https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/projekt-univerzity-v-brne-vyznamne-rozsiri-monitoring-kvality-ovzdusi-ve-meste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Projekt univerzity v Brně významně rozšíří monitoring kvality ovzduší ve městě

8.2.2022 13:25 | BRNO (ČTK)
Brno získá více informací o stavu ovzduší a zdrojích znečištění. V ulicích města díky projektu Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity budou po dobu jednoho roku projíždět dva speciálně vybavené měřicí vozy, které rozšíří kapacity současného monitoringu ovzduší. Data odborníci následně využijí jako podklad pro aktualizaci akčního plánu zlepšování kvality brněnského ovzduší.
 

Vozy budou podle Dominiky Tóthové z Ekonomicko-správní fakulty kontinuálně měřit kvalitu ovzduší na území celého Brna. Zároveň na dvou místech budou vždy po dobu 14 dní, přičemž na dotyčné místo se po čase opětovně vrátí. Na každém z míst se bude měřit vždy celkem čtyřikrát, aby byla zohledněna všechna roční období. "Cílem projektu je vytvořit aktualizaci akčního plánu pro zlepšení kvality ovzduší na území města Brna a navrhnout opatření, která budou mít kladný vliv na veřejné zdraví a kvalitu života obyvatel. Měřeny budou látky, které jsou definovány zákonem o ovzduší a i ty, které nejsou běžně měřeny klasickými měřícími stanicemi," uvedla Tóthová.

Podle náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) je projekt unikátní, protože Brno jednak získá více dat z více lokalit, ale výzkumníci také navrhnou, jaká opatření v konkrétních oblastech učinit, aby se ovzduší zlepšilo. Dat k dispozici bude díky vozům podstatně více. Hladík uvedl, že město vlastní pět fyzických stanic a jednu dynamickou, kterou lze přemisťovat. "Ovzduší v Brně je na tom dobře, co se týká různých těkavých látek, tam problémy nejsou. Kde ale máme dlouhodobé problémy, tak v polétavém prachu, a to jak z dopravy, ze spalování, tak především z polí v těch jižních segmentech, jako jsou Tuřany, Chrlice či Slatina," uvedl.

V projektu ale budou výzkumníci měřit i individuální imisní zátěž obyvatel na cestách do práce nebo do školy. K tomu poslouží malé přenosné senzory, které bude několik dobrovolníků nosit u sebe. Ty zjistí, jak moc je konkrétní člověk vystaven znečištěnému ovzduší při pohybu po městě. Podle autorů projektu i takto získaná individuální data skýtají značný výzkumný potenciál.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist