https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/publikace-radi-mestum-s-kroky-k-ochrane-klimatu-a-uspory-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Publikace radí městům s kroky k ochraně klimatu a úsporám energie

23.3.2021 14:48 | PRAHA (ČTK)
Brožura podle Jungwirtha shrnuje možnosti podpory cílící na ekonomickou a společenskou transformaci v souladu s udržitelností.
Brožura podle Jungwirtha shrnuje možnosti podpory cílící na ekonomickou a společenskou transformaci v souladu s udržitelností.
Foto | Markus Krisetya / Unsplash
S možnostmi projektů pro ochranu klimatu, jejich financování i úspory energie radí městům a obcím nová publikace Centra pro dopravu a energetiku (CDE). V dnešním webináři ji představil její autor Tomáš Jungwirth, který působí jako projektový manažer CDE a jako analytik vede klimatický tým v Asociaci pro mezinárodní otázky. Publikace je dostupná on-line.
 

Jungwirth uvedl, že právě sídla bezprostředně čelí dopadům změny klimatu. Je proto nutné, aby samosprávy měly dlouhodobou vizi, jak otázky klimatu i energetiky řešit, i metodologický základ a přístup k potřebným financím. Brožura podle Jungwirtha shrnuje právě možnosti podpory cílící na ekonomickou a společenskou transformaci v souladu s udržitelností.

Podotkl, že v následující dekádě budou z různých zdrojů, například Modernizačního fondu, Národního plánu obnovy či Operačního programu Životní prostředí, k dispozici stovky miliard korun. A je třeba, aby na to byly obce připraveny, dodal.

V této souvislosti připomněl Pakt starostů a primátorů pro udržitelnou energii a klima, jehož cílem je podpora samospráv k zapojení do klimaticko-energetické debaty. Pakt čítá zástupce samospráv z desítek zemí. Za Česko se přidalo 25 měst, která se zavázala ke snížení emisí a zvýšení odolnosti vůči dopadům změny klimatu.

Zavedení a plnění Akčního plánu pro udržitelnou energii a klima (SECAP) podle Jungwirtha pomůže zjistit, jak je na tom město či obec z hlediska současných emisí a jaké má možnosti úspor energií. Samosprávy tak může dovést ke změně dodavatelů energie či úpravě energetického mixu, což podle Jungwirtha ušetří i obecní peníze.

"Pokud město energetiku řeší, často začne uvažovat o tom, že by mohlo vlastními zdroji, vlastními silami zapojovat do energetické produkce," podotkl Jungwirth. Odkázal třeba na projekty komunitní energetiky. Klíčové je podle analytika i promyšlené územní plánování a zapojení občanů třeba v různých komisích.

Centrum pro dopravu a energetiku je nevládní nezisková organizace, která se dlouhodobě zabývá vlivem dopravy a energetiky na životní prostředí, a to zejména v souvislosti s ochranou klimatu a snižováním emisí skleníkových plynů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist