https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-v-ostrave-nameril-velky-podil-nebezpecnych-castic-prachu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum v Ostravě naměřil velký podíl nebezpečných částic prachu

3.9.2020 01:41 | PRAHA (ČTK)
Tým využil nejmodernější odběrovou aparaturu, která umožnila separaci a zachycení prachových částic v pěti frakcích podle velikosti prachových částic. Celkem bylo odebráno 50 vzorků a provedeno 250 měření.
Tým využil nejmodernější odběrovou aparaturu, která umožnila separaci a zachycení prachových částic v pěti frakcích podle velikosti prachových částic. Celkem bylo odebráno 50 vzorků a provedeno 250 měření.
Velký podíl velmi jemných částic v polétavém prachu v Ostravě zjistil průzkum vědců Akademie věd ČR a Ostravské univerzity (OU). Menší částice jsou podle vědců pro lidský organismus větším zdravotním rizikem. O výsledcích dílčího výzkumu složení polétavého prachu informoval Ondřej Machaczka z Lékařské fakulty OU na tiskové konferenci v Praze.
 

Výsledky ukazují, že částice s aerodynamickým průměrem řádově menším než 0,25 mikrometru tvořily v polétavém prachu 41,2 procenta. "Zjistili jsme překvapující převahu velmi jemných částic v odebraném vzorku polétavého prachu na Ostravsku. Byly to částice menší než 0,25 mikrometru. To jsou takzvané velmi jemné částice, které už v sobě obsahují i nanočástice," popsal Machaczka.

Zdůraznil, že ohledně zdravotního dopadu se tyto částice označují jako rizikovější. "Obecně se uvádí ve studiích, že čím menší je prachová částice, tím se může dále dostat až do organismu, případě nanočástic se dostává tedy až do krve," řekl. Připomněl, že expozice polétavého prachu má vliv na vyšší výskyt respiračních onemocnění, zhoršení plicních funkcí či karcinomu plic.

Podle Machaczky tým využil nejmodernější odběrovou aparaturu, která umožnila separaci a zachycení prachových částic v pěti frakcích podle velikosti prachových částic. Celkem bylo odebráno 50 vzorků a provedeno 250 měření. Podle vědce na výzkumu spolupracovali vybraní lidé, kteří měřili hodnoty během své běžné činnosti v rámci celé Ostravy. Zároveň se měření odehrávalo i stacionárně na dvou ostravských lokalitách. Jedna byla v zástavbě, druhá ve výrazně znečištěném prostředí poblíž oficiálních měřících stanic.

Machaczka dodal, že zatímco v případě tohoto výzkumu se vědci zaměřili na krátkodobou expozici, v budoucnu mají v plánu věnovat se i výzkumu delších časových úseků.

Průzkum se uskutečnil v rámci projektu Zdravé stárnutí v průmyslovém prostředí, který trvá od roku 2018 do roku 2023. Zástupci Ostravské univerzity a Akademie věd ČR v Praze prezentovali první výsledky některých výzkumů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist