https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-vetsina-cechu-mini-ze-ke-globalni-zmene-klimatu-dochazi-a-ohrozuje-lidstvo-i-prirodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Většina Čechů míní, že ke globální změně klimatu dochází. A ohrožuje lidstvo i přírodu

23.10.2015 01:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Čtyři lidé z deseti uvedli, že si osobně všimli některých z projevů globální změny klimatu, každý pátý je pak přesvědčen, že změna klimatu poškozuje už nyní i obyvatele ČR
Čtyři lidé z deseti uvedli, že si osobně všimli některých z projevů globální změny klimatu, každý pátý je pak přesvědčen, že změna klimatu poškozuje už nyní i obyvatele ČR
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Většina Čechů se domnívá, že dochází ke globální změně klimatu a spojuje si s ní celou řadu hrozeb. Není ale jednotná v tom, jak na ni reagovat. Takové jsou závěry jednoho z prvních podrobných výzkumů postojů české veřejnosti ke změně klimatu, který zveřejnila Masarykova univerzita v Brně.
 

Více než polovina Čechů (52 %) zastává názor, že v současné době probíhá na planetě změna klimatu. Opačný názor má podle průzkumu 29 % lidí, mezi klimaskeptiky převažují muži. 19 % zpovídaných nedokázalo na tuto otázku odpovědět. Většina české veřejnosti se přitom domnívá, že vývoj klimatu ovlivňuje lidská činnost.

Přesto už čtyři lidé z deseti uvedli, že si osobně všimli některých z projevů globální změny klimatu, každý pátý je pak přesvědčen, že změna klimatu poškozuje už nyní i obyvatele ČR. „Jen 1,6 % lidí odpovědělo, že takové dopady nenastanou v ČR nikdy,“ dodává spoluautor výzkumu sociolog Tomáš Chabada. Nejvíce jsou podle české společnosti změnou klimatu ohroženy budoucí generace, svět jako celek a příroda. Českou republiku, domovy i samotné osoby zpovídaných zasáhnou podle jejich názoru změny méně.

„Češi si spojují klimatickou změnu s celou řadou rizik. Více než polovina české veřejnosti se domnívá, že buď dochází nebo velmi pravděpodobně dojde k vymírání přírodních druhů, nárůstu povodní či naopak suchům a vlnám veder,“ říká vedoucí výzkumného týmu, ekopsycholog Jan Krajhanzl. Jen za trochu méně pravděpodobné pak dotazovaní považují stoupání hladin moří, nedostatek pitné vody a potravin, příliv uprchlíků z oblastí postižených změnou klimatu nebo nárůst terorismu.

Líbí se Vám článek? Přispějte na vznik dalšího

       

V celku realisticky Češi podle Jana Krajhanzla soudí, že zvrátit klimatickou změnu se už nepodaří. Jenom menšina lidí si podle průzkumu myslí, že by to bylo možné. Více než polovina dotazovaných ale míní, že lze klimatickou změnu zmírnit a že se jí je možné přizpůsobit.

Kolik znáte lidí ve svém okolí, kteří kvůli ochraně klimatu nelétají na dovolenou letadlem?
Kolik znáte lidí ve svém okolí, kteří kvůli ochraně klimatu nelétají na dovolenou letadlem?

Společnost rozporů

Lidé považují za klíčové pro řešení změny klimatu změny v přístupu politiků, v ekonomickém systému a především v životním stylu většiny společnosti. Na druhou stranu se ale většina Čechů domnívá, že oni sami mohou udělat proti změně klimatu jen velmi málo. „Více než 60 % veřejnosti si myslí, že odpovědnost za aktivity proti změně klimatu má především průmysl, Evropská unie, mezinárodní společenství a česká vláda, ale i ekologická sdružení či místní úřady,“ vyjmenovává Tomáš Chabada.

Dotazovaní lidé uvedli, že by byli ochotni kvůli ochraně klimatu snížit doma spotřebu energie nebo vody, dávat přednost výrobkům, které co nejméně přispívají ke klimatické změně i omezovat jízdy autem nebo létání.

Chybí jim ale mimo jiné vzory, které by je vedly a motivovaly k zodpovědnějšímu chování. „Mnoho lidí nemá ve svém okolí většinu, která by se chovala klimaticky příznivě. Norma je spíš klimaticky nepříznivá. Kolik vy sami znáte lidí ve svém okolí, kteří by vám řekli, že kvůli klimatu teď nepoletí tam a tam, prodají auto, pořídí si zateplení domu a podobně?“ ptá se Jan Krajhanzl. Druhý faktor je pak podle jeho slov obtížnost tohoto chování, které buď vyžaduje nějakou investici nebo sebeuskromnění.

S politickými opatřeními, která by zasáhla přímo do chodu domácností, dotazovaní ale nesouhlasí. „Zdanění pevných paliv, zvýšení ceny benzínu, zvýšení ceny elektřiny, zvýšení ceny plynu, to jsou věci, které lidé nepodporují,“ pokračuje Jan Krajhanzl.

Největší podporu mají investice do výzkumu, infrastruktury, adaptačních opatření nebo regulace a limity pro průmyslové znečištění. Lidé by v důsledku opatření na ochranu klimatu uvítali čistější ovzduší, méně aut ve městech, větší dostupnost českých potravin, nové pracovní příležitosti, energetickou nezávislost ČR i domácností.

Na téma klimatu má významný vliv právě panující počasí. Průzkum proběhl ještě před tropickým létem
Na téma klimatu má významný vliv právě panující počasí. Průzkum proběhl ještě před tropickým létem
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Češi versus svět

Podle průzkumů Eurobarometru patří Češi mezi klimaskeptičtější státy EU. Ve Velké Británii nebo USA je o klimatické změně přesvědčeno okolo dvou třetin obyvatel. Nejvíce lidí v ČR i ve světě se přiklánělo na stranu probíhajících změn klimatu kolem roku 2007. V době, kdy téma propagoval Al Gore svým filmem Nepříjemná pravda nebo se konal koncert Live Earth na podporu klimatu, v rámci něhož vystoupila i Madonna nebo Snoop Dogg.

Českou debatu pak podle výzkumníků výrazně ovlivnil Václav Klaus, který patří k výrazným klimaskeptikům. Podle průzkumů CVVM byli Češi právě na konci jeho působení ve funkci prezidenta v roce 2013 ke klimatickým změnám nejskeptičtější.

„Typický český klimaskeptik často zpochybňuje, že by vůbec nějaká klimatická změna probíhala. Zatímco třeba ve Spojených státech jsou více rozšíření klimaskeptici, kteří říkají, že změna klimatu probíhá, ale není to dáno antropogenními vlivy,“ popisuje rozdíly mezi zeměmi Jan Krajhanzl.

V USA je ale podle něj debata zároveň mnohem vyhrocenější, protože Američané na obou stranách jsou přesvědčenější o svých postojích. Češi, zejména ti ke změnám klimatu skeptičtější, si jsou svým názorem méně jistí.

Ve srovnání se zahraničím jsou lidé v Česku podle Jana Krajhanzla trochu zmatení a dezorientovaní. Vliv na to může mít i fakt, že nejsme přímořský stát a některé změny, například stoupání hladiny oceánů se nás přímo nedotknou.

Dvě třetiny Čechů v průzkumu přiznalo, že o změně klimatu přemýšlelo jen velmi málo nebo vůbec. Více než polovina dotazovaných si například mylně myslí, že ke změně klimatu přispívá ozónová díra. Skutečné původce změn, skleníkové plyny, označilo za příčinu globálního oteplování méně lidí. Zhruba třetina Čechů se také mylně domnívá, že i mezi vědci panuje v této oblasti mnoho neshod.

Na rozdíl od západních zemí není v ČR silné povědomí o tom, že moje emise, ať už z mého domu nebo z mých továren, přispívají k tomu, že se něco děje třeba v jižní Africe
Na rozdíl od západních zemí není v ČR silné povědomí o tom, že moje emise, ať už z mého domu nebo z mých továren, přispívají k tomu, že se něco děje třeba v jižní Africe
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Na téma klimatu má navíc významný vliv právě panující počasí. Průzkum Masarykovy univerzity probíhal v relativně stabilním období na přelomu května a června. „Pokud bychom dělali sběr dat v těch největších tropech v létě, při čtyřicetistupňových teplotách, tak bychom dnes mohli prezentovat výsledky o tom, že česká veřejnost bije na poplach a žádá rozhodné kroky v řešení klimatické změny,“ upozorňuje Jan Krajhanzl.

Michal Broža, vedoucího Informačního centra OSN v Praze, ale vnímá výrazný posun v diskuzi o klimatu v české veřejnosti „Už přestala být v stěžejní otázka: ‚ano - ne‘. Rovnou se mluví o tom, že klimatická změna je realitou. Stále se ale společnost moc nezaobírá, co s tím. Problém vnímá stále spíš jako vzdálený, než blízký,“ říká. Podle jeho názoru tu na rozdíl od západních zemí není tak silné povědomí, že moje emise, ať už z mého domu nebo z mých továren, přispívají k tomu, že se něco děje třeba v jižní Africe.

Výsledky českého výzkumu, kterého se zúčastnilo 2023 obyvatel ČR, byly zveřejněny 40 dní před začátkem mezinárodní klimatické konference OSN v Paříži.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

23.10.2015 10:29
Typický příklad, jak to dopadne když se položí nesmyslná otázka a pak se vyvozují závěry.
Klima se mění ustavičně... co planeta Země existuje.
Odpovědět
LB

Lukas B.

23.10.2015 12:47
to, kolik lidí je přesvědčeno, je přesvědčeno o opaku a kolik lidí je nepřesvědčeno vypovídá o mnoho věcech, nejméně pak o tom jestli skutečně nějaká (antropogenní) změna probíhá.
pramenem českého skepticismu je především poměrně živá zkušenost s vymýváním mozků (za minulého režimu) prostřednictvím cenzurovaných sdělovacích prostředků. netroufám si tvrdit že by snad byly sdělovací prostředky (a jimi citované "vědecké zdroje") cenzurované, to ne, použil bych výraz "korumpované", ale pro cílovou skupinu je to prašť jako uhoď.

ano, nabízí se argumentace hlasováním (a je vlastně tak trošku podsouvána, ve smyslu "blbí češi, slezte ze stromů, všude jinde o tom nepochybují"), ale takové tendence neodvratně diskreditují klimatologii jako exaktní vědu a směřují ji mezi vědy společenské (a troufám si tvrdit že ještě dál, z vědy se pomalu stává víra). ostatně, nebyla by to první věda takto smutného osudu.
mimochodem, rozumný názor může mít mizivé procento populace, ti kteří jsou schopni sehnat nějaké tvrdší zdroje, přečíst je a zasadit do kontextu, a tito z povahy věci nemohou padnout jinam než do kolonky "ještě nevím".
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

25.10.2015 06:12
Kdopak asi, takovou užitečnou profesi (ekopsycholog) živí. Příště udělejte podobný výzkum o fyzikálních zákonech. Doporučuji začít např. Ohmovým zákonem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist