https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkumy-mist-pro-jaderne-uloziste-dle-obci-z-plzenska-pokracuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkumy míst pro jaderné úložiště dle obcí z Plzeňska pokračují

3.8.2016 14:59 | CHANOVICE (ČTK)
Průzkumy pro výběr nejvhodnějšího místa pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu pokračují ve všech sedmi lokalitách ČR. Tady také v pěti, jejichž obce na stát podaly žalobu. ČTK to řekli starosta Chanovic Petr Klásek (BEZPP), už 14. rokem jeden z hlavních odpůrců plánované stavby, a náměstek plzeňského hejtmana a místostarosta Žihle na Plzeňsku Ivo Grüner (ČSSD). Lokality v Plzeňském kraji jsou dvě ze sedmi zvažovaných.
 

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) se minulý čtvrtek setkal se zástupci obcí ze všech zvažovaných lokalit. Své prohlášení z poloviny července, že se průzkum v pěti lokalitách pozastaví a bude pokračovat jen na Kraví hoře a Horce na Vysočině, podle starostů mírnil. Ministerstvo následně oznámilo, že výběr není definitivní. Podle ředitele Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jiřího Slováka budou průzkumy v omezeném rozsahu dokončené letos a do začátku roku 2018 se vyhodnotí.

"Pan ministr upřesnil, že to, co proběhlo médii, byly šumy," řekl Klásek. Podle Grünera ale Mládek uvedl, že úložiště opravdu nebude tam, kde ho občané nechtějí. "S tím, že bude rád, aby všichni dál diskutovali v pracovní skupině (pro dialog o úložišti), aby se řeklo, za jakých podmínek to někde jednou bude a jaké budou kompenzace," uvedl Grüner. Starostové se k tomu mají vyjádřit do konce září.

"Povrchové průzkumy běží pořád a všude," řekli oba. Podle Grünera jde o neinvazivní techniky, sondy do tří metrů. Musí pokračovat, protože nejsou hotové, řekl. Hloubkové geologické průzkumy ale ještě nezačaly. Průzkumy musí probíhat, protože každý stát se o odpad musí nějaak postarat. "Souhlasím. Ale největší průšvih je, že jak s námi (SÚRAO) začali přezíravě jednat na začátku, tak v tom pokračují," uvedl Klásek. Žihle považuje diskuze se SÚRAO za vstřícné.

"Až budeme mít všechny informace a budeme vědět, jestli to u nás vůbec může být, tak pak se pojďme bavit o tom, jestli to tam lidé chtějí," uvedl starosta Žihle František Procházka (Sdružení nezávislých kandidátů - Obec Žihle). Poté by obec vyhlásila referendum. Klásek řekl, že pokud SÚRAO požádá o setkání s občany, obec ho vždy zorganizuje, správě do toho nemluví, a pak k tomu vydá usnesení.

Obce z pěti lokalit podaly loni žalobu na stát kvůli rozhodnutí ministra životního prostředí. Ten zamítl jejich námitku proti povolení geologických průzkumů. Soud dosud žalobu neprojednal.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v Česku vzniknout do roku 2065. Celkové náklady na jeho stavbu a provoz mají podle dřívějších informací dosáhnout zhruba 111 miliard korun.

Průzkum potenciálních lokalit pro vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu se týká Čertovky na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březového potoka poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdalény na Táborsku, Čihadla na Jindřichohradecku, Hrádku na Jihlavsku, Horky na Třebíčsku a Kraví Hory na Žďársku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TN

Týna N

31.8.2016 22:21
Myslím, že není potřeba se úložiště obávat. Zatím není známé místo, které je pro ně geologicky nejvhodnější, proto je panika jednotlivých lokalit zbytečná. Navíc jaderná energetika je jedním ze sektorů, kde jsou velice přísné bezpečnostní požadavky. Jadernou energetiku v našem energetickém mixu potřebujeme, je logické, že provoz jaderných bloků si žádá úložiště. Snad s novými bloky takové protesty nebudou, je třeba, aby byly postaveny včas. Držela bych se u nich stejné technologie, se kterou umíme zacházet, tedy VVER.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist