Příspěvky
jsou výsměchem občanům, kterým dají pár tisíc a náklady se jim zvýší
o desetitisíce. Prostě vláda pro horních deset tisíc!
Odpovědět
sv

23.8.2022 11:28 Reaguje na Břetislav Machaček
A ty "signály" sis vycucal z kterýho prstu, machačku. Tato vláda si zajistila dodávky z nizozemského LNG terminálu a vyjednala navýšení ropovodu TAL/IKL. Ty předchozí (bureš + ozubená pleš) hodily vidle do dostavby Temelína a do plynového propojení s Polskem.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 20:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Lidé budou mít machacku....nebudou mít zlodejske věci. Pokud někdo má na opičí, má i na banány. Pokud má někdo barák za tržní cenu 10 Mega, pak má i 180 tisíc ročně na energie. Pokud nemá je jasné, že na barák nakradl, a sociálně spravedlivé jej navštíví exekutor. Na každou svini a parazita se najde řezník.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.8.2022 09:15
Tak snad ,,dočasná,, bulharská vláda nebude stejná jako ten exot patolízal Orbán. Spoléhat se na dobytky z Gaspromu může jen pitomec. ;)

,,V říjnu má navíc začít fungovat plynovod z Řecka, který budou napájet dodávky z Ázerbájdžánu. To by podle Petkova mělo vést také k výraznému poklesu cen. Zprovoznění nového plynovodu označila za svou prioritu i stávající vláda.,,
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2022 09:28

1)
Zatímco německá vláda dělá, že se nic tak vážného neděje, jedna z nejbohatších zemí světa se velmi rychle propadá do chudoby. Více než každý druhý Němec stále více naráží na své finanční limity. Podle šéfa Asociace německých spořitelen a ředitele největší německé spořitelny Sparkassen-Finanzgruppe Helmuta Schleweise brzy až 60 procent německých domácností nic neušetří a celý příjem padne na životní náklady. Schleweis to řekl listu Welt am Sonntag.

2) Cena termínového kontraktu na elektřinu na burze EEX v Lipsku poprvé překročila 700 eur (přes 17 200 Kč) za megawatthodinu (MWh). Přitom teprve před týdnem vystoupila nad 500 eur. Současná cena je zhruba čtrnáctinásobkem sezonního průměru za posledních pět let.

„Katastrofa už nastala,“ konstatoval Thierry Bros, který se na prestižní pařížské vysoké škole politických věd Sciences Po zabývá mezinárodní energetikou. „Myslím, že hlavní otázka je, kdy se vedoucí představitelé Evropské unie proberou,“ dodal.

Nevím, kdy se proberou panáci z Evropské komise, ale jedno vím jistě - kolovrátek Hanzl a hejkal Eliáš se neproberou nikdy.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.8.2022 10:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Přesně tak. Ono to je o logickém uvažování každého z nás a kde schází logické myšlení, tak nastupuje papouškování cizích
"mouder" a nebo pouhá víra s napadáním oponentů. Víme o kom je
řeč už podle jejich příspěvků. Nezbývá než politovat chudé
duchem a popřát jim království nebeské, kam mají chudí duchem
bránu dokořán otevřenou. Budiž blahoslaveni chudí duchem!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 18:18 Reaguje na Břetislav Machaček
Co si představujete pod pojmem logika?
Evropa si ničí vlastní ekonomiku a páchá sebevraždu? Proč by to dělala? Je to logické??
Energetickou válku rozpoutal Putin, protože chce dostat Evropu na kolena, chce ji zničit a ovládnout. Sám to veřejně vykládá a zavřel kohouty plynovodů. Co je teda logika?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 11:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Otázka ovšem zní, co by mělo znamenat to probrání.
Možnost A): kopnout Rusa do hader a natvrdo se odstřihnout od jeho plynu úplně. Stejně jde k nám minimum (asi 8% spotřeby) a trh by se zklidnil a cena by šle dolů - i když ne zásadně.

Možnost B): Připlazit se k Putinovi a přistoupit na jeho vyděračské podmínky. Tj. v první řadě zrušit sankce a zablokovat pomoc Ukrajině.
A co by udělal Putin? Postupně by porazil Ukrajinu a nakoupil si rakety proti nám. Válku by rozpoutal asi v Pobaltí, pak by šlo Polsko a my. Možná by ale šel přes Maďarko, které se bránit nebude, pak Slovensko a my.
Kdybyste poslouchal co Putin sám říká, tak nám tohle slibuje už dávno.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 10:32
"Evropa mi prodá provaz, na kterém ji oběsím". V.V.Putin

Proč mu jeho vohnouti nevěří?
Dnes tu smyčku stahuje co to jde a každá domluva považuje za slabost a důvod k dalšímu přitažení.

V článku je jasně napsané, pokud bude "poůitická vůle". Tj. nechat se vydírat. A na tohle může Evropa skutečně dojet, Ukrajina není nijak daleko.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2022 10:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Ještě schází "Když se kácí les, létají třísky." J.V. Stalin
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 10:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co to má znamenat? Jaký les, jaké třísky? Nechápu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2022 14:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Vladimír Iljič Lenin · „Někdy je nutné učinit jeden krok zpět, abyste mohli učinit dva kroky vpřed.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 16:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud tím krokem zpět myslíte přistoupit na Putinovo vydírání, tak je to krok zcela nevratný.
Odpovědět
Sl

Slovan

23.8.2022 10:48
Svět se mění a Rusové zamrzli v 70. letech minulého století, kdy se mohli považovat za světovou velmoc. Dnes jimi nejsou a evidentně s tím mají nějaké psychické problémy. Nemají žádnou významnou technologickou firmu v ničem. Vesmírný program mají na úrovni Indie (možná). I jejich těžební sektor, kterým teď tak skvěle vydírají celou Evropu je závislý na západních technologiích.
Nechápu to. Mohli se vydat cestou Německa nebo Japonska. Obě země prohráli válku. Dnes jsou to technologické i ekonomické velmoci, mají desítky významných světových firem a obě země patří k těm s nejvyšší životní úrovní. Na jednu stranu je mi obyčejných Rusů líto, ale na stranu druhou s tím většina evidentně souhlasí (proto potřebují padnout na hubu znova) a ti kdo ne, tak jsou často pryč.
Je to krásná země, mohlo by se tam žít krásně. Bohužel s vedením jaké má to není reálné a my můžeme být vděčni, že jsem se z toho dostali.

Plyn i elektřina půjdou dolů úplně stejně jako ropa a pak si můžou tu bídu Rusové vychutnat, protože nemají způsoby, jak reálně nahradit evropský trh.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 11:04 Reaguje na Slovan
Pán je optimista a to se cení. Jenže problém je jen jediný. čecháčkovská až kolosálná blbost.
Není přece až tak nepravděpodobný scénář, že padne naše vláda a chytnou se toho proruští vohnouti. A za pár kubíků plynu prodají celou zem Putinovi a on si tu zavede takový režim, jak slibuje Ukrajině.
I tady Vinkler organizuje protistátní demonstrace, estébák a ruský agent vyvolává hlasování o nedůvěře vlády.
Jseme na hraně a já nejsem přesvědčen, že to ustojíme. Ikdyž by stačilo fakt vydržet pár měsíců, s novými LNG terminály by se to mělo snad zlomit. Ale rozjebávací potenciál Ruska je přímo gigantický.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 11:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Hlavně ten režim by už nebyl pohodičké scípání 80. let, Putin je daleko větší kruťas, než Hitler.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.8.2022 11:39 Reaguje na Slovan
Vy se divíte? Podívejte se, jaké degeneráty považují v RuSSku za významné osoby - Dugin, Prochanov a Izborský klub a různí pravoslavní pomatenci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 11:59 Reaguje na Petr Eliáš
Dobrý, to jsou sice nacisti ale víceméně teoretici. Takový Peskov je ale agresivní jak Goebbels a silovici jsou převážně vyložení psychopati a vrazi.
Odpovědět
DB

Darth Bane

23.8.2022 20:36 Reaguje na Petr Eliáš
Děčínský pomatenec si vsugeroval, že je nehorlavy, a že je to dědičné :) 😀 😃 🙂 🙃 😊 😇 😀 😃 🙂 Už dlouho jsem se nepobavil u tak bzundozniho ohynku.
Odpovědět
DB

Darth Bane

23.8.2022 20:36 Reaguje na Darth Bane
Duginsky....
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.8.2022 10:45 Reaguje na Darth Bane
No jo no. Je docela zábavné sledovat jak flastenci, pátá kolona a blbečci na soc. sítích vřeští nad výroky Ovara a nad sundáním duginovic spratka. :D
Odpovědět
RV

Richard Vacek

23.8.2022 14:05 Reaguje na Slovan
Rusko nemusí jít cestou Německa. Rusko má totiž třetinu světových zásob surovin a ke spokojenému životu mu stačí, pokud si tyto zásoby uchrání před rozkradením. A protože hlad po ruských surovinách je obrovský, musí mít Rusko dostatečný odstrašující vojenský potenciál. Je to nákladné, udržování jaderných zbraní není zadarmo, ale nakonec je to pro Rusko výhodnější než rezignace na bezpečnost. Stačí se podívat, jak Rusko upadalo za Jelcina, který byl západem chválen.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.8.2022 14:12 Reaguje na Richard Vacek
To je chabé. Macháček tu russáckou propagandu o tom, jsou ohroženi a jak tatíček Putin zastavil rozkrádání zdrojů russka, tlačí lépe. ;)
Odpovědět
RV

Richard Vacek

23.8.2022 17:25 Reaguje na Petr Eliáš
Tuším, že Putin zatočil s oligarchy rozkrádající to tam. Část skončila v kriminále, části se podařilo utéct - snad obvykle do Británie. Vždyť se můžeme i podívat, jak si Rusko vede - Putin se dostal k moci po Jelcinovi v roce 2000:
https://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_pp_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=world:Earth&idim=country:RUS:UKR:BLR&ifdim=world&ind=false
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.8.2022 18:39 Reaguje na Richard Vacek
:D Jooo, vybrat si data tak, aby russák vypadal jako borec. Ale jinak má graf HDP na hlavu vysokou vypovídací schopnost o tom, jak Putlernácek zatočil s oligarchy. :D Přidal jsem do toho grafu pár dalších států, abyste mohl porovnat jak se to tomu blbovi povedlo. :D

https://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_pp_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=world:Earth&idim=country:RUS:UKR:BLR&ifdim=world&ind=false#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_pp_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=world:Earth&idim=country:RUS:UKR:BLR:CZE:NLD:DEU:NOR:USA:GBR:LUX&ifdim=world&hl=cs&dl=cs&ind=false
Odpovědět
DB

Darth Bane

23.8.2022 20:42 Reaguje na Richard Vacek
Rusko se vzmohlo po roce 2000 proto, protože Cernomyrdin před tím pozval do země zahraniční investory, a Putler akorát slizl smetanu. No, ano zkuste popsat, jak si Rusko vede, a srovnejte to s pobaltskymi zeměmi, nebo sousedním Polskem, které na tom bylo v roce 1990 podobné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 07:18 Reaguje na Richard Vacek
Putin zatočil s oligarchy tak, že je nechal neomezeně krást, aby měl od nich klid. Zavřel maximálně Chodorkovského a jen proto, že měl proti němu pindy.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.8.2022 15:42 Reaguje na Richard Vacek
To jste si naběhl stejně jako já s pravdou, která politrukům
nevoní. Už jste na jejich indexu a až začne koncil, tak nás
oba postaví na hranici a upálí. Vy nevíte, že se pravda zase
nesmí říkat?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.8.2022 15:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Jo Macháčku? Jako ta tvá pravda o tom, jak Západ neobchodoval technologie se SSSR? :D Pravda se říkat macháčku může, bohužel ty si z historie vyzobáváš jen to, co se ti hodí, o hodně věcech ani netušíš a hodně věcí sis v kebuli překroutil. :D
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.8.2022 18:10 Reaguje na Petr Eliáš
Psi štěkají, ale karavana kráčí dál. Tak si dál
blábolte k mé osobě cokoliv, neboť mne urazí pouze
inteligent!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.8.2022 18:23 Reaguje na Břetislav Machaček
Ty se těma svýma blábolama urážíš a zesměšňuješ sám. :D
Odpovědět
DB

Darth Bane

23.8.2022 20:44 Reaguje na Břetislav Machaček
Machacku inteligent vás právě urazit nemůže , vy se totiž bravurně zvládáte urážet sám, a jste zcela prokazatelně jedinec ducha mdleho.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 20:14 Reaguje na Břetislav Machaček
Jediný bolševické politruk jste tu vy, Machacku.
Odpovědět
Sl

Slovan

23.8.2022 19:01 Reaguje na Richard Vacek
Hlad po těch surovinách byl i v dobách SSSR a všichni víme, jak to skončilo (díky bohu). Dnes na tom Rusové nejsou lépe, spíše naopak. Už nejsou světová velmoc. Bohužel si to Putin a jeho banda nechtějí přiznat. Místo zlepšování životů Rusů se rozhodli vést znovu mocenský boj, na který nemají sílu. Nejsou jediní dodavatelé a za 1-2 roky na nich bude celá Evropa nezávislá. Plynu i ropy je na světě dost. Místo velkých peněz budou mít Rusové prdlačku.
Stávají se akorát kolonií Číny místo toho, aby toho soupeření mezi Západem a Čínou využili ve svůj prospěch. I země jako Indie, dříve jejich velký spojenec, se v obranné i ekonomické oblasti obrací směr Západ. A není divu, když je pro Indii nebezpečí č. 1 Čína s jediný, kdo jim dokáže zaručit pevné spojenectví jsou USA.

Mimochodem... za Jelcina upadalo. Dnes jako vzkvétá?
Odpovědět
DB

Darth Bane

23.8.2022 20:39 Reaguje na Richard Vacek
Rusku nepatří 50 procent souse, ani 80 procent oceánu. Ropy má Rusko celých 6 procent zásob, přičemž část z toho je v mezinárodních vodách. Odkdy to, co je v mezinárodních vodách patří Rusku, vy špinavý Vackovsky zloději????
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.8.2022 12:26 Reaguje na Slovan
To není o nějaké technologické firmě či ekonomice, ale o jednotě a soudržnosti národa. A tu západ notně nahlodal, takže na podkopanejch základech se těžko staví mrakodrapy či velmoci.
to Číňan je dnes jinej chlapík....
Odpovědět
Sl

Slovan

24.8.2022 18:04 Reaguje na Zan K.
Pokud chcete být světovou velmocí a ne pouze uzavřená a zaostalá diktatura, pak to o technologiích je. A ty dnes Rusové nemají a mít nebudou.
Číňan je bezesporu silnější. Zde ale ten vývoj silně brzdí komunistický režim, stačí se podívat na Alibabu a Jacka Ma. Mohl to být reálný konkurent řekněme k Amazonu. Jenže už to bylo pro režim moc. V Číně jednoduše soukromá firma nemůže dosáhnout bodu, kdy by mohla ohrozit jakýmkoli způsobem sílu režimu v zemi. Huawei je zase ukázkou jak křehké jsou ty firmy. Dnes už není Huawei světovou firmou.
Čína má navíc obrovské vnitřní problémy - realitní bublina, rychlé stárnutí populace apod. Ale ano, je to jediný stát na světě, který může nějakým způsobem ohrozit USA. Byť si myslím, že USA má stále vše “ve svých rukou”.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.8.2022 19:24 Reaguje na Slovan
Ono je třeba nemysket jen ekonomickým a technickým mozkem, ale to dnes většina lidí nepochopí, jak vidno.
Odpovědět
Sl

Slovan

24.8.2022 20:44 Reaguje na Zan K.
A jakým tedy?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2022 12:15
Ať se na to dívám zleva, zprava , pykáme za zhoubnou ideologii ekomagorů
(dal jsem jí pracovní název "Utlučeme sodovkáč"), kteří se populismem o hrozícím konci světa dostali k moci a v EU začínají řádit jako Pol-Pot v Kambodži.

Lidi jsou jim ukradení podle hesla, že každý je nahraditelný . Kdo má jiný názor musí být odstraněn a zelenou budoucnost hodlají vytvořit svými dekrety. Kam to dotáhli se dnes může každý přesvědčit . Prostě velice blízká forma zeleného fašismu jako jediného správného světového názoru.
Kecy o tom, že za vše může Putin jsou jen pouhá zástěrka pro vlastní absolutní neschopnost vést společnost.
Odpovědět
sv

23.8.2022 12:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pykáme za zhoubné burešovy ručičky do zadu ve věci Temelína a projektu Stork II. Chemický bureš toho napáchal tolik jako v německu schroder.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 12:55 Reaguje na Miroslav Vinkler

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.8.2022 13:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
To jsou zase pitomosti. Dám tomu pracovní název ,,Někdo se tu zase nacamral,,. ;)
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

23.8.2022 13:39
Mne nejvic zajima, kdy CR bude v tomto nasledovat Bulharsko. Zda to provede jeste stavajici vlada na zaklade jednani "napraveneho" Bc. Lipavskeho se Sergejem Lavrovem - nebo to bude az zalezitost az nove vlady...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2022 13:45 Reaguje na Miloš Zahradník
Bude to zajímavé sledovat , tipnu si že tahle vláda to udělá "po česky" , tedy přes třetí stranu, aby nebyla obviněna, že Gazpromu leze do zadku.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

23.8.2022 13:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
Taky si to myslim. V uvahu pripada Slovensko - tam nejspis ta vlada padne jeste driv, nez zde - a samozrejme take Nemecko. Pevne doufam, ze se Nemci s Ruskem nejak behem podzimu dohodnou. O jine alternativy jako 3. svetovou valku neni co stat....
Odpovědět
MD

Milan Dostál

23.8.2022 14:22 Reaguje na Miloš Zahradník
Vidím to na Německo, ještě to bude vydáváno za úspěch vládní politiky a evropské spolupráce. P.H jsem tady po volbách předpovídal, že bude současnou vládou zklamán, ale on si v tom marasmu libuje. Útočný styl příspěvků pánů výše, dokládá značnou nervozitu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 20:23 Reaguje na Milan Dostál
Naše vláda udělal obrovský kus dobré práce, ale dnes se motá nějak dokola, nebo ten dojem média vytváří. Samozřejmě se musí vše promyslet a dojednat, ale sociální tarif řeší od jara a válečnou daň taky. Ale v září by se to mělo rozjet, tak jsem zvědavý.

Každopádně je to fuk, u nás neexistuje jiná alternativa, jakákoliv jiná vláda by zem poslala pod ruský bič, tj. do bankrotu.
Odpovědět
DB

Darth Bane

23.8.2022 20:48 Reaguje na Pavel Hanzl
No, a nakonec z toho bude 10 procent navýšení platu státním zaměstnancům. To je ten sociální tarif. Jsou stejní, nebo horší, než Bureš.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 20:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Fakt dobrý!! Pověří Němčoury, kterým patří celé naše plynárenství, aby se jmémen ČR vnořili do Putlerovy řitě!! Na to se fakt těším!!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.8.2022 14:17 Reaguje na Miloš Zahradník
Snad nikdy. :-) Snad prasečí rypák Lavrov bude mít nehodu s oknem a dementní liliput skape na raka. K moci se dostane někdo s rozumem, zruší tu prasáckou válku a pokusí se napravit vztahy se světem. ;)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2022 14:32 Reaguje na Petr Eliáš
„Chytráci všech zemí, spojte se!“ — Vladimir Putin

Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.8.2022 14:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vdyt jo, spojíte se na té vaší demonstraci. Bude tam inteligence národa. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 17:01 Reaguje na Miloš Zahradník
Tohle by byla pro nás totální tragédie. Možná se zase rozdělí Evropa na zbídačelý totalitní východ (Maďarsko, Srbsko, Bulharsko, možná Rumunsko a nedejbože Slovensko) a prosperující a svobodný Západ.
A pro nás je přímo existenční nutností zůstat na Západě.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.8.2022 12:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Existenční nutnosti jsou docela jiné, než nějaká orientace tam či tam. A to konečně začíná většina lidí pocitovat na vlastní kůži.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 12:54 Reaguje na Zan K.
Co považujete za existenční nutnost???? 95 procent svetove populace spotřebovává méně fosilních zdrojů, než CR
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 22:43 Reaguje na Zan K.
Existenční nutnost je, když národ není terorizován okupační armádou, není hromadně zavírán do koncentráků, není bit zrůdami typu Putin a jeho siloviků, prostě nemusí rýt držkou v zemi.
Prostě nemusí dělat to, co Ukrajinci na okupovaných územích.
Vohnouti mají pocit, že kdyby nás Rusko dnes obsadilo, nastaly by pohodové osmdesátky.
Nenastaly, Putin není dobračisko jako Brežněv.
Je větší kruťas, než Hitler.
To, co by nastalo, vídíte dnes na Ukrajině.
Odpovědět
JH

JH

25.8.2022 08:54 Reaguje na Zan K.
Orientace může mít na existenční nutnosti dost podstatný vliv.
Odpovědět
DB

Darth Bane

23.8.2022 20:46 Reaguje na Miloš Zahradník
Sim, sim, přečtěte si vlkovobloguje....
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

23.8.2022 22:55 Reaguje na Darth Bane
Cetl jsem - ale neumim ta cisla overit samozrejme. Je fakt, ze uz bolsevik planoval postavit Vrbetice - ehm pardon chtel jsem napsat Blahutovice ;) a mozna i dalsi lokality. Muj politicky zaver z toho vseho se Vam asi moc libit nebude ale pokud je to i z 25% pravda co pisete - tak kdo vsechno je vinen, ze se tech nejmin 5 Temelinu soucasne velikosti za poslednich rekneme 25 let nepostavilo? A proc bylo nutne znepratelit si velkeho souseda, ktery nasi republiku uz 30 let nijak neohrozuje (krome pozadavku - naprosto samozrejmeho pro kazdou mocnost i lokalni - ze ten maly soused mu nedela zbytecne naschvaly a nenabizi nastupiste jemu nepratelske mocnosti) a ktery - vynechame li rezimy kolem Perskeho zalivu (nevim jak pro Vas ale pro mne jsou daleko min kompatibilni s mistni civilizaci a kulturou nez zminena lokalni velmoc) - ma na svete relativne asi nejvetsi zasoby energie do budoucna? Velky soused, ktery pry sice neumi vyrobit ani budik ale jaderne elektrarny stavi -co se pomeru cena/vykon tyce, mozna nejvyhodneji na svete. Me tohle prijde silene!
Jinak ale vlk ma i jine zajimave prispevky treba tenhle https://vlkovobloguje.wordpress.com/2022/08/23/otevreny-dopis-ceskych-prumyslniku-vlade/#more-988498
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 13:09 Reaguje na Miloš Zahradník
A kdo by podle vás měl být vinen za to, že se nedostavil alespoň 5 temelinu??? Máme tu demokracii, a odpovědnost občanů. Takže.... vzešla z lidu nějaká politická objednávka???? Nevešla, tudíž politici nemohli toto dát do volebního programu, a tento plnit. Jinak zdroj je v článku uveden... je to Statistical review of world energy. Potřebujete ověřit, že den má 24 hodin???
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 13:13 Reaguje na Miloš Zahradník
Myslím, že český prumyslnik měl bambilion času si uvědomit, že má problém. Soudruzka učitelka mu to ve vlastivede páté třídy jistě řekla...... a další....Vy furt vycházíme z toho, že uvnitř země je ještě jedna, ta je 5 X tak velká, a je plá ropy a plynu, a na povrch tohle prosazuje v Rusku. Zkuste připustit, že prostě Rusko víc plynu aktuálně dávat neumí.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 13:14 Reaguje na Miloš Zahradník
Jste indoktrinovan bláboly soudruzi rustinarek o nekonečném nerostné bohatství sovětského lidu. Kanada má asi dvojnásobek zásob ropy než Rusko....například.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

24.8.2022 13:46 Reaguje na Darth Bane
Ja samozrejme nejsem znalec ropnych zasob Sibire a Kanady - akorat jsem uz za svuj zivot cetl tolik rozporuplnych zprav na tohle tema. Odpoved na tu otazku nejspis i v sobe zahrnuje vyjasnit, komu vlastna patri dno severniho ledoveho okeanu atd.
Kde ma Kanada ty zasoby? Ja si teda pamatuji spis geologii Ceskeho raje ale ziju v domneni, ze velka cast Kanady je pokryta starohornimi rulami, zulami atd. ale jasne, Kanada je velka. Mimochodem
pry i pod Ceskym rajem smerem na Ralsko
jsou v hlubinach dosti velke sloje cerneho uhli
v tamnim permokarbonu. Zatim se to tezit nevyplatilo ale pokud by mely byt energie 10 krat
nebo treba jen 3 krat drazsi (co to vlastne znamena kdyz je silna inflace, s jakym spotrebnim kosem to porovnavat :) tak se to nejspis vyplati. Vselijake ty horlave lupky a jine svinstvo

No nic, jedu se projet na elektrokole... Zatimco alektroauta povazuji za silenost elektrokolo neni
spatna vec. Jsem liny to pocitat ale vylet na elektrokole drancuje zasopby maticky Zeme
v prepoctu na pocet prepravenych osob nepochybne
mnohem, mozna radove min nez vylet elektroautem
A opakuji otazku, proc nelze obnovit zavody Hermanna Goringa/ Jiriho Dimitrova v Zaluzi
a vozit tam, po nalezite splavnenem Labio uhli ze zemi, kde ho jeste maji dost? Nebo tedy sirokorozxhodnou trati z Donbasu, Kuzbasu a Sibire
az se tedy postavi sirokorozchodna odbocka mijejici plosko ukrajinskou Rzeczpospolitu....
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 20:22 Reaguje na Miloš Zahradník
Kanada má většinu svých ropných zásob v údolí řeky Athabasca. A se severním ledovým oceánem je to stejné, jako s kterémkoli jiným. Je pobrezni pásmo, a mezinárodní vody. Rusacek si činí naro na vše co svírá segment mezi jeho pobřežím a severním polem, přičemž sám neumí vytěžit ani to, co je na pevnině natož na ultrahlubokem moři. Představte si, že tam rusacek zaostává i za takovou na první pohled náročnou zemi, jako je Švýcarsko. Pokud bych si měl vsadit, jestli úspěšně otevře ložisko které je pod dvěma kilometry vody a osmi kilometry sedimentů, Rusko nebo Švýcarsko, tak přeci jenom bych tipnul na největšího světového kontraktora ropných společnosti na ultrahlubokem moři, kterým je švýcarský TRANSOCEAN.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 20:29 Reaguje na Miloš Zahradník
Ďábel je skryt v koeficientu, který se nazývá EROEI. Prostě na dopravu toho uhlí byste spotreboval obdobně množství energie, kterou získáte pokud z toho uhlí vyrobíte syntetické palivo. Víte ideologicky to jde, stejně jako biopaliva , kdy na jeden litr methylesteru repkoveho oleje potřebujete 0.8 až 1.1 litrů konvenčních ropných produktu. Ne, fakt, perpetuum mobile neexistuje. A druhak.....máte nějakou kvantifikacni predstavu???? Pokud vím tak hajhitlero provozovali tak 4000 tanku a 5000 letadel. Čeští proletari mají 6 000 000 automobilů.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 20:51 Reaguje na Darth Bane
To je totiž ta taková básnička dnem i nocí duní těžké vlaky........aby mohly dunet těžké vlaky.....Víte, možná, že vy komousi jste si libovali v tom, že uhlí pohanelo tu těžbu uhlí s celou tou mašinérii potřebnou pro těžbu a logistiku uhlí ale s malými přebytky, které se používaly pro 16 stupňů v panelacich, za ohromné produkce cmoudu.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 20:36 Reaguje na Miloš Zahradník
Ach jo.....Víte, celý problém je, že produkce energie stojí energii. Takže moje otázka zní.....dejme tomu, že od zítřka bude stát milimetr nafty miliardu. Ne korun, ale kamionu napechovanych bankovka tě nejvyšší nominální hodnoty. Otázka zní.......vyplatí se vyrábět biopaliva???? Zkuste se zamyslet, než odpovíte a hlavně to, kde na ten první milimetr seženete těch 100 milionů kamionu plych chechtaku. Víte, uhlí tezime ne z ideologických důvodu jako bolševici, ale aby nám dodalo energii. A na co vám je těžba něčeho, kdy více energie vydáte na těžbu, než získáte spálení toho uhlí. Když bude uhlí 100 krát dražší, tak vás i 100 krát víc bude stát těžba.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 20:47 Reaguje na Miloš Zahradník
Já opakuji odpověď na vaši otázku otázkou, proč když uklizite elektrokolo, tak složité otvirate a zavítáte dveře, když přeci mnohem méně pracně je ústředí roh domu plastickou trhavinou. Nebo proč jsou lidé na tolik hloupí, že pro výjezdu otevírají vrata garáže, když přeci pro rozjeté auto nejsou ta vrata překážkou. Promiňte, ale stejně hloupá mi přijde ta vaše otázka s tím uhlím dovezenym s silenymi energetickými náklady bůh ví odkud, a pak dalším Fischer Tropschovym postupem z tohoto za šílených energetických ztrát dělat kapalná paliva. A za třetí, zkuste se pořídit po jakosti tohoto paliva , jistě máte nějaké kámoše v Norsku, kteří si lámou hlavu nad tím , proč je moře v okolí vraku Tirpize kontaminovano víc, než břečťan, kde se rozlomil Amoco Cadiz, který toho vezl 100 krát více. A také zkuste ekologicnost tohoto postupu. Zkuste mi třeba vysvětlit, jak by se vám asi líbilo, pokud by se zbourat část čtvrté, ve které žijete, a ten hydrowerk by se postavil u vás.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 21:06 Reaguje na Miloš Zahradník
Já se vás zeptam.....proč mi pokládáme 10000 X vyřešené pitomé otázky, a proč nebouchnete pěsti do stolu, a neprovozujete pro začátek tu lodní linku s uhlím mezi Prosmyky a Chvaleticemi??? Ta prekladiste byla docela zánovní, a lode prodávalo CSPLO za cenu šrotu...Proč, proč proc???? Proč každého okolo sebe považujete za neschopneho pitomce, a sám jste přesvědčen o své geniálně, přičemž jste nejspíše byl někde zasílejte v nějakém státním krmniku, kde se po vás moc práce nechtělo. Nebylo to náhodou proto, protože ten sif s 1000 tunami nízkoenergetického uhlí spálil jenom na cestu proti proudu 1800 litrů vysokoenergeticke nafty????
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

24.8.2022 22:35 Reaguje na Darth Bane
Je pravda, ze po splavnenem Labi by bylo lepsi napr. vozit z pardubickeho kraje kvalitni zulu do Hamburgu , ktere mame spoustu, nez obracenym smerem uhli. Ja to psal tak trochu v zoufalem zertu - kdyz muze byt "vyhodne" vozit drevni stepku z Afriky a Ameriky do Nemecka tak to uhli by se do Hamburgu dovezt dalo taky. (A pak premenene na elektricky proud i k nam :) Ja fakt nemam prehled o hlubinach Zeme, kde kolik je uhli a nafty akorat - opakuji se - jsem cetl uz tolik odporujicich si konstatovani a predpovedi, ze to beru opatrne - jakykoliv udaj v tomto smeru. Ja se na nikoho nepovysuju, akorat mi muj "selsky rozum" rika ze to, to provadi vedeni EU
v poslednich desetiletich a ceska vlada nejen v poslednim pulroce je proste silenstvi. Zda bolsevik palil pred 40 lety uhli zbuhdarma panubohu do oken uz neresme. Dnesni plytvani - kdy v prumernem aute jede 1.1 osoby - je asi i vetsi, ale zmenu asi prinese opravdu jen zdrazeni ropy, administrativne se tohle resit neda. Vetsi blaznivinu - nez postavit nove potrubi pro naftu pod Baltem a pak se za kazdou cenu snazit politickymi a administrativnimi prostredky, aby se nepouzivalo - vymyslet nelze a vedle toho i zjevne blbosti (nemyslim primo ty pripadne nove zavody Hermana Goringa, nejake uhli jeste u Mostu je ale to vozeni uhli nahoru Labem) blednou zavisti. O politice radeji nehadejme snad by jsme se mohli aspon shodnout na tom, ze Rusko neni vice bolsevicky/mafiansky/prolezly korupci stat nez Ukrajina a kdyz mohla napr. IBM dodavat nemecke valecne masinerii v ww2 sve nejpokrocilejsi stroje tak si myslim, ze rozlisovat molekuly plynu na ty bolsevicke (z Ruska) a svobodne (z Kataru apod.) je proste kravovina

Mimochodem, kdy si ekolist - jsme na ekolistu prece - vsimne, jak je to valceni neekologicke. Nejen valceni utocne ale mozna jeste vic i valceni obranne...
Odpovědět
DB

Darth Bane

25.8.2022 21:28 Reaguje na Miloš Zahradník
Jenomže tam máte chybičku....ta stezka je dotovana, stejně jako Burešová biopaliva.
Odpovědět
DB

Darth Bane

25.8.2022 21:32 Reaguje na Miloš Zahradník
No, tak já zrovna nyní v tom Hamburgu jsem, a jel jsem sem sám v autě, až se za mnou dálnice pripalovala......musel jsem přes weekend do Prahy, protože Slovácka dolina není schopna monterum nabalit správnou hmotu na chemické kotvy. To víte, že bych raději k moři třeba do Kielu.....
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.8.2022 14:47
Ježiš, podívejte co ten blbeček zase řekl:

,,Jedině Rusko může do budoucna poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky, tvrdí ruský exprezident Dmitrij Medveděv. Na pokračování mírových rozhovorů to ale v tuto chvíli nevypadá.,,

A těmhle exotům místní fandí. :D

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-rusko-dosahlo-sveho-cile-ukrajina-uz-do-nato-nevstoupi-rekl-medvedev-212199#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2022 15:04 Reaguje na Petr Eliáš
„V této době jsme slyšeli různé závazky a sliby. Nejprve nám slíbili, že už nebudou rozšiřovat NATO, poté nám slíbili, že nepostaví žádné základny. Ale NATO se rozšiřuje, žene se na východ, a základny rostou jako houby po dešti.“

— Vladimir Putin
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.8.2022 15:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kromě toho, že je to blábol, tak jsi známá ruská podržtaška. Takže nic jiného od tebe nečekám. :-)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2022 15:56 Reaguje na Petr Eliáš
„Pokud se chcete stát islámským radikálem a jste připraven jít ven, abyste vykonal obřízku, doporučuji Moskvu. Jsme multináboženská země. Naši doktoři vám operaci provedou tak, že vám už nikdy nevyroste.“ — Vladimir Putin

Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.8.2022 16:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Hele a víš co se děje v zemích, kde je hodně muslimů, že? :D

„Podle prognóz odborníků, o jejichž kompetenci nepochybuji, během půldruhé dekády 30 procent obyvatelstva Ruska budou představovat muslimové,“ prohlásil předseda rady muslimských duchovních Ravil Gajnutdin

„Tady v roce 2050 nebude žádný Rus,“ prohlásil. „Muslimové mají více dětí. Ne Tataři, ale Kavkazané. Čečenci, Ingušové mívají osm dětí. Rusové skončí do roku 2050. Tady budou žít úplně jiné národy: Čečenci, Ingušové, Arabové,“ řekl prelát, který v pravoslavné církvi má na starosti otázky rodiny.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/muslimove-rusko-tretina-obyvatelstva-rusko.A190307_094554_zahranicni_remy

Tak si to v Moskvě užij. :D
Odpovědět
Sl

Slovan

23.8.2022 20:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
V roce 2005 Putin, v době, kdy ho celý Západní svět bral jako velkou naději pro celé Rusko:
"Rusko se rozhodlo pro demokracii. Před čtrnácti lety, nezávisle a bez jakéhokoli tlaku zvenčí jsme učinili toto rozhodnutí v zájmu svého lidu. Toto je naše poslední volba a není cesty zpět. Nemůžeme se vrátit k tomu, co bylo dřív. Jakýkoli obrat k totalitě je pro Rusko nemožný vzhledem ke stavu ruské společnosti".

- Už pěkných pár let je jakákoli kritická opozice k vládě likvidována. Dokonce i komunisti, zřejmě v zájmu svého vlastního přežití do budoucna, šoupající nohama a nedovolí si na Putina říct křivého slova. Tohle je pro vás ten vzor? I v tom hojně kritizovaném Turecku je oproti tomuhle svoboda. Opozice může demonstrovat, může mít ve volbách víc než malé jednotky % a dokonce bych řekl, že může i vyhrát.


V roce 2015: "Takové uspořádání světa Rusku nikdy nebude vyhovovat. Pokud se to někomu líbí, chce žít v podmínkách polookupace (hahaha). My to ale dělat nebudeme. Nechystáme se ovšem s nikým válčit, chceme se všemi spolupracovat."

- Ta poslední věta je v kontextu dnešní situace fakt boží. Ale já zapomněl, on neválčí, on vede jen jakousi speciální operaci, jejíž cíl není jiný, než války. Slova význam nezmění.

A nejlepší vtip je, že je to jakýsi ochránce před islamizací.
"Ti, kteří bojují na druhé straně (čečenští ozbrojenci – pozn. red.), nevědí, že Rusko bylo vždy nejvěrnějším, nejspolehlivějším a nejkonzistentnějším obráncem islámských zájmů. Ničením Ruska ničí jednu z hlavních opor islámského světa."

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/108706/rusko-jde-na-ruku-muslimum-putin-je-vstricnejsi-nez-merkelova.html
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 21:03 Reaguje na Slovan
Nečwrl jste náhorou od Timothy Snydera Krvavé země? nebo Cestu k nesvobodě?
Tam je Rusko naprosto perfektně popsané, ovšem princip jednání vystihl nejlépe filosof Epstein v článku o Hordě.
https://denikn.cz/794280/zapad-by-si-mel-vzit-priklad-z-ciny-ktera-hovori-s-rusy-tvrde-jakmile-rusko-vidi-slabinu-zneuzije-ji-rika-filozof-epstein/?ref=list
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 20:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
Cha cha cha Putin zase lže, jak dycky. Poslední rozšíření NATO bylo o Maltu a myslím Albánii, což se Rusko hrůzou asi počůralo. To rozšíření, které by jim mohlo vadit, byli Baltici někdy v roce 2003. Navíc NIKDO NIKDY neslíbil, že se NATO nerozšíří.
Ukrajina si v roce 2009 odhlasovala, že do NATO nechce, tak ji Rus s klidem napadl.
NATO NIKDY Rusku nevyhrožovalo, nenapadalo ho, nemělo žádné nepřátelské akce. Nechce se rozšiřovat, ale státy ohrožené Ruskem do něho chtějí (Finsko Švédsko).

Rusko vyhrožuje celému světu jaderným napadením, vyhrožuje tankovou válkou, vyhrožuje celé Evropě, že ji zničí a obsadí. A začalo na Ukrajině skutečně ve vekém stylu!!

Proč vám to vůbec píšu, když vím, že to zásadně nechcete vzít na vědomí? Ruský blok vám to neumožní.
Odpovědět
DB

Darth Bane

23.8.2022 20:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Žádné NATO se nerozsiruje, spino rusacka. NATO je aliance svobodných státu, které mají legitimní vlády, které k jednání mají mandát od svých občanů. To, že vy tady tvrdíte, že NATO prepadava a okupuje další a další státy je především hluboké nepochopení, a ignorace. Co také čekat od rusackeho cadichvosta.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.8.2022 12:38 Reaguje na Darth Bane
Jako vystřižené z pouček bývalého československa. Inu dnešní trend jako kdysi jen o 180 otočený.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 21:11 Reaguje na Zan K.
Jistě to se shodneme.....Putin stejně jako nablbly komunistický cechacek používá imperativ Voní....voní nám slíbili, voní nám zdrazili, voní nás špatně zasobujou, voní nás blbě platej, voní nám stavějí základny za humny....
Odpovědět
ZK

Zan K.

25.8.2022 11:27 Reaguje na Darth Bane
Já mluvím ovšem o vás.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 17:03 Reaguje na Petr Eliáš
Ty bezpečnostní záruky se dřív jmenovaly protektorát a my si jich taky užili.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2022 16:46
"Je mi špatně"
Jsem nemocný,nebo, abych to řekl ještě jasněji: Už mě nebaví permanentní a stále více nábožensky založené klimatické bláboly, fantazie o energetickém přechodu, uctívání elektrických aut, hororové příběhy a scénáře soudného dne od korony po požáry a povětrnostní katastrofy.
Nemůžu vystát lidi, kteří to každý den křičí do mikrofonů a kamer nebo otiskují v novinách. Trpím tím, že musím vidět, jak se z vědy stává děvka politiky.

Už mě štve, když mi týrané, pubertální děti říkají, za co se mám stydět.
Už mě nebaví nechat si nějakým nefunkčním vysvětlovat, že za všechno a všechny můžu já – ale především jako Němec za minulou, současnou i budoucí bídu celého světa.

Mám dost náboženských a sexuálních menšin, které bezostyšně využívají svá dobře zdokumentovaná práva menšin s nepřetržitou mediální podporou, chtějí mi diktovat, co můžu a co nesmím dělat a říkat. Už mě unavují úplně šílení lidé, kteří mi kazí němčinu a věří, že mě musí naučit psát a mluvit férově.

Prof. Dr. Knut Löschke

celé zde : https://www.vikendi.net/2021/10/22/science-is-made-the-whore-of-politics/?mc_cid=25acbbb482&mc_eid=7920069880
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 18:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já nemůžu pochopit, proč polovina lidí má u nás svět naopak. Proč bohatou a svobodnou EU považují za hnůj a prolhané, bídné a totalitní Rusko za něco dobrého, co nás má zachraňovat před námi samými.
Proč nikdo neposlouchá Putina (hlavně ti, kteří mu věří), který nám jasně říká, jak s námi zatočí a ještě nám to názorně ukazuje na Ukrajině.
A typický příklad jste vy, který má svět vzhůru nohama a argumenty vás nezajímají.
Já musím všechno pochopit a pořád ne a ne.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

23.8.2022 18:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy to máte ode zdi ke zdi...

Jak může člověk nekritizovat energetickou politiku Německa potažmo EU, když se dozvídá podobná zvěrstva...

https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/nemecky-ministr-hospodarstvi-habeck-vyloucil-prodlouzeni-provozu-jadernych-reaktoru-za-ucelem-uspory-plynu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 20:39 Reaguje na Jaroslav Studnička
Já tvrdím pořád to samé. Odstavování německých jaderek jsem kritizoval vždycky, ale pořád je to nějakých 7% elektřiny a 3% plynu. To ruské zaškrcení plynovodů o 80% stojí Evropu mínus 32% potřebného plynu a to je už úplně jiný kafe.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2022 18:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle , odpověď je celkem jednoduchá.
Vaše přesvědčení je založeno na víře, že věci jsou takové jak je vám předkládáno.
Mé názory vycházejí z kritického racionalismu - tedy důrazem na na omezenost každého poznání, na kritičnost a racionalitu, které mohou vést k toleranci a názorovému pluralismu.
Jak jednoduché milý Watsone.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 20:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tím, že máte všechno naopak, tak tohle samozřejmě taky.
Já vycházím z předpokladu, že lidská společnost se chová v principu normálně. Důkazem je dlouhodobé fungování Evropy, která trvale prosperuje dlouhá staletí a excesy (války) byly způsobené tím, že se myšlení lidí otočilo naopak.
A normální jednání je, že demokracie je demokracie a ne podvod na lidi, politici a média nelžou, i když se excesy objeví vždy. Je to společnost lidská a tím chybující, ale výsledkem je nejlépe žijící obyčejný člověk na celé Zemi.
To je pro mě rozhodující kritérium.
Váš kritický racionalismus je hezký, kritický je fest, ale místo reality tam máte ruské demagogie.

Jste přesvědčen, že nejlépe vzdělaní a zkušení lidé, kterým vy nesaháte ani po podrážky na botách, jsou hlupáci a darebáci atd. atd. atd. prostě jen kremelská lež.
Trochu pokory by vám slušelo, ale to v Kremlu nenačerpáte.

Vaše víra, že grýndýl zavřel kohouty ruského plynu je už vrchol, víc naopak už nemůžete být.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.8.2022 05:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Je vidět, že se nemůžeme shodnout , protože naše argumentační roviny jsou doslova mimoběžné.

Vaše slova : "Důkazem je dlouhodobé fungování Evropy, která trvale prosperuje dlouhá staletí a excesy (války) byly způsobené tím, že se myšlení lidí otočilo naopak."

prokazují zcela chabé vědomosti o společnosti. Třeba to, že Evropa je kontinent,kde se válčí nejčastěji, včetně těžiště I. a II. sv. války- z dějepisu máte za 5 .
Výraz "myšlení lidí se otočilo naopak" vás zase diskvalifikuje ve všech oblastech sociologie, neboť jste doslova out.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 07:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Naše argumentační roviny jsou mimoběžné.

"Člověk, který je demoralizovaný, není schopen vyhodnotit pravdivé informace. Fakta mu nic neříkají. I kdybych ho zasypal informacemi, autentickými důkazy, dokumenty či fotografiemi."
Jurij Bezmenov, sovětský propagandista z 80. let

A vy jste demoralizovaný totálně. Nevěříte na Boha ani na člověka, nevěříte demokracii a vůbec lidské svobodné společnosti, nevěříte vlastním politikům ani vědcům, nevěříte ani tomu prolhanému Putinovi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 07:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
V Evropě bylo nejvíce válek, protože to byl nejhustěji obydlený kontinent a hlavně nerychleji se rozvíjející, především v technice a tím politice.

Za Hitlera se lidem otočilo myšlení naopak. Evropa, založená na humanitě a křesťanské lásce k bližnímu (samozřejmě v omezené míře), práci a budování pohodlnějšího života, začala najdenou brát za normální krutý rasismus, pohrdání člověkem, ničení hodnot ve velkém, utrpení jako "vyšší cíl" a prostě bylo vše naopak.
Přesně tohle přece vidíme v Putinovském Rusku, on taky Hitlera kopíruje až komicky.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.8.2022 12:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Inu je zajímavé, že v onom USA už víc než 200 roků žádná válka ani revoluce nebyla. Žeby to bylo onou hustotou obyvatelstva? Ta je v Rusku ještě nižší a přesto tam revoluce a války jedou....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 12:41 Reaguje na Zan K.
To je tím, že už od Lincolna je USA totálně demokratický stát a v něm na revoluce a války prostě místo není. Maximálně si dají počuni poslanci v Kongresu.
Až za šíleného Trumpa (zvoleného s pomocí Putina) nastal problém, ale s válkou to nic společného nemá.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

24.8.2022 15:43 Reaguje na Zan K.
Nezapomente na valku Severu proti Jihu, skoncila pred 157 lety a byla to
vetsi a nicivejsi valka, nez ta dnesni mezi Ruskem a Ukrajinou . V te dobe byla hustota obyvatelstva podel Mississippi nizsi, nez je dnes mezi Dneprem a Donem
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 22:32 Reaguje na Miloš Zahradník
RFozhodně nebyla ničivější, celkové počty obětí se počítají dohromady v řádu 20 - 30 tisících, což má dnes jen Ruská armáda a to válka dávno nekončí.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 21:19 Reaguje na Zan K.
V USA více než 200 roku nebyla válka???? To má být žert??? Občanská válka v 60. Letech 19. Století není pro vás dost valkovata, nebo tuto považujete za speciální operaci jako vás šéf Adolf Heilputler???
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 07:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Národ, kterému zničíte morálku, spadne vám do klína jako zralé ovoce". V.I. Lenin
Odpovědět
DB

Darth Bane

23.8.2022 20:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zajímavý slovník..... takže prorusky cadichvostung se nazývá kritickým racionalismem.....no co se člověk nedozví.....
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.8.2022 12:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Ona to není odezva na dnešní Rusko, ale na onu dobu SSSR a socializmu u nás. Ono v těžkejch dobách se na minulosti vždy nacházelo to lepší. A to současné horší je daleko citelnější.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 12:45 Reaguje na Zan K.
Současnost je daleko bohatší a svobodnější, kolik mají lidi baráků a aut, kdo všechno jezdí na dovču k moři, stačí se podívat, jak plné vozíky vozí se supráčů a jaké kokotiny kupují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 12:50 Reaguje na Zan K.
Sednu na motorku nebo do auta a vyrazím na sever, západ nebo jih a jedu až k moři. Přespím v cimrfráji, najím se v hospůdce, natankuju u pumpy a všude platím kartou. Za celou dobu nepotkám celníka nebo jiného opruzéra.

Takovou svobodu a bohatství obyčejný člověk v Evropě nikdy neměl.

A to celé nám překládají jako buzerace z Bruseli, diktát Američanů, dotahování šroubů, propadající a rozpadající se EU (už asi 20 let) a hlupačiska tomu věří.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.8.2022 19:30 Reaguje na Pavel Hanzl
To je ovšem onen typický příklad moderní nenažranosti. Protože kdyby tohle mohl říkat a dělat každý obyvatel zeměkoule, sám víte, jak by to dopadlo. Onen blázinec v Číně a Indii je jen slabá ukázka. A to tam k tomu vašemu má ještě hodně daleko....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 22:27 Reaguje na Zan K.
Omyl. Svoboda není žádná nenažranost, svoboda je možnost dělat, co chci. A většina lidí chce zbohatnout, tak proto jsou svobodné země bohaté.
Ovšem dobrovolná askeze v zájmu Zeměkoule nemůže nastat, pokud lidé nemají víru. To je jediná síla, která člověka kultivuje a krotí jeho pažravé instinkty.
A ta víra by mohla být pouze Gaia, Zeměkoule. Pokud tohle lidé nepochopí (což nepochopí tutově), tak se prostě uvaří ve vlastní šťávě. A já se obávám, že to postihne už naše děcka, každopádně vnoučata. Jede to čím dál rychleji.
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 21:23 Reaguje na Zan K.
Ano, to je ono. Jenomže jak v SSSR, tak v Rusku, by tihle niemandi neměli cenu ani vajgla z papirosy. To akorát v CSSR byl nekvalifikovanej niemand uloženy příslušník vládnoucí dělnické třídy. Dělník je něco, co by se dalo nazvat manuálním fasounem
Odpovědět
DB

Darth Bane

24.8.2022 21:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože si myslej, že to Rusacko je stejně jako CSSR před 1989, a myslej si že tam je nekvalifikovanej niemand příslušník vládnoucí dělnické třídy. No, a když jsou tady něco mezi svabem , tím bílým svinstvo, které se usazuje v koutcich, když dostane člověk pořádnou žízeň a prasecim ejakulatem, tak si příště myslej že zase budou brát dvakrát tolik co chirurg, a 3 X tolik jako projektant. Přeji jim to Rusko a zejména Čínu. Když budou mít štěstí, tak v prví etapě chytnou fleka ve fabrice na biče, a když ne, tak je těmi čínskými bicí budou dovezené africké migrantů žehlit po zádech aby pořádně dělali.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist