https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ptaci-chripka-zasahla-chovy-po-cele-evrope.ve-francii-je-367-ohnisek-dalsi-v-polsku-i-nemecku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ptačí chřipka zasáhla chovy po celé Evropě. Ve Francii je 367 ohnisek, další v Polsku i Německu

5.1.2023 00:44 | PAŘÍŽ/VARŠAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ptačí chřipka, kvůli níž musí být v Česku usmrceno 750.000 nosnic z velkochovu na Tachovsku, se šíří i jinde v Evropě. Ve Francii je momentálně 367 ohnisek nákazy, tedy nejvíce z celého kontinentu. V Německu infekce během zimní sezony postihla především spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko, Dolní Sasko a Severní Porýní-Vestfálsko. Až dva miliony kusů drůbeže musely být usmrceny kvůli ptačí chřipce v Polsku. Loni na podzim ptačí chřipka tvrdě zasáhla i Nizozemsko, kde kvůli ní muselo být utraceno na šest milionů zvířat.
 
Server 20minutes napsal, že ve Francii bylo od 1. srpna do 21. prosince vybito již 3,3 milionu kusů drůbeže, z toho dva miliony v prosinci. Polovina zabitých ptáků byly kachny.

Francouzská vláda sice chce na podzim začít ptáky očkovat, ale v současné chvíli není schválená žádná vakcína s dostatečným účinkem a v Evropské unii je plošná vakcinace proti onemocnění stejně zakázána. Udělit výjimku lze jen v odůvodněných případech.

Ve spolkové republice vedle trojice nejpostiženějších zemí infekci neunikl ani soused České republiky Sasko, který se snaží předejít dalšímu šíření nemoci. "Prosím všechny komerční chovatele drůbeže, aby preventivně prověřili všechna hygienická opatření ve svých provozech a případně je upravili," vyzvala před několika dny Petra Köppingová, ministryně sociálních věcí zodpovědná i za zdravotnictví.

Sasko doposud evidovalo dvě ohniska vysoce patogenní ptačí chřipky. Obě se nacházela v okrese Budyšín (Bautzen), který hraničí s Českem. Konkrétně šlo o chovy v obci Schmölln-Putzkau jen několik kilometrů od české Lobendavy a v Radiboru u Budyšína. Úřady zde nařídily vybít asi 800 kusů nosnic, kuřat, hus a kachen.

Ochranářské sdružení BUND kvůli nákaze vyzvalo veřejnost, aby nekrmila divoké vodní ptactvo. Zvířata by se totiž podle ochranářů zbytečně shromažďovala, což by zvyšovalo riziko vzájemného nakažení. Divocí ptáci by poté mohli infekci zavléct do chovů.

Polsko se loni potýkalo s ptačí chřipkou od léta, ale na konci listopadu se už zdálo, že nebezpečí pominulo. Vzápětí však ptačí chřipka znovu udeřila.

Nová ohniska se naposledy objevila v pěti okresech na jihu Velkopolského vojvodství, kde dohromady bylo nutné vybít 200.000 kusů drůbeže. Kromě toho se ptačí chřipka vyskytuje v Dolním Slezsku a v okolí Lodže.

Veterináři a úřady vyzývají chovatele k mimořádné ostražitosti a a pečlivému dodržování všech doporučení veterinární inspekce. "Čím rychleji se podaří omezit šíření ptačí chřipky, tím menší budou hospodářské ztráty," prohlásil vojvoda Konstanty Radziwill, hejtman Mazovského vojvodství obklopujícího Varšavu.

Slovensko zaznamenalo poslední případ ptačí chřipky loni na jaře, a to v malochovu, řekl ČTK hlavní slovenský veterinář Jozef Bíreš. Dodal, že volně žijící ptactvo je i na Slovensku nepochybně nakaženo virem a že veterináři upozornili chovatele na rizika v souvislosti s ptačí chřipkou.

Maďarsko podle serveru The Poultry Site hlásilo výskyt vysoce nakažlivého subtypu ptačí chřipky H5N1, která se může přenést na člověka, ve třech farmách loni v listopadu. Minulý měsíc se pak nemoc vyskytla na farmě na východě země, kde muselo být usmrceno 25 000 krůt.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

bo

5.1.2023 00:51
Nemůžeme si je rozebírat? Karanténa? To je šílené
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

5.1.2023 20:48
Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele Evropské komise vydalo pro spotřebitele základní informace o ptačí chřipce (Deset klíčových faktů o ptačí chřipce):

• Dokonce i v případě, že by se virus objevil v mase či vejcích prodávaných v EU, jej důkladná tepelná úprava zničí, a řádně tepelně upravené maso a vejce tudíž nepředstavují žádné nebezpečí.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/memo_10_80
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

6.1.2023 20:40
Chřipka se objevuje každoročně a vybíjení chovů prostě nefunguje. Určitě by bylo vhodnější chovy vakcinovat ( např. jako kokcidiozu)
Takt se stále motáme v bludném kruhu kompenzací likvidovaných chovů a omezením nabídky vajec a masa = vyšší ceny. Možná to ale takto někomu z EK vyhovuje ?
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

8.1.2023 10:01 Reaguje na Petr Pekařík
No a jak byste rozlišil v případě, že jedinec má protilátky, zda se jedná o jedince očkovaného, nebo o nakaženého?
V současné době je to jednoduché - má protilátky = nakažený....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist