https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/provozovatel-skladky-celio-nevidi-ve-skladovani-nebezpecnych-odpadu-pochybeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Provozovatel skládky Celio nevidí ve skladování nebezpečných odpadů pochybení

18.8.2021 01:06 | LITVÍNOV (ČTK)
Firma Purum Kraft, pod kterou patří skládka Celio u Litvínova na Mostecku, neshledala pochybení ve skladování nebezpečných odpadů. Postupuje v souladu se schválenými dokumenty, uvedla mluvčí firmy Klára Kobzová. O omezení skládky kvůli skladování nebezpečných odpadů rozhodla Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Podle provozovatele jde o odpady z uskutečňované státní zakázky, která se týká skládky Nelahozeves Kaučuk společnosti Unipetrol.
 

"Konstatujeme, že po celou dobu postupujeme zcela v souladu se schváleným realizačním projektem dotčenými orgány státní správy a samosprávy, kterými jsou ministerstvo financí, ministerstvo životního prostředí, Česká inspekce životního prostředí, supervizní organizace a nabyvatel Unipetrol. Realizace zakázky probíhá v naprostém souladu s integrovaným povolením a provozními řády. V posledních dvou letech k zakázce proběhlo několik řádných kontrol, při kterých nebyly shledány žádné závady," uvedla v prohlášení Kobzová. Doplnila, že "vzhledem ke složitosti celé problematiky a celé aktuálně vytvořené kauzy" se uskuteční 24. srpna tisková konference.

ČIŽP o omezení rozhodla kvůli hrozbě bezprostředního závažného dopadu na životní prostředí kvůli nesprávnému skladování látky styren v sudech. Jeho nebezpečnost spočívá ve vysoké hořlavosti. O omezení skládky rozhodl také krajský úřad. Firma má snížit riziko vzniku požáru na skládce komunálního odpadu, která je v těsné blízkosti skládky nebezpečného odpadu.

Inspektoři provedli na konci července neohlášenou kontrolu skládky v Celiu, kde v minulosti opakovaně hořelo. Na skládce nebezpečných odpadů našli sudy s obsahem styrenových smol. Na hraně navážky o délce minimálně 70 metrů bylo umístěno několik vrstev sudů na sobě (nejméně tři vrstvy), na přilehlé straně další podélně uložené sudy. ČIŽP předpokládá, že provozovatel umisťoval sudy v několika řadách a zároveň vrstvách na sobě.

ČIŽP zjistila, že na skládku u Litvínova bylo přijato od září 2019 do června 2020 značné množství těchto nebezpečných odpadů, v řádu jednotek tisíců tun. "Přijaté odpady však měly být podrobeny úpravě a následovat měla termická likvidace ve zcela jiném zařízení, mimo areál společnosti Celio," řekl už dřív mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka. Inspekce tak kvůli závažnému porušení provozního řádu skládky a nebezpečí závažného nepříznivého dopadu na životní prostředí rozhodla o omezení provozu skládky a o nezbytných opatřeních, která mají zajistit bezpečnost provozu a omezit příjem odpadů na tuto skládku.

Na skládce Celio hořelo v minulosti několikrát. Loni v květnu zasahovali hasiči u požáru jedné z hal. V roce 2018 škoda po požáru dosáhla 100 milionů korun. Pokutu od ČIŽP dostal provozovatel v roce 2019 za to, že nepřekryl nebezpečný azbest a překročil kapacitu překladiště.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist