https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proc-se-na-plazich-objevuji-tisice-cervenych-krabu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proč se na plážích objevují tisíce červených krabů?

11.7.2021 11:52 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pláž zaplavená kraby.
Pláž zaplavená kraby.
Foto | Stephanie Brodie / UC Santa Cruz
Už několik desítek let se na plážích západního pobřeží USA čas od času objevují tisíce červených krabů. Vědci sice předpokládali, že tento jev nějak souvisí se zvyšující se teplotou oceánu a změnou klimatu, doposud ale nevěděli přesně, co za ním stojí. Podle výzkumu provedeného univerzitou v Santa Cruz vězí pravděpodobná příčina ve změnách v oceánských proudech.
 

Za výzkumem stála prostá zvědavost oceánoložky Megan Cimino z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA). Ta se před pár lety stala svědkem vyplavení tisíců červených krabů druhu Pleuroncodes planipes na kalifornské pláže. “Tehdy jsem o krabech vlastně nic nevěděla a nevěděla jsem ani, o co jde. Říkala jsem si ale, že se v oceánu musí dít něco neobvyklého a zajímalo mě to,” komentuje Cimino.

Spolu s týmem svých kolegů se rozhodla přijít záhadě na kloub. Vědci přitom využili kombinaci mnoha zdrojů dat - oceánografické výzkumy, data získaná z dálkově ovládaných podvodních vozítek, ale také informace z online světa, například z Twitteru. Celkově tak získali data v rozmezí let 1950 - 2019.

Ukázalo se, že to, že se někdy na plážích objeví tisíce krabů pravděpodobně souvisí se změnou oceánských proudů. “Vlivem globální změny klimatu se mění množství vody, které proudí z oblasti mexické Baja California k nám do střední Kalifornie. Proudy se mění v důsledku stále teplejší vody a jevu El Niňo a zanášejí do úplně jiných lokalit mnoho druhů živočichů. Červení krabi, kteří zaplavují celé pláže, na sebe ale upoutávají nejvíce pozornosti,” komentuje zjištění Megan Cimino.

Změny, k nimž v oceánských proudech dochází, jsou podle vědecké skupiny často přehlíženým jevem. “V souvislosti se změnou klimatu se nejčastěji hovoří o teplotě nebo o kyslíku. Ale to, že se následkem změny v oceánských proudech na některých místech objevuje voda, která pochází z úplně jiné lokality, je také důležitý jev. A jeho důsledky je třeba více studovat,” dodává oceánograf Ryan Rykaczewski.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist