https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prouza-ceske-predsednictvi-muze-byt-hlavne-v-energeticke-bezpecnosti-uspesne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prouza: České předsednictví může být hlavně v energetické bezpečnosti úspěšné

30.6.2022 00:32 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
S jasným cílem a aktivními politiky, kteří dokážou vyjednávat s partnery, toho může Česko při předsednictví v Radě Evropské unie podle viceprezidenta Hospodářské komory ČR Tomáše Prouzy prosadit poměrně dost. Evropské státy za současné krize ukazují, že jsou schopné se domluvit v tématech, ve kterých dříve shodu nebyly ochotny nalézt. České předsednictví, které začne v pátek, tak může být především v otázce energetické bezpečnosti úspěšné.
 

ČR by měla především podle Prouzy objasnit, co znamená energetická bezpečnost a solidarita. "Co se stane, když jedna země bude mít ještě v lednu v zásobních plyn a jiná ne. Jak se o něj podělí, na základě jakých pravidel. To bude asi to úplně to nejtěžší, co nás čeká. Zároveň je to ale něco, co všichni chtějí," uvedl.

Složitější bude hledání kompromisu v případě klimatického evropského balíčku Fit for 55, řekl dále Prouza. Důležité je, aby ČR ale o tomto tématu jednala s Evropským parlamentem. Předsednictví v Radě EU totiž po Česku převezme Švédsko, které má mnohem ambicióznější klimatické cíle než velká část Evropského parlamentu. "Kompromis proto bude hledat úplně jinde, než to vyhovuje České republice," uvedl. Dodal, že do této otázky by proto ČR měla investovat dostatek času a energie.

Třetím důležitým tématem českého předsednictví bude podle Prouzy bourání bariér. Pandemie koronaviru a snahy o ochranu životního prostředí přinesly nová pravidla a podnikání je nyní těžší než v roce 2019, řekl Prouza. ČR tak například může představit návrh, jak koordinovat postupy států v případě dalších krizí, aby se třeba znovu nezavíraly hranice.

Prouza je zároveň poradcem ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) s předsednictvím. Pro resort průmyslu bude podle něj nepochybně nejdůležitější veškerá agenda týkající se energetiky. "Musím říct, že nikdy jsme neměli tak dobrý energetický tým, jako máme teď," uvedl. Tým funguje podle něj v Praze i ve stálém zastoupení v Bruselu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) se dále připravuje na řešení surovinové bezpečnosti. Připravuje k tomu mimo jiné na podzim velkou konferenci. "Je to věc, o které se nemluví tolik jako o plynu, ale musíme si ji také pojistit. Viděli jsme, že najednou vypadli dodavatelé a evropský průmyslu si nevěděl rady. Je to téma, které má MPO připravené, chce si ho odpracovat," řekl.

Dále se bude MPO podle Prouzy zabývat otázkou volné hospodářské soutěže. Výsledků zde očekává méně než v případě energetiky. Upozornil, že jsou evropské země, kterým naopak nastavené bariéry vyhovují a upřednostnily by jich ještě více.

MPO se také chystá na dokončení několika dohod o volném obchodu, třeba s Mexikem a Chile.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

30.6.2022 05:50
Jedině v případě, že prosadí JE , jako bezemisní zdroj energie a EU je začne financovat místo větrníků, panelů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.6.2022 06:21 Reaguje na smějící se bestie
A čemu by to proboha pomohlo? Rusi nás chtějí totálně odrovnat na plynu a ropě a my budeme rušit výstavbu OZE, která produkuje okamžitě a budeme financovat nějaké mastodonty JE, které postavíme možná za 20 let??
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.6.2022 06:22 Reaguje na smějící se bestie
Jádro v taxonomii přece bylo a možná je vyšoupli, nebo ne. Ale nějaký podstatný krok to není.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.6.2022 07:08
EU se podílí 7% na globálních emisích CO2. Ve sváté válce proti sodovkáči ,to přehání, byť vedena ušlechtilou myšlenkou.
Výsledek vidí dnes každý na svých účtech za energie, je zcela nutné přehodnotit podporu OZE a jako páteř moderní energetiky uznat jádro. Tam by měly být směrovány finanční toky s cílem do dvaceti let mít 80% výroby energie právě z jádra.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.6.2022 08:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Na účtu vidíte především uhlíkové energie od Putina. Ten vyšponoval plyn z 6 eur na 140 a ropu ze 40 na 120, elekeřina jde s tím. nemít EU skoro polovinu elektřiny z OZE, jde už dnes do bankrotu.
Máte to zase naopak, jak dycky.
O jádru můžeme básnit a sepisovat petice, to je celý.
Odpovědět
va

vaber

30.6.2022 08:43
naše vláda začala dobře s energetickou bezpečností ,sázka na muslimy je výhra a jistota
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.6.2022 09:54 Reaguje na vaber
Který machometán nám oficiálně vyhrožuje jaderným napadením a vydírá nás na energiích?
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

30.6.2022 16:32
Jestli mají Ti pánové Noveský a Štěpán jen z 50% pravdu, tak se máme na co těšit. Ten OZE (občasný zdroj energie ) nás nezachrání. Lese nebude asi ani šiška budeme sedět v jedné místnosti u bubínku a chodit s nůší pro chrastí.

https://www.youtube.com/watch?v=Njtys3SfzhY
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.7.2022 08:45 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Tyhle mašlonky jsem viděl už v jiném videu, tam byli ještě lepší. Strašit vohnouty a hnát je do ulic, o to jim jde. Hovoří o nějaké "skupině", nebo "straně", kdo to je?
Samozřejmě tam není, že Evropa bere plyn z Norska, USA, Alžíru, Kataru, SA, atd. nově z Izraele a Egypta, všichni? navyšují produkci.
Dnes jde z Ruska méně, než 15% a zásobníky se plní, samozřejmě se ví kolik. Víc, než kdykoliv v minulosti.

Najlepší je ale nápad, že my uděláme kontrakt S muhehehehhheeee Gazpromem!!! To by se mělo tesat do žuly, takovou cypovinu hned tak nevidíte!!
Proč by měl Gazprom dělat nějakou smlouvu s náma, když škrtí plyn co to jde, smlouvy nesmlouvy a má za úkol Evropu energeticky zničit??
Zvláště se státem, kterému nepatří ani troubu!! Navíc jsme nepřítel nejhorší a Putin nám slíbil, že nám vyrazí zuby!!

Celé by to byla jen komedie, kdyby tomu fakt půl čecháčků nevěřilo.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.7.2022 13:04 Reaguje na Pavel Hanzl
V létě se to machruje, že se bez plynu z Ruska obejdeme!
Přijde podzim a pak si mudrlante povíme až poklesne tlak
v potrubí a bude spílat, že vám k vám nedoputoval plyn.
Vám osobně to přeji, ale je mi líto těch, kteří věří
vládě ty lži o dostatku plynu. Až uvidí většina lidí
faktury za plyn, tak ho asi bude dost, protože na něho
spousta lidí nebude mít.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.7.2022 15:52 Reaguje na Břetislav Machaček
To je hezké, ale kdo za to může, že nám Puťka škrtí pyn? Paroubkovi Marťani nebo grýndýl?
A co s tím máme jako dělat? To nikdy nenapíšete.

Ale nebojte, řeší to lidé, kteří ví, že bude zima a hlavně ví, co je Puťka zač a že nám v půlce července plyn zarazí natvrdo všem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.7.2022 19:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Na ty vaše "moudra" už nereaguji, protože jste
provokatér, kterého těší reakce na ta "moudra".
Ty vaše "moudra" zaplevelují kdejakou diskusi
a udělaly z Ekolistu Hanzlůvlist. Není vám to
trapné ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.7.2022 08:46 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Pořád lepší, než uhořet v obchodňáku trefeném Rusy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.7.2022 16:00
Putin to měl vymyšlené fakt dobře, jako drogový dealer nás naučil na levné ruské suroviny a vybudoval si ve všech evropskýck zemích páte kolonony národovců. Salvini, Orbán, Le Penová, Kotleba, Okamura atd. atd.
A zrazu plesk! Loni začal vydírat s plynem, vyhnal cenu na dvacetinásobek a napadl Ukrajinu. Počítal se sankcemi, ale vydíráním chtěl Evropu rozeštvat a ekonomicky krutě poničit, páté kolony měly vyhnat lidi do ulic a celou EU rozvrátit.
Naštěstí nepočítal s jednou věcí: Evropani ani Ukrajinci nejsou blbí, jak si myslel. Pouze ropáci na Ekolistu a ti jsou všem egál.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

2.7.2022 09:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Nesdílím Váš optimizmus o faktu : Evropani ani Ukrajinci nejsou blbí, ale myslím si, že je to právě opak... A o české reprezentaci vím své.
Jinak jsem navštívil (pracovně) jak USA tak Rusko a jeho satelity. A od té doby souhlasím s rčením, že "Američan je umytý Rus". A v staré literatuře je označované území na východ od Lvova jako Malorusko...asi tak. Za hlubokého totáče jsem jezdil denně vlakem na střední (1978..1983), Neustále jezdili ucelené vlaky na východ složené z bezešvých trubek s nápisem Mannesmann + 2ks lokomotiv tz čmelák (dodnes tahá rakety na Bajkonuru). Taky bylo embargo na vše strategické... a rubl nebyl volně směnitelný.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist