https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/putin-rusko-uz-za-plyn-urceny-pro-evropu-nebude-brat-eura-ani-dolary-ale-rubly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Putin: Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary, ale rubly Aktualizováno

23.3.2022 17:11 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary, platby se chystá požadovat v rublech. Na videokonferenci, kterou odvysílala ruská státní televize, to dnes uvedl prezident Vladimir Putin. Opatření se podle něj týká zemí, které Rusko nepovažuje za přátelské a které proti Rusku zavádějí tvrdé ekonomické sankce, tedy i Spojených států, Kanady nebo Británie. Státní plynárenský gigant Gazprom dostal nařízeno, aby tímto způsobem upravil dodavatelské smlouvy. Rusko dodává plyn i do České republiky. Německý ministr hospodářství Robert Habeck uvedl, že ruský požadavek představuje porušení smlouvy.

 

Dodávat plyn Moskva hodlá i nadále podle plánu, změny se dotknou pouze měny pro účely zúčtování plateb, upřesnil prezident. Zdůraznil, že zmrazení ruských aktiv na Západě v odvetě za invazi na Ukrajinu zničilo vzájemnou důvěru. Centrální banka a ruská vláda nyní mají týden na to, aby určily způsoby přechodu z plateb v cizích měnách na platby v rublech, řekl Putin.

"Nemyslím si, že by toto opatření nutně muselo ohrozit plynulost dodávek do Evropy. Mělo by pomoci ruské centrální bance získat přímo dolary či eura v plném množství, nikoli zprostředkovaně od státního podniku Gazprom. Evropští odběratelé by díky tomu u ní museli nakupovat rubly, což by mohlo mít pozitivní vliv na posilování ruské měny," řekl ČTK analytik plynárenství EGÚ Brno Michal Kocůrek.

Že opatření neohrozí dodávky, uvedli i čeští dodavatelé plynu. "Plyn pro naše zákazníky nakupujeme na evropských velkoobchodních trzích, primárně přes MVM CEEnergy CZ a RWE Supply and Trading," řekl ČTK mluvčí innogy Pavel Grochál. Také Pražská plynárenská nakupuje většinu svých dodávek primárně na virtuálních prodejních bodech od různých velkých energetických dodavatelů. "Přímo od Gazpromu, respektive Ruska, nenakupuje nic," řekl mluvčí Miroslav Vránek.

Většina globálních komoditních transakcí se nyní uskutečňuje v dolarech a eurech a podle listu The Wall Street Journal není jasné, jak by Rusko mohlo velké zákazníky přimět ke změně. Získávání rublů by pro západní podniky mohlo být obtížné, protože obchodování s ruskou měnou zasáhly západní sankce i ruská opatření k omezení pohybu kapitálu, upozorňuje list na svých webových stránkách.

Analytik Timothy Ash ze společnosti BlueBay Asset Management uvedl, že ruský prezident se snaží přimět západní země k transakcím s ruskou centrální bankou, na kterou uvalily sankce. "Pouze to ale zkomplikuje transakce s Ruskem při dodávkách energie. Jenom to zrychlí odchod od ruské energie," dodal. Podle analytika Jasona Tuveye ze společnosti Capital Economics je důvodem opatření pravděpodobně snaha podpořit rubl a snížit závislost Ruska na západní finanční infrastruktuře.

Důvěru k Rusku ztratily i evropské státy. Některé požadují, aby Evropská unie plyn z Ruska odebírat přestala, například Německo je ale proti. Současně evropské státy hledají nové dodavatele. Spojené státy už dovoz ruského plynu zakázaly.

Brusel se chystá koordinovat společné nákupy plynu jménem členských států EU s cílem posílit energetickou bezpečnost kontinentu a snížit jeho závislost na Rusku. Unie připravuje povinné plnění plynových zásobníků a společné nákupy plynu.

Rubl po začátku ruské invaze na Ukrajinu prudce oslabil, k euru i k dolaru odepsal desítky procent. Dnešní oznámení ale ruskou měnu prudce posílilo, odpoledne stál dolar zhruba 100 rublů, zatímco ještě ráno se kurz pohyboval kolem 105 rublů. Krátce po zahájení invaze stál dolar i více než 130 rublů, před invazí méně než 80 rublů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (68)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 18:51
To je super nápad!! Zaplatit těžce podřadným rublem za kvalitní plyn se Evropě silně vyrentuje, ovšem Puťka už za ty ruble koupí kulový. Jejich výmysly typu krádeže (pardón - znárodnění) letadel i západních firem jsou taky úžasné. Pád do totální bídy se stále zrychluje.
Odpovědět
Ze

Zellosh

24.3.2022 04:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Proboha jste vůbec normální?To je fakt nadhled k pohledání.Jste fakt nemoudrý.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.3.2022 13:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Právě jste jasně ukázal, že měnové politice rozumíte asi jako ... asi jako všemu.

Prostě Neználek ve Slunečním městě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 15:01 Reaguje na Svatá Prostoto
Zkuste nějak naznačit, k čemu mu bude bambilión rublů, když všechno musí kupovat za dolary.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.3.2022 22:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Věděl jste, že Rusko je součástí určité unie států, která sdružuje část bývalých států SSSR? A tam je zřejmě možnost platit i rublem. Pokud bude Putin vyžadovat (a prosadí) u nepřátelských zemí platbu za plyn a ropu v rublech, bude po rublu větší poptávka, čímž se jeho cena na trhu zvýší. Vyšší cena rublu = levnější nákupy z ciziny. Stačí?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.3.2022 08:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tyhle státy ovšem nevyrábí nic z toho, co Rusko potřebuje a kupuje ze zahraničí.
Ruská ekonomika šla pořád dolů a rubl v kurzu 80:1 k dolaru to dokazuje. Dnes se propadá úplně a za ruble si NIKDO NIC ve světě nekoupí, protože se očekává další pád. Fosilní paliva, (což je jediný jejich příjem) se celý svět zbavuje a pokud by měl platit v rublech, tak má problém. Smlouvy jsou dané atd. atd. a nikdo nebude mít moc zájem uzavírat nové.
Sice dávají slevu asi 30%, čímž si zase podřezávají větev, ale dobře, rubl se na chvíli zastabilizuje.
Ale nikdo za něho nic neprodá, jen za doláče a banky nebudou chtít ruble brát, protože čekají další propad.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.3.2022 11:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Ehm, s ohledem na to, že rubl je měnou Ruské federace, která je emitována CBRF, tak tak nějak z podstaty má Rusko tolik rublů, kolik jen chce:-))).

Takže to zkuste znova ... a už jsem vám psal, v tom článku to je. Stačí si jej přečíst ... a pochopit:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.3.2022 11:28 Reaguje na Svatá Prostoto
Samozřejmě si natisknou rublů bambilión, jenže nikdo jim za to nic nedá.
Nikdo neví, kdy rubl řachne zase o 10 - 20% a žádná banka ani obchodník to riskovat nebude.
Tím pádem bude muset rubl zase zdevalvovat, aby ho vůbec někdo koupil.
A pookud bude trvale sestupná tendence kupovat ruská fosilní paliva, rubl brutálně zdevalvuje a Rusko se dostane do hluboké krize.
Odpovědět
ZK

Zan K.

23.3.2022 18:59
Rubl, dolar, Euro, to je fuk. Vždy se to dá vykšeftovat. Zaímavější bude, až na naše sankce oodpoví ruskými sankcemi ale na všechny suroviny. Prostě začne vybírat komu prodá a komu ne. Třeba jako Nšmci jo, Maďaři jo ale my a Slováci ne. Umíte si představit, jak bychom asi dopadli?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 20:06 Reaguje na Zan K.
Nijak. Koupíme jinde.
Odpovědět
Ze

Zellosh

24.3.2022 04:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět skvělá argumentace.Ostatne jako vždy.Pouzivat hlavu na myšlení bych prosil...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 10:22 Reaguje na Zellosh
Zkuste napsat, co prodává Rusko tak vzácného, že to neprodává nikdo jiný.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.3.2022 13:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Nikdo jiný ... v dostatečném objemu, logisticky řešitelně a v případě řady komodit i za přijatelnou cenu.

To by byl bohužel dost dlouhý seznam.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 15:04 Reaguje na Svatá Prostoto
Sorry, ale VŠECHNO se prodává na komoditní burze a Rusko je jen jeden z dodavatelů, vy si ho přímo zbožšťujete.
Ještě před asi 10. lety dělalo 3,5% HDP celého světa (USA 30%) a dnes to je asi 1.8%. Zcela závratný objem, kvůli kterému se všichni počůrají.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.3.2022 18:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Ovšem dle vývoje dění ona komoditní burza, stejně jako nadvláda dolaru i onen SWIFT prostě přestanou být dominantní a svetové. I ona Čajna se o to snaží. A pokud se jim to podaří v celé EURASII tak bude s obchodem i finančním trhem ještě hodně veselo...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.3.2022 08:07 Reaguje na Zan K.
Kecy v kleci, nesmysly, že dolar ztratí dominanci světového obchodu poslouchám co jsem na světě a pořád kulový.
Čajna kšeftuje s dolarem a nějaký rubl má jen na čištění zádele stejně, jak všichni ostatní.
A celá EURASIE je ruský totální nesmysl, v té části dominuje Čína a Rusko používá jen jako spižírnu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.3.2022 11:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Fakt se veškeré komodity prodávají na burzách, jo? A to jste četl v Mateřídoušce, nebo kde? Zkuste si o tom něco zjistit.

Co taháte výši HDP, navíc v relativním vyjádření, do trhu s jednotlivými komoditami?

Už zase pejsek, kočička, dort?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.3.2022 11:30 Reaguje na Svatá Prostoto
Plácáte zase jak dycky. Tak napište, co se nedá koupit kromě Ruska.
Odpovědět
ZK

Zan K.

23.3.2022 19:30
Rubl, dolar, Euro, to je fuk. Vždy se to dá vykšeftovat. Zaímavější bude, až na naše sankce oodpoví ruskými sankcemi ale na všechny suroviny. Prostě začne vybírat komu prodá a komu ne. Třeba jako Nšmci jo, Maďaři jo ale my a Slováci ne. Umíte si představit, jak bychom asi dopadli?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 20:07 Reaguje na Zan K.
Není to fuk. Za doláče koupíte na celém světě cokoliv, za ruble ani ťok.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.3.2022 18:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Za ty původní se zlatým proužkem bych to potvrdil. Za ony velkoseriově natisknuté papírky už ne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.3.2022 08:09 Reaguje na Zan K.
Papírky se používají tam maximálně v Rusku, ovšem na čištění zádele jsou příliš tuhé. Ruský mužik je ale odolný.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

23.3.2022 19:31
Hned se to projevilo posílením rublu vůči dolaru:
https://www.investing.com/currencies/usd-rub
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 20:09 Reaguje na Richard Vacek
Já bych se toho nebál.
Za komára počítali rubl = dolar.
Před válkou to bylo 80:1, nedávno 140:1, dnes rubl "silně posílil" na 115:1. Ci wogo, mužik to řídí jak válku na Ukrajině...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.3.2022 08:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč se bát. Prostě rubl je tímto prakticky krytý ne zlatem, ale plynem a ropou. Stává se tím atraktivnější, protože ho lze za plyn a ropu směnit.
Samozřejmě musí dávat Rusko pozor, aby hodnota rublu nebyla moc vysoká, protože by se ruské suroviny staly moc drahými a zákazníci by se poohlédli jinde.
I naše Česká Banka zasahovala proti sílící koruně aby nebyl ohrožen náš vývoz.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 10:25 Reaguje na Richard Vacek
Že rubl moc stoupne bych se vůbec nebál.
Celý svět se snaží zbavit kšeftování s Ruskem a tento tah to jen urychlí.
Horší to budou mít Rusi, protože za ruble ve světě nekoupí ani ťok, to jsem zvědavý, na co jim budou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.3.2022 22:20 Reaguje na Pavel Hanzl
To jste vedle. Rubl byl za desetikačku a dolar byl v roce 1989 za 32 korun. A kubánské peso bylo taky za desetikačku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.3.2022 08:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Soc. měny neměly vůbec žádnou směnitelnost, počítáte kurs černý. V mezinárodním obchodě se používal "konvertibilní rubl", což byla zcela imaginární měna a měla kurs k dolaru 1:1, po pádu komára se stala oficiální.
Jenže SSSR řachl a rozpadl se, rubl spadl na asi 1:60 a jak tu ekonomiku Puťka průběžně vylepšoval, dotáhl to na 1:80 před válkou. Dnes se zastabilizoval na asi 1:120 a očekává se dost prudký pád.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.3.2022 11:34 Reaguje na Pavel Hanzl
"Soc. měny neměly vůbec žádnou směnitelnost" ... co je zase tohle za krávovinu? Na to jste přišel jako jak? Měly omezenou směnitelnost, ale to je fakt něco hodně jiného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.3.2022 11:37 Reaguje na Svatá Prostoto
Nevím, co si představujete pod pojmem "omezenou" směnitelnost, ale v žádné bance jste za koruny žádnou světovou měnu nekoupil.
Celá RVHP byla cíleně oddělena od světového obchodu, takže nikdo tam neměl směnitelnou měnu.

Jenom držení deviz byl zločin a lidé pracující v zahraničí museli povinně vyměnit tvrdou měnu za čurinovní bony.
Za to jste koupil zahraniční zboží z potopené lodě.
Proto tak kvetl černý trh, který ovládali vexláci a zkorumpovaní policajti, prostě bolševismus.
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.3.2022 19:50
Mně to přijde jako logický počin, co ma jinak dělat, když nemá dolary.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 20:11 Reaguje na Jarka O.
Právě by ty dolary získal, kdyby je chtěl za plyn. Fakt ani tohle ne?
Odpovědět
MM

Milan Milan

23.3.2022 21:11 Reaguje na Pavel Hanzl
No plyn, ropu pouze za rublíky, jinak asi za rubl ani ťuk, bída, ale tímto rubl zřejmě na nějaký čas dost posílí. A dnes bylo info, že ČNB nemá v rezervách ani rubl. A jestli posílí rubl z důvodu jeho nedostatku a zvýšené poptávky, tak to se bude bohatým rusum chystajícím se na exotickou dovolenou moc líbit......
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 21:19 Reaguje na Milan Milan
Neposílí nic. Kšeftů má Rusko čím dál méně a potřebuje dolary, dováží úplně všechno a za ruble nekoupí ani kulový.
Jiná by byla, kdyby chtěli ruble v kursu k dolaru 1:1 jak za komára.
Při jejich blbství bych se ani nedivil.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.3.2022 14:16 Reaguje na Milan Milan
Ještě neznáme konec ruských akcí. Všichni bohatí Rusové jsou mimo Rusko a tak tam klidně může dojít k onomu znárodnění a novému CCCP. U rusa se dá očekávat cokoli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 15:07 Reaguje na Zan K.
To samozřejmě může. A dopadne to taky tak, ale výrazně rychleji. Oligarchové dojí Rusko jako kozu a petrodolary tahají po celém světě.
Ovšem petroruble jsou jim nanic, možná proto je Putin zavedl.
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.3.2022 22:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale on už je ani nechce. On chce ty rubly. Stejně v cizině nesmí nakupovat a účty má zmrazené.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 06:27 Reaguje na Jarka O.
A na co mu budou ruble, když za nic nikde nekoupí? S dolary má šanci to různě obcházet a dost věcí embargovaných není.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.3.2022 08:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Je vidět, že o ekonomice víte prd. Pokud chci plyn
a nemám ruble, tak musím nabídnout výměnou zboží
podléhající sankcím. Takovým způsobem si vynutí
výjimky ze sankcí. Kdysi se tomu říkalo bártrovy
obchody s výměnou zboží za zboží přes převoditelnou
měnu. V RVHP to byl rubl a Rusko se k němu vrací.
Dolar nepotřebuje, když si za něho nic nesmí koupit. Je to logický tah ekonoma, který vrací
úder sankčních omezení sankčním omezením.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 10:29 Reaguje na Břetislav Machaček
Jak dycky.
Pokud chci plyn a nemám ruble, tak se maximálně snažím kupovat tam, kde ruble nepotřebuji.
A obcházením sankcí bych je uvalil i na sebe. To nikdo dělat nebude, nebo jen za silně podřadných podmínek (pro Rusko).
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.3.2022 14:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo. Ale takhle bude uvažovat většina států a nakonec i ona Čajná. A ceny všeho v onom tržním hospodářství vyletí do nebeských výšin. Postačí se podívat pár dní zpět na ceny benzinu a nafty. Nákupy pumpařů byly za pakatel a tržní jsme poznali. A myslí si snad někdo, že u všeho ostatního to bude jinak? Bláhovci. Lidé jsou totiž stále stejní. Dnes nebo před 300 roky...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 15:16 Reaguje na Zan K.
A proč by měly nějaké ceny někam vystřelovat?
Teď je ropa někde na 100 dolarech (v roce 08 byla za 140) a tam se to asi usadí. A v ceně benzínu dělá ropa sotva 20% ceny, takže klidně 10 doláčů nahoru udělá 2% ceny benálu, tj do koruny. Z toho se nepočurá nikdo.
Nebeské výšiny si představuji úplně jinak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 15:18 Reaguje na Zan K.
Pumpaři vypálili ceny na 50 kč a velmi rychle stáhli ocásky a je dnes natural zase za 44. Normálka, neviditelná ruka trhu fakt funguje.
Odpovědět
JO

Jarka O.

24.3.2022 11:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevim, nejsem ekonomka. Asi si vytvoří trh, kde za ruble něco koupí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 12:52 Reaguje na Jarka O.
A co na tom trhu bude? Matrjošky a půlky žigulíků bez zahraničních dílů?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.3.2022 20:04
ono to na první pohled vypadá dobře, budou se kupovat Rubly za valuty, aby se mohl zaplatit plyn. Jenže ty dolary musí uhradit svůj dluh věřitelům, tedy Rusko a jejich hospodářství z toho bude mít houby, nehledě na to, že státy budou spíše hledat jiné způsoby dopravy plynu a ropy, než z Ruska...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 20:12 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tohle jen stále potvrzuje hloubku ruského blbství.
Dobrý nápad je, brát plyn, ale platit až po konci války na Ukrajině.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.3.2022 08:29 Reaguje na Pavel Hanzl
A vy si myslíte, že jsou Rusové ekonomičtí analfabeti jako
vy, aby dodávali plyn a čekali na platbu na Sv.Dyndy? Kdo
nezaplatí, ten nic nedostane a na podzim bude platit rád
a možná i předem, aby si zajistil přednostní dodávky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 10:31 Reaguje na Břetislav Machaček
To si skutečně myslím, protože ukrást zahraniční latadla i firmy může pouze úplný debil.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.3.2022 14:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Nojo. Asi tak. A to jak na západě, tak na východě. Jen se bude porovnávat kdo na tom více trhnul. Zda západ na likvidaci ruských aktiv či rus za vyvlastnění všeho cizího v Rusku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 15:24 Reaguje na Zan K.
Nic se porovnávat nebude. Rusko bez Boeingů a Airbusů nemá šanci udržet vůbec nějakou minimální úroveň dopravy, Západu je to naprosto egál, protože se škody zaplatí z ruských zamrzlých aktiv a jede se dál, něma problema.
Evropa airbus vyrobí, kdežto mužik ani ťok.
A znárodněné firmy nevyrobí taky nic, mužik s kladivem bez dílů a komponentů si může dát leda panáka vodky.
Už zastavili i výrobu žigulíků cha cha...
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.3.2022 18:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Evropa Airbus vyrobí I USA Boeing.Ovšem časem vzhledem k trhu s hliníkem je bude asi vyrábět ze šrotu. A to nebude nejlevnější....
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.3.2022 18:51 Reaguje na Zan K.
APP.Ony se neznárodňují jen letadla, ale celé cizí podniky v Rusku. A to je jiný kafe. Proto mluvím o tom poměru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.3.2022 08:21 Reaguje na Zan K.
Hliník se vyrábí a prodává na celém světě a znárodněný podnik nevyrobí vůbec nic, když nemá komponenty ze zahraničí.

Prostě Rusko tvoří 1.8% světového HDP a to je celý, jeho krach nikoho nazajímá.
Stejně se ten kšeft obnoví v jiné struktuře, třeba čínské nebo americké.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.3.2022 13:44 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To samozřejmě není pravda, Rusko své závazky zatím plní ... https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/platebni-neschopnost-se-zatim-nekona-rusko-splatilo-dalsi-dluh-40391281

Tohle je v podstatě nepřímá měnová intervence ve prospěch rublu spojená se snahou oslabit sankce.
Zcela upřímně ... on to zase není tak blbej nápad, byť z dlouhodobějšího hlediska to k nějakým zásadním změnám nepovede.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 15:32 Reaguje na Svatá Prostoto
Možná to dělá proto, aby odstřihl od penězovodu oligarchy žijící v zahraničí. Těm budou petroruble na houno. Ale to soudruhy nepotěší....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.3.2022 11:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale prdlajz, to s tím nemá co dělat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.3.2022 11:40 Reaguje na Svatá Prostoto
Tak proč to dělá?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.3.2022 08:54
S ohledem na zcela ojedinělé sankce Západu vůči RF se rubl zatím drží.
Na začátku invaze kurz 0.275579 (rubl/koruna) a dnes 0.23 , tedy oslabení ano, ale zhroucení určitě ne.

Po měsíci otevřela i moskevská burza a index moskevské burzy roste o
10,21 % po ranním propadu o 4.51% . Faktem je , že se obchodovalo pouze omezeně s padesáti nejkvalitnějšími akciemi ruských firem.

No a přechod na platby za ropu , plyn a uhlí v rublech musel všem vyrazit dech . S tím ani pan Hanzl nemohl počítat a určitě se tenhle tah objeví v učebnicích ekonomie.
Pointa je jasná , musíte někde denně nakoupit ekvivalent 50 mld.$ v rublech, abyste Gazpromu mohli zaplatit.
Tedy silný tlak na vylepšení pozice rublu na měnových trzích.

Tohle Putin nemohl vymyslet , tipnu si to na majstrštyk šéfky ruské centrální banky , Elvira Nabiullinová , které je vysoce mezi finančníky ceněna.

Věřím, že každý z nás si přeje konec krvavé války na Ukrajině , nikdy jsem si nemyslel, že se právě toho v Evropě dožiji.
Putina za kule do průvanu !


Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 10:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Obávám se, že takových odstrašujících paratahů je v učebnicích ekonomie něurékom.
Rubl sice okamžitě trochu posílí, jenže k čemu ty vagóny rublů jim budou, když za to nic nekoupí? Státní dluhy ani vše pro život jim za ruble nikdo nedá.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.3.2022 11:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Směnná hodnota jakékoli měny je důležitá , RF bude kšeftovat s Asií (Čína,Indie apod. rubl/rupie, jüan) , Západ půjde dolů s objemy. Tak proto.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 12:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Řádově polovina ruského exportu paliv jde do EU. Pokles jen na polovinu tam může způsobit bankrot.
A pokud tu půlku dostanou fakt v rublech, tak je to tutovka, protože jim budou totálně na houno.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.3.2022 14:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Na houno? Fakt jo? :-)))

Tak schválně Hanzl, kde tak asi ty evropské státy ty rubly vezmou?
Máte to v tom článku napsáno, ale to vy stejně nedáte:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 15:27 Reaguje na Svatá Prostoto
Asi si je natisknou, hajzlpapíru vyrábí dost.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.3.2022 11:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi ... tak tím jste měl skončit. A opět se nemontovat do něčeho, čemu opět lautr nerozumíte.

Ale já vím, vono vám to nedá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.3.2022 11:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Tak dobře, koupí ruble na burze a OKAMŽITĚ se jich zbaví tím, že zaplatí za plyn.
Takže Rusko bude mít vagóny rublů.
A co teď?
Potřebují koupit prakticky úplně všechno, jenže za ruble jim nikdo nic nedá.
Tak budou muset zase kupovat eura a dolary. Nepřipadá vám to celý úplně mišuge??
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.3.2022 11:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
pane Vinklere důvod víc, odejit od dodavatelů z Ruska. Ostatně zdrojové oblasti těžby plynu a ropy z těch peněz budou mít kulový a to se jim mimo vyhladovělých obyvatel určitě líbit nebude...jestli se Rusko bude mocensky někde drolit, je to tam.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.3.2022 09:32 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pane Řezáč o tom vyhladovění bych polemizoval u země s vývozem plynu, ropy a obilí, protože se týká dovozců těchto komodit. Teď mám v ruce oznámení o navýšení ZAFIXOVANÉ !!! ceny plynu o 100% s upozorněním, že levněji mi to nikdo neprodá a že mám možnost tu cenu odmítnou a hledat jiného
dodavatele. Stejně, ne-li hůře na tom budou firmy. Smlouvy jsou cáry papírů a vím, kdo bude vítěz a kdo poražený !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist