https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/putovni-vystava-nabidne-pohled-do-historie-prehrad-lipno-a-orlik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Putovní výstava nabídne pohled do historie přehrad Lipno a Orlík

12.6.2023 11:00 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Lipenská přehrada.
Lipenská přehrada.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
Historii přehrad Lipno a Orlík představí venkovní putovní výstava Obrazy vody, která začala v Českých Budějovicích. Na deseti tematických panelech, které připravili historici Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd (AV ČR), se návštěvníci seznámí s příběhy Lipna a Orlíku pohledem dobové propagandy, techniky, památkové péče, literatury nebo výtvarného umění, informovala AV ČR.
 

"Příběh jejich výstavby a fungování vyprávíme prostřednictvím historických obrazových materiálů, které odrážejí perspektivu různých dobových aktérů. Zdánlivě úzké regionální téma propojujeme s obecnějšími a dodnes aktuálními otázkami vnímání, znázorňování a využívání vodního živlu v průběhu druhé poloviny 20. století,“ řekla autorka námětu výstavy Eliška Švarná.

Na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích bude výstava ke zhlédnutí do 2. července. Následně se přesune do Horní Plané a na nádvoří hradu Zvíkov. Poslední zastavení výstavy bude v Písku před Kulturním domem, kde si ji zájemci budou moci prohlédnout od 6. září do 4. října.

Obě přehrady jsou článkem Vltavské kaskády a vznikaly v době nejintenzivnější vodohospodářské výstavby v Československu v 50. a 60. letech 20 století.. Lipno je s 4870 hektary největší českou vodní nádrží. Pro svoji rozlehlost si získala přezdívku "jihočeské moře". Z hlediska objemu vody ale Lipno předčí více než dvakrát s 716 miliony metrů krychlových orlická přehrada. V Lipně je asi 309 milionů metrů krychlových vody. Od předčasného napuštění Lipna uplynulo letos v únoru 65 let. Na území, které mělo tvořit dno budoucí nádrže, muselo být rozebráno přes 530 objektů, před vodou musely ustoupit nejen domy, ale i několik silničních mostů a na nové místo se přestěhovaly také hřbitovy ve Frymburku a Dolní Vltavici. Vodní nádrž Orlík byla dokončena v prosinci 1961, také této rozlehlé přehradě muselo ustoupit několik vesnic a samot, celkem asi 650 stavení, 14 mlýnů a velký počet pil.

Výstavba přehrad je podle Akademie věd jedním z nejvýraznějších zásahů, jimiž člověk déle než století proměňuje krajinu kolem sebe. Velká vodní díla byla v době svého vzniku vnímána jako prostředky modernizace a pokroku, současně však přispívala k zániku řady jiných, kulturních i přírodních hodnot.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist