https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-gronsko-jsou-tajici-ledovce-katastrofa.ale-taky-by-diky-nim-mohlo-zbohatnout
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro Grónsko jsou tající ledovce katastrofa. Ale taky by díky nim mohlo zbohatnout

6.3.2019 09:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Z Grónska pochází osm procent všech sedimentů, které se ročně dostanou do světových oceánů.
Z Grónska pochází osm procent všech sedimentů, které se ročně dostanou do světových oceánů.
Foto | Nicolaj Kroeg Larsen / Nature
Tání grónských ledovců s sebou nese nejen velké masy vody, ale také písku a jiných sedimentů. Podle mezinárodní skupiny vědců jsou sedimenty dosud nerozpoznanou ekonomickou příležitostí ledovcového ostrova. Poptávka po píscích totiž stoupá a sehnat dobrý stavební písek začíná být problém.
 

„Tající ledovce s sebou nesou ohromné množství sedimentů z vnitrozemí na pobřeží,“ říká Mette Bedixen z Institutu arktického a alpinského výzkumu, který se na studii podílel. „Z Grónska pochází osm procent všech sedimentů, které se ročně dostanou do světových oceánů. A kvůli klimatické změně lze předpokládat, že do budoucna se podíl grónských sedimentů ještě zvýší.“

Pro Grónsko znamenají klimatické změny spíš pohromu. Země je závislá na komerčním rybolovu, kterého se klimatické změny silně dotýkají. Grónsko také těží minerály a ropu a v posledních letech se také zaměřilo na turismus. Země nicméně hlásí desetiprocentní nezaměstnanost a přetrvávající výpadky příjmů.

Podle studie přinesou grónské řeky na pobřeží množství písku, jehož tržní hodnota je více jak půlka grónského HDP. Ten byl 2,22 miliard dolarů v roce 2015. A podle vědců se hodnota přinášeného písku v příštích 25 letech zdvojnásobí, pokud ceny písku na mezinárodních trzích budou stále růst.

„Poukazujeme na to, že aktuálně jde o jednu z mála velkých ekonomických příležitostí, které klimatické změny nabízejí,“ říká Irina Overeemová, profesorka na CU Boulder.

Těžba písku jistě není bez rizik pro životní prostředí a mohla by teoreticky poškodit nedotčenou krajinu Arktidy. Studie proto doporučuje pečlivé zvážení environmentálních dopadů a zapojení veřejnosti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Štemberk

12.3.2019 18:59
V době Vikingů byla nejjižnější část Grónska nejen bez zalednění, ale bylo tam i možné pěstovat plodiny odolné vůči zimě. Na Zemi už bylo v historické době klima teplejší než dnešní, ale nikdo neví, kam až současné oteplování může dojít. Nelze zapomínat na to, že globální oteplování je proces relativně pozvolný, kdežto globální ochlazení, které po něm přichází, je velmi rychlé a s katastrofickými důsledky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist