https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prumyslove-regiony-chteji-volnejsi-legislativu-ochrany-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průmyslové regiony chtějí volnější legislativu ochrany ovzduší

7.1.2012 03:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Signatáři chtějí, aby nová směrnice byla pružnější a uznávala regionální specifika daných území  Na snímku elektrárna Scholven, Gelsenkirchen.
Signatáři chtějí, aby nová směrnice byla pružnější a uznávala regionální specifika daných území Na snímku elektrárna Scholven, Gelsenkirchen.
Foto | Guy Gorek / Flickr
Představitelé několika významných evropských průmyslových regionů se spojili ke společnému tlaku na Evropskou komisi. Chtějí ovlivnit revizi stávající směrnice o kvalitě ovzduší. Zástupci tohoto uskupení tvrdí, že jim nejde o oslabení současné legislativy, ale o zohlednění jejich snah o snižování emisí. Studie ale ukazují, že přestože kvůli krizi klesla výroba, míra znečištění ovzduší stále narůstá. Na memorandum upozornil server Euractiv.
 

Dvanáct průmyslových regionů ze sedmi evropských zemí představuje ekonomicky důležité oblasti. Dohromady představují 22 % evropského HDP a jsou domovem pro 18 % Evropanů. Vlády těchto regionů chtějí dotlačit Evropskou komisi k pružnějšímu nastavení zákonů ošetřujících ochranu ovzduší. Jejich zástupci tvrdí, že ale nechtějí oslabit současnou legislativu.

Kromě Itálie a Německa jsou v uskupení regiony z Rakouska, Velké Británie, Nizozemí, Španělska a Belgie. Vesměs mají jedno společné, kromě průmyslové výroby mají podobné geografické vlastnosti – kopcovitý či hornatý terén a údolí řek, v kterých se znečištěné ovzduší drží jako v pasti.

„Chceme, aby nová směrnice byla pružnější a uznávala regionální specifika daných území Evropské unie a zohlednila snahu konkrétních vlád vybalancovat rozvoj a udržitelnost,“ říká Remo Tavernari z italského regionu Emilia-Romagna. Jedním dechem však dodává, že nechtějí snížení limitů, které směrnice předepisuje.

„Všechny tyto regiony zlepšily kvalitu ovzduší, ale musíme vzít v potaz i to, že Evropská unie po těchto regionech chce ekonomický růst a rozvoj,“ říká Tavernari. Je prý potřeba, aby komise dokázala zohlednit snahy regionů o snížení emisí dřív, než je bude stíhat pro porušení limitů.

Evropská komise zahájilo tzv. infringement proti dvaceti zemím EU kvůli nesplnění legislativy k ochraně ovzduší. V některých případech se mohou sankce dotknout i konkrétních regionů.

Nedávné studie ukazují, že přestože vlivem ekonomické krize došlo ke zpomalení hospodářského růstu, úroveň znečišťujících látek jsou stále na vzestupu. Týká se to například oxidů dusíku, ozonu a prachových částic. Evropská agentura pro životní prostředí nedávno zveřejnila statistiku, podle které 95 % obyvatel evropských měst žije v prostředí, kde je překročen limit stanovený Světovou zdravotnickou organizací.


reklama

 
Další informace |
Plný text memoranda v angličtině najdete zde.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist