https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-kontrolu-stavby-rozhledny-na-snezniku-by-mohla-vzniknout-pracovni-skupina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro kontrolu stavby rozhledny na Sněžníku by mohla vzniknout pracovní skupina

23.6.2021 11:10 | KRÁLÍKY (ČTK)
Několik českých ekologických organizací opakovaně upozorňovalo, že podle povolení se má například stavební materiál a konstrukční díly věže přepravovat ze Sněžnického sedla na vrchol Sněžníku vrtulníkem a staveniště musí být na stanovené parcele. To se podle nich neděje.
Několik českých ekologických organizací opakovaně upozorňovalo, že podle povolení se má například stavební materiál a konstrukční díly věže přepravovat ze Sněžnického sedla na vrchol Sněžníku vrtulníkem a staveniště musí být na stanovené parcele. To se podle nich neděje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Společnost přátel Jeseníků
Zástupci ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a ministerstva životního prostředí (MŽP) s polskými partnery kontrolovali stavbu rozhledny na vrcholu Králického Sněžníku. Impulsem byly protesty ekologických organizací, že při stavbě se porušují stanovené podmínky ochrany přírody. MMR požádalo polské partnery o založení pracovní skupiny, která by sledovala dodržování pravidel a úroveň turistického ruchu, uvedlmluvčí MMR Vilém Frček. Rozhlednu staví polská strana v programu přeshraniční spolupráce.
 

Několik českých ekologických organizací opakovaně upozorňovalo, že podle povolení se má například stavební materiál a konstrukční díly věže přepravovat ze Sněžnického sedla na vrchol Sněžníku vrtulníkem a staveniště musí být na stanovené parcele. To se podle nich neděje. Podle fotodokumentace jezdí těžká technika po zelené turistické stezce z Chaty Pod Sněžníkem podél hranice na polské straně. V rozporu s povolením i s projektem vznikla provizorní komunikace na vrchol hory k opakovanému využití těžké techniky a zřejmě i k přepravě části materiálu. Stroje také ničí arkto-alpínskou tundru i v širším okolí mimo oplocený stavební prostor.

"Mimo stavby samotné rozhledny dochází z iniciativy Polska k rekonstrukci přístupové stezky, která by podle polské strany měla usměrnit pohyb turistů, kteří se dnes pohybují po daleko větším prostoru chráněné krajiny," uvedl dnes za MMR náměstek pro řízení sekce evropských a národních programů Zdeněk Semorád.

Podle Vladimíra Dolejského, náměstka pro řízení sekce ochrany přírody a krajiny z MŽP se Polsko opírá o osm let staré hodnocení vlivů na soustavu Natura 2000. "Přitom jej opakovaně, naposledy 14. května, upozorňujeme na možný nesoulad s platnou evropskou legislativou a na potřebu nového posouzení vlivů stavby na životní prostředí, pokud se projekt odchýlil od původního záměru. Proto byla provedena kontrola přímo na místě, jejíž výsledky budou následně vyhodnoceny," uvedl Dolejský.

Jak ČTK řekl předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík, včerejší kontrola se uskutečnila kvůli špatné předpovědi počasí a riziku bouřek z větší části "u stolu" v polské obci Stronie Śląskie, která je investorem stavby. "Po odjezdu náměstků se odpoledne na vrchol hory vydali ředitelé odborů ministerstev," uvedl Bačík. Dodal, že zjistil, že stavební firma před kontrolou začala staveniště uklízet, aby odstranila nejhorší nedostatky. Rekonstrukci přístupové stezky vítá, z polské i české strany vedou cesty blízko sebe po obou stranách hranice a mohly by se zčásti sjednotit. Ochránci přírody nedávno vyzvali ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), aby zastavila financování výstavby.

Cílem česko-polského projektu je obnova vyhlídkové věže z 19. století, která byla v roce 1973 stržena. Rozhledna bude mít konstrukci tvořenou do 13 metrů betonem s kamenným obložením, vršek bude z velké části prosklený. Vysokámá být 33 metrů. Část peněz poskytlo i ministerstvo pro místní rozvoj. Na celkové náklady zhruba 77 milionů korun přispělo z národních i evropských zdrojů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

23.6.2021 15:21
A stihne se ta skupina sejít ještě před dokončením té legrace, nebo si to první setkání šetří na slavnostní otevření rozhledny:-)))?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist