https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-testy-morske-vody-u-fukusimy-neukazaly-zvysenou-radioaktivitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První testy mořské vody u Fukušimy neukázaly zvýšenou radioaktivitu

28.8.2023 11:21 (ČTK)
Nádrže na vodu z elektrárny
Nádrže na vodu z elektrárny
Testy mořské vody u japonské jaderné elektrárny Fukušima, která začala tento týden vypouštět vodu z poškozeného provozu do oceánu, neukázaly žádné detekovatelné zvýšení radioaktivity. O výsledcích rozborů včera informovalo japonské ministerstvo životního prostředí. Vypouštění vody nejhlasitěji kritizuje Čína, japonské podniky v okolí Fukušimy si podle serveru BBC stěžují na stovky výhrůžných telefonátů, které přicházejí z čísel s čínskou předvolbou.
 

Voda z Fukušimy se začala vypouštět ve čtvrtek. Podle provozovatele elektrárny, společnosti TEPCO, je celý proces bezpečný. Voda prochází intenzivní filtrací, která odstraňuje většinu nebezpečného materiálu vyjma tritia - izotopu vodíku. Ten je podle odborníků škodlivý pouze ve vyšších koncentracích, což u vody z Fukušimy nehrozí.

Právě na tritium se zaměřují i pravidelné testy mořské vody na 11 místech v okolí elektrárny. Ty první ukázaly, že jeho koncentrace je hluboko pod povolenou normou a dosahuje asi sedmi až osmi becquerelů na litr. Japonsko si stanovilo pro tuto operaci limit 1500 becquerelů na litr, což je přísnější hodnota než ta, kterou stanovila Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta považuje za nezávadnou vodu, která obsahuje méně než 10.000 becquerelů tritia na litr.

Ministerstvo životního prostředí se zavázalo provádět testy každý týden po dobu nejméně tří měsíců. Voda z Fukušimy se ale bude pomalu vypouštět dalších asi 30 let.

Největším kritikem vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy je Čína, která ve čtvrtek zakázala dovoz mořských plodů z Japonska. Od té doby si také japonské podniky stěžují na telefonickou šikanu z čínských čísel. Například restaurační řetězec ve Fukušimě napočítal za pár dní asi 1000 hovorů, v nichž volající vypouštění vody z elektrárny kritizují, často nevybíravě a hrubě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist