https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-dve-tretiny-cechu-podporuji-zprisneni-pravidel-chovu-zvirat-v-zooparcich-a-zookoutcich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Dvě třetiny Čechů podporují zpřísnění pravidel chovu zvířat v zooparcích a zookoutcích

2.9.2024 01:10 (ČTK)
Zooparky a zookoutky jsou podle úřadu zatím provozovány bez jakékoliv regulace.
Zooparky a zookoutky jsou podle úřadu zatím provozovány bez jakékoliv regulace.
Dvě třetiny lidí souhlasí se zpřísněním pravidel pro chov exotických zvířat v zooparcích a zookoutcích, 11 procent lidí by je zcela zakázalo. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus pro organizaci Svoboda zvířat mezi 1031 respondenty, který má ČTK k dispozici. Novelu zákona o zoologických zahradách, která má upravit činnost a podmínky provozu zooparků, připravuje ministerstvo životního prostředí (MŽP). Jeho mluvčí Veronika Krejčí ČTK sdělila, že se o novele zatím diskutuje na expertní úrovni, v žádném případě ale nepřinese rozvolnění pravidel pro chov velkých šelem.
 
Hlavním cílem novely je podle MŽP zajistit soulad s evropskou legislativou. Zooparky a zookoutky jsou podle úřadu zatím provozovány bez jakékoliv regulace. "Proto novela navrhuje nastavit právní prostředí pro zookoutky a faunaparky tak, aby se dosáhlo kvalitní péče o zvířata a nastavení podmínek pro provoz, na které dosáhnou i menší parky," řekla mluvčí MŽP.

Svoboda zvířat nicméně tvrdí, že novela uzákoňuje problematická zařízení, která vlastní větší počet volně žijících druhů zvířat, vystavují je veřejnosti, vybírají peníze a nemají licenci k provozování zoologické zahrady. "Podle evropské směrnice je hlavním posláním licencovaných zoologických zahrad ochrana ohrožených druhů zvířat a návrat vybraných druhů do přírody, to v zookoutcích a soukromých zařízeních neexistuje," uvedla Marie Kolářová z organizace Svoboda zvířat.

Z průzkumu, který agentura Focus udělala letos v červenci, vyplývá, že tři čtvrtiny dotázaných souhlasí s chovem exotických zvířat v zoologických zahradách, proti je 15 procent lidí. Dvě třetiny respondentů ale uvedly, že souhlasí se zpřísněním pravidel v zařízeních, jako jsou zooparky či zookoutky. Se zpřísněním častěji souhlasí mladí lidé ve věku od 18 do 24 let nebo lidé s vysokoškolským vzděláním. Více než polovina respondentů se kloní k názoru, že by zařízení měla být přísněji regulována. Bez přísnějších regulací by zařízení ponechalo 13 procent lidí, 11 procent by je zcela zakázalo.

V České republice je aktuálně podle seznamu ministerstva 29 zoologických zahrad s licencí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JP

Jaroslav Pokorný

2.9.2024 10:03
Hlavním cílem novely je podle MŽP zajistit soulad s evropskou legislativou. ...............

Je vůbec nějaká oblast života, kde si o sobě rozhodujeme sami?
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

2.9.2024 10:04
Se zpřísněním častěji souhlasí mladí lidé ve věku od 18 do 24 let nebo lidé s vysokoškolským vzděláním. Více než polovina respondentů se kloní k názoru, že by zařízení měla být přísněji regulována. ............

Bohužel, s postupem času stále více pochybuji o vyspělosti rozumu lidí mladých (to bych se moc nedivil) ale i těch VŠ vzdělaných.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

2.9.2024 10:25 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Je tomu tak stále častěji. Ono úplně stačí, když vám přijde mail či dopis a dotyčný si ještě uvede titul. Pak kolikrát koukáte, co pravopisných chyb tam je a v tu chvíli, ať se na mě nikdo nezlobí, ten člověk klesá na ceně. A přitom alespoň když už neovládá pravopis, může si ho nastavit na počítači.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

2.9.2024 10:07
"Podle evropské směrnice je hlavním posláním licencovaných zoologických zahrad ochrana ohrožených druhů zvířat a návrat vybraných druhů do přírody, to v zookoutcích a soukromých zařízeních neexistuje," uvedla Marie Kolářová z organizace Svoboda zvířat. ...........

Různé neziskové skupiny, přisáté na státní cecíky, postupně hrozí zadusit veškerou aktivitu.
Odpovědět
Pe

Petr

2.9.2024 15:41 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Takové hrátky se slovy. Ochrana ohrožených zvířat možná je hlavním posláním zoo, ale největší reálnou činností je chov zvířat pro zábavu lidí.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

3.9.2024 07:38 Reaguje na Petr
Zábavu ? Musím se ohradit . Jisté,alespoň malé poznání zvířat.Stejně jako návštěva u babičky,která má ještě na dvorku slepice a králíky,kozu né,protože ta je povinně evidovaná v centrální evidenci a to babička online nezvládene.Né jako se píše,kvůli ÉÚ,ale naši ......úřady z doporučení EU udělali nařízení ČR.
Odpovědět
Pe

Petr

3.9.2024 09:10 Reaguje na Emil Bernardy
Ale ano, poznání je tam samozřejmě také, ale největší to není. Já jen psal co je největší/ hlavní.
Hlavním posláním je ochrana, hlavní činností je zábava.
Odpovědět
Pe

Petr

3.9.2024 09:19 Reaguje na Petr
A jak velké může být ve skutečnosti to poznání?
Co je tak důležité poznat naživo, že to nejde poznat třeba z knížek, internetu... a je kvůli tomu nutné zavírat cizokrajná divoká zvířata do klecí ve zcela nepřirozených podmínkách?
Já třeba nikdy neviděl hrocha, ale znám ho. Potřebuju nějakého zavřít do klece a přivézt sem k nám a musím ho nutně vidět? Ne. Co bych to byl za člověka, kdybych toto chtěl?
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

3.9.2024 15:37 Reaguje na Petr
Rozumím.V klecích máme i domácí potravinová zvířata,než splní své poslání,chováme se k nim ... jako lidé,a vím sakra,že jsme velice různí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist