https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-stavebni-firmy-zacaly-letos-omezovat-dopady-na-zivotni-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Stavební firmy začaly letos omezovat dopady na životní prostředí

14.7.2023 01:37 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stavební firmy letos aktivovaly řadu opatření, která spojily s omezením dopadů na životní prostředí a snížením uhlíkové stopy ve stavebnictví. Skoro tři čtvrtiny z nich realizovaly nová opatření k dosažení energetické úspornosti a více jak polovina firem vygenerovala méně směsného odpadu, používala recyklované stavební materiály a spoléhala na energii z fotovoltaických zdrojů. Důvodem je současný tlak společnosti na takzvanou cirkulární ekonomiku. Vyplývá to z průzkumu společnosti CEEC Research, který vycházel z 139 rozhovorů s představiteli stavebních firem.
 

Cirkulární ekonomika, nebo také oběhové hospodářství, se zabývá způsoby, jak zvyšovat kvalitu životního prostředí a vrátit materiály a výrobky do výrobního cyklu na konci jejich životnosti. Jejím opakem je takzvaná ekonomika lineární, která je postavena na principu vytěžit suroviny, vyrobit z nich výrobky, distribuovat je k zákazníkům a po jejich využití se stanou odpadem.

Současný tlak na cirkulární ekonomiku a udržitelnost ve výstavbě otevírá podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) nové příležitosti nejenom pro stavební firmy, ale i pro výrobce stavebních materiálů a zpracovatele stavebních a demoličních odpadů. "Další příležitostí by měly být do budoucna veřejné zakázky. Jejich prostřednictvím mohou zadavatelé, státní správa a samospráva, vytvářet tlak na využití udržitelných řešení a inovace," řekl Bartoš.

Podle předsedy představenstva společnosti Hochtief CZ Tomáše Korandy aktivita stavebních společností naplňovat environmentální požadavky Evropské unie nestačí a je v tomto směru třeba postupně měnit legislativu. "Přizpůsobit by se tomu měla i pravidla veřejných soutěží. Zatímco dnes je hodnotícím kritériem cena, a přírodní kamenivo je zatím téměř vždy levnější než alternativní materiály," dodal Koranda.

S legislativním zakotvením ale nesouhlasí ministr dopravy Martin Kupka (ODS). "Z mého pohledu je mnohem praktičtější, aby si rozmanité způsoby a principy cirkulární ekonomiky nastavily samotné firmy, než aby je normativně stanovil stát. Věřím, že pokud bude cirkularita poháněna soukromým sektorem, dočkáme se větší míry inovací," řekl Kupka.

Na dlouhodobou udržitelnost a společenskou odpovědnost se podle CEEC Research zaměřuje také velká řada investorů a developerů. Kritéria ESG (Environment, Social, Governance) se totiž stala důležitým prvkem hodnocení ze strany bank při posuzování investičních projektů a poskytování financování. Z průzkumu ale vyplývá, že při rozhodování o investici do nových projektů jsou ESG kritéria důležitá pouze pro 38 procent dotázaných.

CEEC Research je analytickou a výzkumnou společností zaměřující se na vývoj vybraných sektorů ekonomiky v zemích střední a východní Evropy. Její studie jsou využívány v současné době více než 17.000 společnostmi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

14.7.2023 10:44
Když se na toto téma ptáte stavebních firem, získáte perfektní greenwashing. Ve skutečnosti se projektuje a staví z hlediska cirkularity a ekonáročnosti stále hůře - stále více železa a betonu a nedostatečná tepelná ochrana. Zákazník to zaplatí za stavbu i pak za její provoz.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

14.7.2023 10:44
Když se na toto téma ptáte stavebních firem, získáte perfektní greenwashing. Ve skutečnosti se projektuje a staví z hlediska cirkularity a ekonáročnosti stále hůře - stále více železa a betonu a nedostatečná tepelná ochrana. Zákazník to zaplatí za stavbu i pak za její provoz.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist