https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/putin-a-kerry-konstatovali-ze-v-otazce-klimatu-maji-usa-a-rusko-spolecne-zajmy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Putin a Kerry konstatovali, že v otázce klimatu mají USA a Rusko společné zájmy

14.7.2021 14:38 | MOSKVA (ČTK)
Vztahy mezi Washingtonem a Moskvou v poslední době výrazně ochladly. Slova o možné spolupráci v otázkách klimatu přicházejí poté, co se minulý měsíc Putin s Bidenem setkal v Ženevě.
Vztahy mezi Washingtonem a Moskvou v poslední době výrazně ochladly. Slova o možné spolupráci v otázkách klimatu přicházejí poté, co se minulý měsíc Putin s Bidenem setkal v Ženevě.
Ruský prezident Vladimir Putin a zmocněnec amerického prezidenta pro otázky klimatických změn John Kerry konstatovali, že problematika klimatu je jednou z oblastí, kde mají Rusko a Spojené státy "společné zájmy a podobné přístupy". Vyplývá to z prohlášení, které zveřejnil Kreml. Kerry je na několikadenní návštěvě Ruska, se šéfem Kremlu si telefonovali, informovaly tiskové agentury.
 

"Vladimir Putin zdůraznil, že Ruská federace přikládá velký význam dosažení cílů pařížské (klimatické) dohody a zasazuje se o odpolitizovaný a profesionální dialog v této oblasti," uvádí se dále v kremelském prohlášení. Státníci se rovněž bavili o přípravách na klimatickou konferenci OSN, označovanou jako COP26, která se má konat letos v listopadu ve skotském Glasgow.

Kerry je jako dosud nejvyšší představitel administrativy prezidenta Spojených států Joea Bidena tento týden na čtyřdenní návštěvě Ruska. O spolupráci obou velmocí v boji s globálním oteplováním hovořil už na úvod návštěvy s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Z obou stran následně zazněla slova o možnosti a potřebě spolupráce v tomto směru.

Změna klimatu je jednou z mála oblastí, v níž jsou v době přetrvávajícího napětí Spojené státy a Evropská unie ochotny s Ruskem spolupracovat, uvedla agentura AFP. Vztahy mezi Washingtonem a Moskvou v poslední době výrazně ochladly. Slova o možné spolupráci v otázkách klimatu přicházejí poté, co se minulý měsíc Putin s Bidenem setkal v Ženevě.

Rusko je jedním z největších světových producentů ropy a zemního plynu. V posledních letech přijalo závazky, které naznačují, že bere změnu klimatu vážně, napsala AFP. Moskva tak podle ní činí v době, kdy země bojuje s rostoucím počtem lesních požárů a tajícím permafrostem. Putin se změně klimatu věnoval i v dubnu v tradičním poselství o stavu země a slíbil, že země bude bojovat proti klimatickým změnám. Rusko je významným producentem skleníkových plynů a pravidelně se potýká s ekologickými katastrofami.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

14.7.2021 17:17
"..že problematika klimatu je jednou z oblastí, kde mají Rusko a Spojené státy "společné zájmy a podobné přístupy"".
To je natolik komická věta, že nemá cenu to dál číst. Všichni víme, jak to dopadne.
Odpovědět
os

orb slavík

14.7.2021 18:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Máte pravdu, hlavně vyvíjet mezikontinentální balistické rakety. Třídit odpadky a budovat čističky vod, na to peníze nejsou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.7.2021 18:56 Reaguje na orb slavík
Jak kde. V Améru ano, v Rusku ne.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist