https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/putin-ve-videu-na-konferenci-o-klimatu-hovoril-o-ochrane-ruskych-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Putin ve videu na konferenci o klimatu hovořil o ochraně ruských lesů

3.11.2021 01:46 | GLASGOW (ČTK)
"V naší země se nachází okolo pětiny všech světových lesů. Přijímáme ta nejserióznější a nejenergičtější opatření pro jejich zachování. Zdokonalujeme řízení lesního hospodářství, bojujeme s nelegálním kácením a lesními požáry, zvětšujeme plochy, kde se lesy obnovují. Důsledně zvětšujeme financování zaměřené na tyto cíle," řekl Putin.
"V naší země se nachází okolo pětiny všech světových lesů. Přijímáme ta nejserióznější a nejenergičtější opatření pro jejich zachování. Zdokonalujeme řízení lesního hospodářství, bojujeme s nelegálním kácením a lesními požáry, zvětšujeme plochy, kde se lesy obnovují. Důsledně zvětšujeme financování zaměřené na tyto cíle," řekl Putin.
Foto | nicole.zuanon / Flickr.com
Rusko přijímá energická opatření, aby zachovalo své lesy, které tvoří asi pětinu všech lesů na světě. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin v předem nahraném projevu k účastníkům konference OSN o klimatu COP26. Putin, podobně jako čínský vůdce Si Ťin-pching, nepřicestoval do Glasgow, kde se konference koná, ale v černomořském letovisku Soči pořádá pořady ohledně zvyšování obranyschopnosti země.
 

Ekologové upozorňují, že každoročně během sezóny lesních požárů shoří na Sibiři - a čas od času i v evropské části Ruska - miliony hektarů lesních porostů. Některé požáry úřady ani nehasí, pokud dospějí k názoru, že hašení by vyšlo dráž než škody způsobené ohněm v odlehlých a často špatně dostupných končinách. Místy se ale situace natolik vymkne kontrole, že dým z lesních požárů týdny dusí i vzdálená města a vědci přemítají o dopadech na globální oteplování. Experti ve službách ruského státu ale kritiku odmítají s tím, že požáry každoročně pohltí jen zlomek celkové rozlohy ruských lesů.

"V naší země se nachází okolo pětiny všech světových lesů. Přijímáme ta nejserióznější a nejenergičtější opatření pro jejich zachování. Zdokonalujeme řízení lesního hospodářství, bojujeme s nelegálním kácením a lesními požáry, zvětšujeme plochy, kde se lesy obnovují. Důsledně zvětšujeme financování zaměřené na tyto cíle," řekl Putin podle agentury RIA Novosti. "Vytkli jsme si za cíl dosažení uhlíkově neutrální ekonomiky nejpozději v roce 2060. Rusko se přitom opírá i o jedinečné bohatství lesních ekosystémů a jejich významný potenciál při pohlcování skleníkových plynů," řekl Putin podle agentury TASS.

Rusko podle svého prezidenta podporuje návrh společné deklarace o lesích, vypracované v rámci klimatického summitu OSN v Glasgow. "Předpokládáme, že realizace deklarace povzbudí bližší partnerství všech zainteresovaných států při záchraně lesů," řekl Putin a dodal, že to poslouží k dosažení cílů pařížské dohody o klimatu.

Světoví lídři se v pondělí na klimatické konferenci COP26 v Glasgow zavázali, že do roku 2030 zvrátí úbytek světových lesů. Ke společnému prohlášení se připojilo přes 100 států včetně Brazílie. Prvních dvou dnů schůzky se účastní nejvyšší představitelé řady zemí, které jednají o konkrétních cílech v boji proti globálnímu oteplování, o obnovitelných zdrojích energie, ochraně přírody, šetrných způsobech dopravy, rovnosti pohlaví nebo o zapojení mladé generace.

Putin v pondělí odmítl obvinění ze strany USA, že jeho země nedělá v boji proti klimatickým změnám dostatek, uvedla agentura Reuters. Rusko týž den schválilo dlouhodobou vládní klimatickou strategii, jejímž cílem je uhlíková neutralita do roku 2060. Odborníci na změny klimatu ale nejčastěji uvádějí rok 2050 jako nezbytný termín pro zastavení uhlíkových emisí, pokud má svět zabránit nejextrémnějšímu globálnímu oteplování.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

3.11.2021 08:12
a myslí taky Vovka ty lesy na Zabajkalsku a Amurské oblasti, které mu masivně mizí v Číně-měsíční krajina hadr- samozřejmě ne bez jeho vědomí..
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.11.2021 09:13
Jééé, ten agent KGB je ale směšný. :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.11.2021 09:31
"Přijímáme ta nejserióznější a nejenergičtější opatření pro jejich zachování."

Puťka byl vždycky komik - eskamotér.
Ve skutečnosti si Číňani zkorumpují místní gubernátory a zcela bezohledně drancují (netěží) místní lesy, umělými požáry to maskují a chovají se tam jak na dobytém území.
Odpovědět
kk

karel krasensky

3.11.2021 13:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Na hle Hanzl tak ty jsi i znalec sibiřských lesu
Odpovědět
kk

karel krasensky

3.11.2021 20:34
Všichni tří-Jirman,Eliaš,hanzl-napište mi odkdy dokdy jste pobyvali v oblasti ruských sibiřských lesu.Popište mi jak probíha těžba.Zdá se těží harvestory a vyvažecíní soupravami.Jestli přiblížování probíhá pomocí lanovek nebo se těží JMP a přibližuje traktory.Taky mě zajímá procentualní skladba dřevin a doprava vymanipulovaných sortimentu k odběrateli.Dál mi napište pruměrnou hmotnatost u těžených porostu.A ty mi hanzl ještě napiš kde a kdy jsi byl svědkeem uplacení gubernatora a jakou častku šlo.Srdčně vám pánove děkují za fundované odpovědi
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist