https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pwc-investice-do-technologii-na-ochranu-klimatu-letos-klesly-o-40-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PwC: Investice do technologií na ochranu klimatu letos klesly o 40 procent

28.11.2023 01:25 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Investice do start-upových inovací směřujících k ochraně klimatu letos kvůli celosvětové ekonomické nejistotě i konfliktům klesly o 40 procent. Celkově se ale investice do start-upového trhu propadly ještě více, takže podíl investic mířících na ochranu klima dál rostl, vyplývá z aktuální studie společnosti PwC. Soukromí investoři a fondy letos do start-upových projektů investovali 638 miliard dolarů, což je meziročně o 50 procent méně.
 
Do technologií směřujících ke zmírnění změny klimatu míří podle PwC víc než desetina ze všech start-upových investic privátních investorů a fondů. Před pěti lety to bylo sedm procent. Přestože tedy celkový objem peněz meziročně klesl, podíl investic do těchto oborů nadále roste.

"Rozhodování privátních investorů i fondů v letošním roce výrazně ovlivňuje ekonomická nejistota i geopolitické konflikty po celém světě. Ve světle těchto událostí část investorů raději vyčkává a své investice odkládají, proto nastal výrazný pokles investiční aktivity,“ uvedl partner PwC Jan Brázda. Nejvíce peněz míří podle něj nadále do dopravy, nicméně v posledním roce s rostoucími cenami energií získaly ještě větší pozornost i investice do alternativních zdrojů energie, jako je solární i větrná energie nebo zelený vodík, dodal.

Na emisích se více než jakékoli jiné odvětví podílí průmysl. Investice do něj však v minulých letech příliš nemířily, tvořily osm procent z objemu 'zelených' investic. V letošním roce tento podíl vzrostl na 14 procent. Razantně podle Brázdy klesly u dopravy, která byla tahounem v minulých letech. Může to znamenat mimo jiné to, že investice do elektromobility a s tím spojené infrastruktury již v tuto chvíli nejsou pro investory natolik zajímavé, protože jsou již zaběhlé a poměrně široce využívané, řekl Brázda.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

28.11.2023 07:05
Tohle se vážně nepovedlo. Snižování znečištění ovzduší urychluje globální oteplování:
V době, když řešíme každou setinku stupně Celsia a snažíme se, často dost rozporuplnými opatřeními – prosazováním elektromobilů, navyšováním energetické efektivity budov, omezením létání, Zelenými a jinými dohodami – bránit navyšování průměrné teploty atmosféry, jsme si tím odsířením lodní dopravy sami oteplili asi o 0,5 °Celsia. Možná o víc, to teď těžko ještě říct.
Zdroj: https://www.ceskestavby.cz/clanky/tohle-se-vazne-nepovedlo-snizovani-znecisteni-ovzdusi-urychluje-globalni-oteplovani-32801.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

28.11.2023 09:13
počítat peníze v Dolarech je udržitelnější než v Eurech.
Socialistická Evropa zjistila, že nemá peníze na další "posuny" zelené marnotratnosti.
Každý se musíme chovat ekologicky s přesahem do přírodních a přirozených procesů.
To, jak jsme se chovali k přírodě a krajině do teď, už asi neprojde. S péčí o krajinu se musíme především změnit my sami.
Odpovědět
MM

Milan Milan

28.11.2023 12:01
Podíl CO2 ve složení atmosféry je cca 0,037%. Jeho tvorba se z lidské činnosti odhaduje na 3%. Může si někdo gramotný myslet, že toto zrníčko dokáže vychýlit složení atmosféry naší planety? A to ani nevíme kolik z těch 3% "reálně" produkuje evropa a fosilní paliva, natož kolik ČR. Život a peníze obyvatel evropských států jsou v čudu (v jiných kapsách) naprosto zbytečně. Odklon od fosilníh paliv, označených jako hlavní strašák nic nezmění pouze degraduje rozvoj ekonomiky a vyprodukuje řadu vyhlášek, blbin a regulací a pro řadu provozů i životy lidi možná až existenční problémy. Ale vyprodukujeme ve svaté válve obrovské množství elketroodpanu, nebezpečných sloučenín různých třeba zateplovacích hmot.....
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

28.11.2023 16:05 Reaguje na Milan Milan
Jak jste na ta procenta týkající se CO2 přišel? Zkuste si to, prosím, prověřit!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist