https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proc-kohouti-rano-kokrhaji-tikaji-jim-biologicke-hodiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proč kohouti ráno kokrhají? Tikají jim biologické hodiny

19.3.2013 02:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle vědců se potvrdilo, že kokrhání je spouštěno biologickým rytmem vnitřních hodin, tzv. cirkadiánní rytmem.
Podle vědců se potvrdilo, že kokrhání je spouštěno biologickým rytmem vnitřních hodin, tzv. cirkadiánní rytmem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Shimmura et al. / Current Biology
Poetické ráno na venkově si nedokážeme představit bez kokrhání kohouta. Ale vědí skutečně kohouti, kolik je hodin? Nebo jen reagují na ranní světlo? Záhada, podle čeho se řídí šéfové kurníků, nedala spát japonským vědcům.
 

Kokrhání symbolizuje ráno v mnoha zemích na celém světě. "Není ale jasné, zda kohoutí pozdravy řídí biologické hodiny zvířat nebo zda jde o odpověď na vnější podněty," vysvětluje Takashi Yoshimura z Nagojské univerzity.

Otázka není tak úplně bizarní, jak se na první pohled zdá. Kohoutí koncert totiž dokáží spustit třeba světla automobilových reflektorů i během dne. Aby vědci zjistili, zda za ranní uvítání dne může vnitřní nastavení biologických hodin, umístili několik ptáků do prostředí se stabilními světelnými podmínkami a nahrávali jejich reakce.

Ve světelných podmínkách, které simulovaly čtyřiadvacetihodinový rytmus dne, kohouti kokrhali každý den těsně před rozedněním. Podle vědců se tak potvrdilo, že kokrhání spouští biologický rytmus vnitřních hodin, tzv. cirkadiánní rytmus. I na další vnější podněty reagovali kohouti podle denní doby. To znamená, že kokrhání před úsvitem, ale prý i další kokrhání, které kohouti spouští na jiné podněty, jsou prý podmíněny vnitřním biorytmem.

Líbí se Vám Ekolist? Je jednoduché mu přispět.

Výsledky výzkumy jsou prý jen prvním krokem ve studiu kohoutího kokrhání, které podle vědců není podmíněno učením, jako je to u ptačího zpěvu nebo lidské řeči. "Pořád nevíme, proč psy štěkají a kočky mňoukají. Zajímá nás mechanismus geneticky kontrolovaného chování a právě kur je ideálním modelem," říká Yoshimura.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist