Protestní průvod zemědělců omezí dopravu v Praze, mají přijít tisíce lidí
Vládní koalice se na podobě nastavení dotací pro období mezi lety 2023 až 2027 definitivně shodla na konci května. Komora a svaz od začátku roku kritizovaly rozhodnutí změnit nastavení takzvané redistributivní platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů půdy. Na další dotační období to bude 23 procent z celkové částky na přímé platby, původně bylo plánováno deset procent. Vláda o změně rozhodla už v lednu, což už tehdy vyvolalo protesty zemědělců.
"Způsob rozdělení zemědělských dotací po roce 2022, jaký navrhuje vláda, povede ke snížení produkce českých potravin a zvýšení dovozů ze zahraničí, což může vést k ještě větší cenové nestabilitě potravin na pultech obchodů. Očekáváme, že argumenty vlády si přijdou poslechnout tisíce zemědělců," uvedl prezident Agrární komory Jan Doležal.
Doležal středeční setkání zahájí v 09:30 svým projevem, následovat budou vystoupení představitelů dalších svazů nebo odborů. Účast potvrdila také prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. V programu je vyhrazený prostor pro vystoupení politiků. Pozvání na akci dostal předseda vlády Petr Fiala (ODS), předsedové stran vládní koalice i poslanci a senátoři. Kromě Jurečky účast potvrdil člen předsednictva hnutí STAN a expert hnutí na zemědělství Pavel Čížek. Organizátoři také plánují přenášet vystoupení z Lucerny na obrazovku na Václavském náměstí, odkud se má po poledni vydat průvod ke Strakově akademii. Tam by se poté mělo zhruba od 13:30 do 15:30 konat protestní shromáždění,
Trasa průvodu zatím není známá, svazy oznámily několik variant. Na stránkách magistrátu je uvedena trasa z Václavského náměstí přes Vodičkovu, Lazarskou a Myslíkovu ulici na Masarykovo nábřeží a následně přes Mánesův most na Klárov.
Podle mluvčího pražské policie Jana Rybanského policie policie přijala adekvátní bezpečností opatření, kterých se zúčastní několik desítek policistů. "Motoristé musí počítat s drobnými komplikacemi v dopravě," doplnil. Mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková ČTK sdělila, že během protestu před úřadem vlády bude linka tramvaje číslo 15 odkloněna z Malostranského náměstí přes zastávku Právnická fakulta. Omezení dopravy se budou odvíjet od trasy pochodu.
Protestní akci kritizuje Asociace soukromého zemědělství ČR, která zastupuje hlavně malé farmáře. Podle předsedy Jaroslava Šebka komora a svaz "dávno hájí pouze miliardové dotace vesměs pro pár největších agrobyznysových subjektů, které s normálním zemědělstvím nemají vůbec nic společného". Podobné akce podle něj také snižují důvěryhodnost zemědělského sektoru. Že neustálá kritika poškozuje zemědělce v očích veřejnosti, řekl už dříve také ministr Nekula.
Asociace rozhodnutí vlády upravit nastavení dotací vítá, podpora v zemědělství byla podle ní dlouhodobě nastavena ve prospěch velkých podniků. "Relevantním tématem má být vyšší potravinová bezpečnost a dostupnost a maximálně využitý potenciál v zemědělství. To se s žádným dalším naléváním nových peněz do starého systému bez potřebných systémových změn nezlepší," dodal Šebek.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (26)
Jaroslav Řezáč
8.6.2022 07:08vaber
8.6.2022 08:16 Reaguje na Jaroslav Řezáčpředseda Šebek hájí peníze, ne malé farmáře,
co už tito malí? farmáři ukázali ? ať se pochlubí a ukáží co zlepšili a jak udělali větší potravinovou bezpečnost,
já nikde nepoznám pole malého farmáře a velkého farmáře ani v krajině není žádná změna
Jaroslav Řezáč
8.6.2022 12:38 Reaguje na vaberSlavomil Vinkler
8.6.2022 07:52Břetislav Machaček
8.6.2022 10:19investuje do nových strojů a technologií a efektivita produkce je daleko
větší, než u těch malých, kteří se při stejném sortimentu neobejdou bez
dotací na pouhé přežívání. Malí by měli jít jinou cestou a to cestou
BIO a EKO s hledáním zákazníků ochotných si jejich produkty kupovat a to
i bez dotací. Za socíku tu bylo na výběr mléko ze sáčku a nebo třeba
od záhumenkáře s jedinou kravkou. Ten záhumenkář nepotřeboval dotace
a o jeho mléko byla rvačka. Pročpak není dnes rvačka o produkci malých
farmářů? No protože hospodaří stejně jako ti velcí, ale pouze dráž.
Když pominu zvýhodnění všech zemědělců v Polsku(mám to k nim 2 km daleko), tak vidím jakou cestou jdou ti malí. Věnují se ovocnářství, pěstování
sazenic stromků, květin a ozdobných dřevin. Někteří se sice zabývají i
klasickým zemědělstvím, ale ti mají i při těch podporách státu větší
problémy, než ti specialisté. Co brání našim malým farmářům jít stejnou
cestou s produkcí kvality a nebo jim stačí běžná produkce + vyšśí dotace? Co jim brání se dát dohromady alespoň co se týče moderního strojního vybavení(obdoba STS-strojně traktorové stanice) a zainvestovat do strojů
s přiměřenou návratností? Nač si kupuje někdo na 50 hektarů pozemků
kombajn, když vše sklidí za dva dny a pak kombajn zase rok stojí? Na to
dotace nemá být a je to mrhání státními penězi.
Já osobně bych jakékoliv dotace podmínil stavem půdy, na které sedlák
hospodaří. Základem by byla bonita a nadmořská výška. K tomu by se
připočetlo zda vrací půdě organiku, jakou má pestrost plodin a osevní
postupy. No a v neposlední řadě by to šlo namátkově zkontrolovat podle množství živých organismů v půdě a u její vodozádržnosti. Cpát dotace
ale i drancířům a je jedno zda velkým, či malým, je nebetyčná hloupost.
Bohužel jsme v EU, kde se tak děje a tak nám nezbývá než dělat ty samé
kopance jako tam, abychom nezlikvidovali naše zemědělce úplně. Ono je
pak otázkou, zda to chce někdo změnit a nebo mu ten chlíveček vyhovuje.
Za B. je asi správně! Za méně práce sice méně peněz, ale s dotacemi to
není až tak marné podnikání.
Slavomil Vinkler
8.6.2022 11:11 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
8.6.2022 11:56 Reaguje na Slavomil Vinklerbohužel žijeme v EU, která si v přerozdělování peněz hoví.
Nastoupili jsme do rozjetého couráku, ze kterého je dnes
Šinkanzen s dotacemi na všechno možné a všechno možné zase
regulující. Ta změť je už i nyní tak složitá, že to živí
haldu poradců, právníků a účetních. Je to nové finanční
odvětví zabývající se dotační a sankční politikou, které
ale ve výsledku nic nepřináší, ale pouze čerpá prostředky
na svoji činnost. Tento byrokratizmus se ale některým moc
líbí, protože nemusí makat rukama a za o mnoho více peněz.
Svět jde ale jinou cestou a ušetří právě za tu byrokracii
a za to, že tam funguje trh a nikoliv trh tak deformovaný.
To nás nakonec vůči světu brzdí a svět se tomu pouze směje.
S byrokracií dojdeme na úroveň, kdy už ti, co vytvářejí
hodnoty ten zbytek neuživí a poví si dost. Mám živit jiné
a sám živořit? Ne, děkuji. Budu dělat už pouze na sebe
a ty byrokrate si hledej obživu jinde. EU do budoucna
čeká krach a nebo radikální změna, aby mohla konkurovat
světu(hlavně Asii). Zatím ale jede ve vyjetých kolejích
a přilévá další olej do ohně(viz pokračování Gryndýlu i
v situaci, kdy je jasné kam nás to ekošílenství dostalo).
Alena Lyskova
8.6.2022 11:09Vše je o tom, že nadměrná byrokracie si žádá vysoké investice na které bohužel malí farmáři nemají peníze ani personální kapacity. Toto nikdo neřeší.
Pokud chce farmář prodávat maso z vlastního chovu musí odvést dobytek na
jatka, někdy mnoho kilometrů
1.náklady na dopravu,
2.vystavuje zvíře zbytečnému stresu,
3.přeprava masa zpět na farmu, Chladící vozy!!
4.pak musí mít schválenou bourárnu masa,
5.dohled pracovníka hygieny potravin
Příliš dlouhá cesta k zákazníkovi nemyslíte?
V minulosti co já si pamatuji tomu bylo jinak. Porážka byla na dvoře, zvíře ani nezaregistrovalo co se děje a bylo to. Schopný řezník rozboural maso za dopoledne. Ve studeném sklepě se maso pověsilo a do druhého dne bylo prodáno. Stalo se, že pro farmáře zbyly jen kosti takový byl o maso zájem.
Proč prostě nemůže farmář zavolat řezníka, zvíře porazit, rozporcovat a prodat maso zákazníkovi. Ať zákazník posoudí zda si maso od něj koupí nebo ne.
Myslivci to mají jednoduché, mohou takto postupovat.
Není diskriminace? Vyvrhnou zvíře ještě v lese nikdo neví v jakých hygienických podmínkách, přesto je o zvěřinu nadměrný zájem všem je to jedno.
Farmář potřebuje nemalou investici aby mohl prodávat. Přitom by si každý koupil maso raději od farmáře než z jatek.
Každý ví jak se se zvířaty na jatkách zachází. Stále řešíte dotace, začněte už mluvit o to, že je to o penězích a byrokracii.
smějící se bestie
8.6.2022 11:59 Reaguje na Alena LyskovaPřednost mají EU příkazy a být papežštější než papež !
Zbyněk Šeděnka
8.6.2022 12:16 Reaguje na smějící se bestiesmějící se bestie
8.6.2022 13:19 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaHygiena/státní správa má velký podíl na tom, že to zde už léta takto nefunguje !
Zbyněk Šeděnka
8.6.2022 15:00 Reaguje na smějící se bestieBřetislav Machaček
8.6.2022 19:33 Reaguje na Zbyněk Šeděnkamají lidé důvěru v jeho produkci. Med, vejce
a nějakou tu drůbež a králíky budiž, ale
maso z domácí porážky bych si vzal pouze od
příbuzných a nebo velmi dobrých kamarádů.
Jinak prodej ze dvora je omezen celkovou
částkou, kterou ale nikdo nekontroluje.
Ono ten prodej známým bez paragónu ani
kontrolovat nelze. No a cizím? I to se
dá, pokud nevyžaduje a nebo odmítá účet.
Břetislav Machaček
8.6.2022 19:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnkanaložení do auta a nebo už na pastvině? Kvalita
masa je přímo závislá na dokonalém odkrvení, které
musí nastat co nejdřív po smrti. Můj bratranec
pár let pracoval v Mongolsku a tam přihlížel
porážce koně na maso. Koni zavázali nozdry a na
lasu ho honili do kola, až se zpěnil a padl. Pak
byl na krku podřezán a krev stříkala několik
metrů daleko. Tím došlo k dokonalému odkrvení
masa a jeho vysoké kvalitě. Nejsem zrovna gurmán,
ale nedokonale odkrvené maso bych si nekoupil.
Zbyněk Šeděnka
8.6.2022 20:14 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
8.6.2022 12:20 Reaguje na Alena Lyskovanemocná zvířata a bez veterinární kontroly se maso rozprodalo.
Oni někteří hamouni prodali i zdechlinu, aby vydělali a chudí
lidé levnější maso rádi koupili. Za 1. republiky dědovi uhynulo
prase na červenku a tak ho zakopali u lesa. Viděli to tábořící
Cikáni a v noci prase vykopali a snědli. Nestarali se nemoc,
protože nouze a hlad byl pro ně horší, než riziko nákazy.
Ten jejich vůdce to zdůvodnil tak, že nemoc vytáhla země a že
ať se děda o ně nebojí. Ano domácí zabíjačka budiž, ale i u
zvěře vzorek tkáně zkoumá před konzumací veterinář. Každopádně
u větších chovatelů by nebylo marné podstoupit i to martýrium
oficiálních minijatek a možná i výrobny produktů. Možná by se
našel i řezník, který by zkusil takovou spolupráci, ale to by
museli chtít i ti ouřadové, kteří to komplikují. U drůbeže to
v okolí donedávna fungovalo včetně strojního oškubání a tak
proč to nezkusit i u větších zvířat? Není to nakonec tak trochu
o pohodlnosti si komplikovat podnikání? Ono i takové brambory
nemusím prodávat nezpracované, ale mohu je třeba zpracovat na
hranolky, brambůrky atd. a zbytky zkrmit zvířaty. Stojí to sice
investice, ale je rozdíl prodat brambory a nebo finální výrobek.
Toto ale zvládne pouze velký producent a malí se musí buď spojit
a nebo se specializovat na nedostatkovou produkci. Ano je to o
penězích, byrokracii, ale bohužel i o pohodlnosti a nedostatku
odvahy podnikat i jinak.
Břetislav Machaček
8.6.2022 19:45 Reaguje na Alena Lyskovaráně "na měko",kdy může dojít na porušení střev a hlavně žluči.
No a tím velmi rychle znehodnotit maso. Takže tu je před hygienou
upřednostněna kvalita masa, aby bylo odkrveno a neznečištěno
obsahem střev a žluči.
smějící se bestie
8.6.2022 12:02Břetislav Machaček
8.6.2022 12:58 Reaguje na smějící se bestiez prvovýroby produkt prodat zpracovaný přímo zákazníkovi a uměli
hledat slabiny tehdejšího zásobování, které hbitě zaplnili.
Ať už to byl nábytek a nebo dokonce počítače z dostupných součástek. Ano byli trnem v oku hlavně ideologům tvrdícím, že kolektivní
vlastnictví nemůže být alternativou k čistě soukromému , ale co
je dnes třeba akciová společnost? V ní je majetek vyjádřen akcií a
v družstvu to jsou podíly(jednotky). Dnes se družstva ideologicky přejmenovala na a.s. a nebo jsou družstvy vlastníků podílů. Ono,
když je kácí les, tak lítají třísky a revoluční doba potřebovala
změnit vše naruby i kdyby to bylo dobré. Tak se to děje vždy a
bylo tomu tak u kolektivizace, která se dělala i nátlakem,
či dokonce násilím. Opačný jev však byl návratem o půl století
zpět včetně myšlení některých vlastníků. Raději se udřu, ale na
vlastním a neprodám. Udřel se a prodali to dědici těm větším.
Revoluce oddálila o desetiletí transformaci do velkých celků,
která tu už předtím desítky let fungovala, ale to je kacířství
a budu za to ideology a politruky zkritizován.
Petr Eliáš
8.6.2022 13:17 Reaguje na smějící se bestieKamil Krabice
8.6.2022 12:43Alena Lyskova
8.6.2022 13:20Břetislav Machaček
8.6.2022 19:14 Reaguje na Alena Lyskovaprotože není člověk jako člověk a totéž platí o chovatelích.
Uvedu příklad z nejmenované země, kam směřují naši občané za
nákupy. Na můj dotaz, jak je veterinárně kontrolována porážka
zvířat na dvoře řeznictví mi bylo odpovězeno sousedem, že asi
nijak, protože tam veterináře nikdy neviděl. Po pár frťanech
navíc dodal, že ho nejvíc vytáčí, když sedláci v noci přivezou zvířata s polámanýma nohama a možná i napůl mrtvá a ta řvou do
rána bolestí, než je ráno řezník dorazí. A to jsou prosím vesměs
malí chovatelé a malý řezník u kterých bych hledal cit a taky tu
kvalitu. Mám to k nim kousek a raději tam o mnoho levnější maso
a masné výrobky nekupuji. U nás by to byl nucený výsek a nikoliv
řeznictví. Vzpomeňte si na aféru z jejich velkých jatek, kde se
z masa vyřezávaly nádory a maso šlo do prodeje. Takže jsou lidé
a luďiska a nemá každý tak odolný organismus jako mnou popsaní
kočovníci, kteří vykopali a snědli i zdechlinu prasete.