https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rada-eu-potvrdila-zakaz-gmo-v-rakousku-a-madarsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rada EU potvrdila zákaz GMO v Rakousku a Maďarsku

2.3.2009 16:35 | BRUSEL (Ekolist.cz)
Ministři životního prostředí členských států EU na dnešním zasedání Rady EU o životním prostředí potvrdili zákaz pěstování geneticky modifikované kukuřice v Maďarsku a v Rakousku. Pro zachování zákazu zřejmě hlasovalo 21 členských států z 27.
 

Martin Bursík na Radě EU
Martin Bursík a Stavros Dimas před zasedáním Rady EU.
Foto: Jan Symon/MŽP

Evropské státy se dosud nebyly schopné dohodnout na pevném postoji ke geneticky modifikovaným plodinám. Proto je v současnosti rozhodování o jednotlivých upravených plodinách v pravomoci Evropské komise. Několik zemí EU se v minulosti pokusilo omezit pěstování schválených plodin na svém území pomocí ochranného opatření.

Komise dala ve všech případech jejich rozhodnutí prozkoumat Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který zákazy označil za nepodložené. Jak v případě Maďarska, tak v případě Rakouska, neexistují podle vědeckého panelu EFSA pro geneticky modifikované organismy žádné vědecké důkazy, které by ukazovaly na nebezpečí upravených plodin pro zdraví lidí nebo pro životní prostředí. Evropská komise proto zatím vždy trvala na odvolání restrikcí.

Maďarský zákaz geneticky modifikované kukuřice MON 810 americké firmy Monsanto platí od roku 2005. Národní zákaz chtěla odvolat Evropská komise již jednou, možnost regulovat pěstování modifikovaných plodin však potvrdila Rada EU v roce 2007. V Rakousku platí národní zákaz použití a prodeje semen geneticky modifikované kukuřice MON 810 firmy Monsanto a kukuřice T25 německé společnosti Bayer. Na základě loňského rozhodnutí Evropské komise již Rakousko odvolalo zákaz dovozu a použití těchto druhů kukuřice v krmivu i v potravinářství.

Podobně zakazuje na svém území dovoz kukuřice MON 810 Řecko a Francie. Kvůli tomu požádala Evropská komise Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), aby přezkoumal nové vědecké poznatky a posoudil, zda je zákaz oprávněný. Ani tady EFSA nenašla žádné zdůvodnění pro uvalení zákazu. Komise proto vyzvala svůj výbor expertů pro geneticky modifikované potraviny, aby oběma zemím nařídil zákaz odstranit. Výboru se ale na konci ledna nepodařilo získat kvalifikovanou většinu ani pro návrh, ani proti němu.

„Rada potvrdila, že je na rozhodnutí členského státu, zda povolí na svém území pěstování geneticky modifikovaných plodin. Myslím, že je na Komisi, aby předložila návrh změn současných pravidel tak, aby nedocházelo k situacím, kdy členský stát musí znovu a znovu před Radou obhajovat své rozhodnutí být ‘GM-free’,“ prohlásil před novináři Martin Bursík.

Souhlas s uváděním GMO na trh vydává členský stát a následně i Evropská komise. V rámci fungování jednotného trhu EU by neměl být omezován volný oběh povolených GMO, na druhé straně je ve směrnici také bezpečnostní klausule o možném omezení nebo zákazu používání povoleného GMO v případě, že se vyskytnou nové informace o možných rizicích. A právě na ní se odvolává jak Rakousko, tak Maďarsko. Rada EU pak rozhoduje kvalifikovanou většinou o zrušení nebo potvrzení ochranného opatření.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist