https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pujcovny-lodi-na-orlici-zazivaji-jednu-z-nejlepsich-sezon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Půjčovny lodí na Orlici zažívají jednu z nejlepších sezon

17.7.2020 04:12 | KOSTELEC N.O. (ČTK)
Půjčovny lodí na řece Orlici v Královéhradeckém kraji zažívají jednu z nejlepších sezon za poslední roky. Vody je dostatek a zájem vodáků značný, řekli ČTK zástupci půjčoven. Orlice je v Královéhradeckém kraji mezi vodáky nejoblíbenější řekou, nejvytíženější úsek je mezi Kostelcem nad Orlicí a Krňovicemi.
 

"Zájem je vysoký, začalo to na konci května. Je to lepší než loni, lidé tolik nejezdí do zahraničí a je stále dost vody. Každý víkend máme vyprodáno. Třeba dnes máme půjčených asi 40 lodí, o víkendu máme na vodě 200 lodí," řekla ve čtvrtek ČTK Lucie Skalická z půjčovny v Týništi nad Orlicí.

Podle vodáckého webu je kromě dolního toku Orlice sjízdná také Divoká Orlice od Zámělu a Tichá Orlice z Letohradu. Horní toky Orlice zasahují do sousedního Pardubického kraje,

"V porovnání s minulou sezonou je stav vody naprosto nesrovnatelný, do tohoto týdne to byla záležitost spíše pro zkušenější vodáky. Používali jsme i rafty," řekl ČTK Libor Borůvka z půjčovny lodí v Kostelci nad Orlicí na Divoké Orlici.

Tři neděle bylo podle něj možné dokonce sjíždět horní úseky, které jsou v létě většinou nesjízdné.

"Jezdil se dokonce nejatraktivnější úsek Divoké Orlice Litický oblouk, ten se jezdí většinou jen na jaře, když odpouští vodu z pastvinské přehrady. Ještě minulý týden jsem vezl lodě na Tichou Orlici až do Jablonného, i tohle je v létě naprosto výjimečné," řekl ČTK Borůvka.

Hladiny řek postupně klesají, například Orlice je na hranici letního stavu, to začíná lákat i méně zkušené vodáky. "Přes týden je zájem menší. Myslím si, že zájem ještě stoupne," řekl ČTK Borůvka.

Vodákům nahrál deštivý červen, kdy vytrvalé a místy přívalové deště rozvodnily řeky a způsobily lokální záplavy. Vydatné srážky se v několika vlnách přehnaly také nad Královéhradeckým kraji a rozvodnily řeku Orlici a její přítoky.

V Královéhradeckém kraji jsou sjízdné i další řeky. Podle vodáckého webu je sjízdná řeka Úpa z České Skalice na Náchodsku, část Metuje na Náchodsku, a to od Nového Města nad Metují, tzv. stará řeka. Limitní hodnoty jsou pro vodáky na řece Metuji od Hronova na Náchodsku a Labe v úseku od Dvora Králové nad Labem. Ostatní toky v hradeckém jsou podle webu pro vodáky nesjízdné.


reklama

 
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist