https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radegast-v-nosovicich-poprve-uvaril-pivo-z-vody-ziskane-ze-vzdusne-vlhkosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Radegast v Nošovicích poprvé uvařil pivo z vody získané ze vzdušné vlhkosti

21.8.2023 22:35 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / Pixabay
Pivovar Radegast v Nošovicích na Frýdecko-Místecku poprvé uvařil pivo z vody získané ze vzdušné vlhkosti. Využil k tomu přístroj EWA vyvinutý pražským Českým vysokým učením technickým (ČVUT). Limitovanou várkou piva Radegast Futur chce pivovar upozornit na nedostatek vody v české krajině, řekl Ivan Tučník, manažer udržitelnosti skupiny Plzeňský Prazdroj, do které Radegast patří.
 

Zařízení na získávání vody ze vzduchu vyvinulo ČVUT ve spolupráci se společností Karbox. Člen výzkumného týmu Nicola Pokorný, který pracoval na jeho vývoji, řekl, že zařízení EWA využívá stejné technologie jako systém Solar Air Water Earth Resource (S.A.W.E.R.) vyvinutý ČVUT, který byl jádrem národní expozice na výstavě Expo ve Spojených arabských emirátech v roce 2021.

"Právě v Dubaji byla poptávka po tom, abychom vytvořili zařízení, které bude obdobné, ale vejde se na korbu auta. Takže jsme začali pracovat na zmenšování toho zařízení," řekl Pokorný. Zařízení se podle něj už připravuje pro vstup na trh.

"Zařízení EWA je určené do těch nejteplejších a nejsušších oblastí na světě, kde by mělo být schopno vyrobit přibližně 30 litrů pitné vody za den. Je to určené jako nouzový zdroj pitné vody během přírodních katastrof či ozbrojených konfliktů, kdy je voda k nezaplacení," řekl Pokorný.

Uvedl, že většina zařízení pro výrobu vody ze vzduchu na trhu jednoduše ochlazuje vzduch a na povrchu chladiče kondenzuje voda. To by však například uprostřed Sahary nefungovalo. "Proto my v našem zařízení využíváme speciální sorpční materiál. Je schopen do sebe naakumulovat vzdušnou vlhkost, kterou my pak ohřátím vypudíme a vlastně si vytvoříme velmi vlhký vzduch, z kterého už je jednoduché vykondenzovat vodu," popsal Pokorný.

Zařízení na získávání vody v suchých podmínkách ze vzduchu vyvinulo ČVUT ve spolupráci se společností Karbox.
Zařízení na získávání vody v suchých podmínkách ze vzduchu vyvinulo ČVUT ve spolupráci se společností Karbox.
Foto | Řešení je výsledkem společného projektu KARBOX s.r.o. a ČVUT UCEEB. / Karbox

Tučník řekl, že úsporným zacházením s vodou se slezský pivovar zabývá dlouhodobě. "Hledali jsme způsob, jak na to téma ještě trošku více upozornit, protože kromě toho, že se snažíme vodu šetřit, tak si zároveň uvědomujeme, že je potřeba ji zadržovat v krajině. Protože to není problém, který se týká jenom nás pivovarů, ale který je celospolečenským tématem," řekl manažer.

Radegast uvádí, že patří k pivovarům s nejnižší spotřebou vody na vyrobený hektolitr piva na světě. "Světový průměr je někde kolem 4,5 litru vody potřebné na výrobu jednoho litru piva. V Česku jsme někde na 3,5 litru u většiny pivovarů. V Radegastu jsme se dostali na 2,29 litru vody potřebné na výrobu jednoho litru piva," řekl Tučník.

Oproti roku 2010 snížil Radegast tuto hodnotu z 3,84 litru více než o 40 procent. "Kdybychom teď vařili pivo se stejnou spotřebou, jako jsme měli v roce 2010, tak bychom potřebovali o 300 milionů litrů vody ročně více, než aktuálně potřebujeme," řekl Tučník.

Radegast Futur je ležák s velmi vysokou hořkostí. "Naše běžné pivo má kolem 30 - 36 jednotek hořkosti IBU, Rog IPA, který má největší hořkost, má 50. Tohle pivo má 60 jednotek IBU, 12,5 stupňovitosti a 5,3 procenta alkoholu," řekl obchodní sládek pivovaru Roman Šolc. Kromě toho, že se vařilo z jiné vody než obvykle, se podle něj Futur vyráběl stejně jako jiná piva. "Akorát jsme tam dali víc hořkého chmele, proto to má víc jednotek IBU," řekl Šolc.

Radegast vyrobil piva Futur 200 litrů, takže do maloobchodního prodeje nepůjde. Jeho výroba ve větším měřítku by byla příliš nákladná. Pivo vyrobené ze vzduchu budou moci lidé ochutnat čepované na sobotním festivalu Radegast den v pivovaru v Nošovicích, několik lahví bude možné vyhrát v soutěžích na sociálních sítích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

21.8.2023 22:56
No pivo ?
Běžný postup dodrželi, takže asi ano, ale pořádné pivo začíná kvalitou používané vody - na tom stojí pivovary.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.8.2023 09:09
Já jednou ochutnal vodu z vysušovače. To byl puch.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.8.2023 09:30
Kvůli reklamě a propagandě lze klesnout libovolně hluboko.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.8.2023 10:50
Pivo se hodnotí i podle nerostných látek ve vodě určené k vaření piva a tak
destilovaná voda není asi tím pravým zdrojem pro výrobu piva. Bohužel dnes
se Radegast údajně vaří i jinde, než v Nošovicích a původní studny nestačí výstavu. Jinak na chuti piva zdroj vody laik nepozná a záleží na pivovaru,
zda to vůbec spotřebiteli sdělí. Jako patriot ale tvrdím, že na Radegastu
si na rozdíl od některých piv opravdu pochutnám, ale uznávám, že je to
síla zvyku a často i nouze, když jsem s chutí pil v Kyjevě KVAS a třeba
v Chorvatsku i pivo s "vůní" moře. Jako reklama na výrobu vody ze vzduchu
je to pivo OK, ale jinak je to zcela zbytečný pokus dělat něco dráž, když
to lze vyrábět levněji.
Odpovědět
LB

Lukas B.

23.8.2023 10:44 Reaguje na Břetislav Machaček
vliv vody na vaření piva se obecně přeceňuje a má to smysl řešit jen u prémiového tankového piva nebo u piva se sudy zaváženými rovnou z pivovaru do sklepa bez podivného skladování u lokálního distributora nebo v kůlně za hospodou (tedy u piva kterému není cestou z pivovaru do půllitru surově ubližováno), neboť, jak praví stará pivní moudrost, sládek pivo vaří, hostinský pivo dělá. udělat si názor na pivo, která cestou z pivovaru strávilo den v kamionu, tři dny na slunci na překladišti, pak bylo šoupnuto do kůlny za výčep kde je v noci kosa a ve dne sauna, pak jej podomek kutálel po dlažbě a z teploty +30°bylo v pípě šokově zchlazeno na +7°C je vůči sládkovi hrozně nefér.

Odpovědět
JO

Jarka O.

22.8.2023 16:14
"Kromě toho, že se vařilo z jiné vody než obvykle, se podle něj Futur vyráběl stejně jako jiná piva."
Nesmíchali jen nějaké europrášky v destilce na výrobu europatoku?
Na výrobu piva snad jsou potřeba kvasnice. Jak se jim v destilce dařilo? Škoda, že neuvedli cenu toho nápoje. Vypadá to zatim na reklamu, ESG nebo greenwashing.
Odpovědět
LB

Lukas B.

22.8.2023 17:24 Reaguje na Jarka O.
mám kamaráda sládka, vystřídal několik provozů v různých koncernech a posledních asi deset let vaří v takové exotické destinaci. od něj mám informaci, že koncerny, které vaří jednu značku ve více provozech, dělají z místní vody reverzní osmozou v podstatě destilku, kterou následně mineralizují, takže pivo stejné značky ze dvou českých, jednoho polského, ukrajinského a čínského provozu je senzoricky naprosto nerozeznatelné.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.8.2023 18:54 Reaguje na Lukas B.
Nějak tu vodu doktorují. Mně se vždycky líbí věta, že " zákazník vyžaduje", a asi to funguje 1jen u větších "pivovarů". Co Plzeň se svým zásaditým pivem, taky dochucují vodu? Pila jsem v dálavě kdysi Bud, protože nic jiného neměli, navíc pokojové teploty, a můžou dochucovat jak chtějí, patok zůstal patokem.
Odpovědět
LB

Lukas B.

23.8.2023 10:36 Reaguje na Jarka O.
tenhle můj kamarád svého času sládkoval v jednom pivovaru ze skupiny, kde jsou i oba plzeňské pivovary, a ano, říkal, že plzeň se svého času vařila ve více pivovarech (což potvrzuje i teta wiki), ale s modernizací plzeňského pivovaru se dramaticky navýšila kapacita a dnes je plzeň jenom z plzně. ostatní značky se pak vaří ve více pivovarech a voda se upravuje tak, aby byla piva stejné značky ze všech pivovarů senzoricky nerozeznatelná.

to že nějaké konkrétní pivo Vám nechutná, to s tím, že je "kvalitní" v technicko-technologickém slova smyslu (má furt stálé vlastnosti a není každá várka jiná) nemá nic společného.
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.8.2023 18:23 Reaguje na Lukas B.
Nechtěla jsem se dotknout Vašeho známého. Na sládka jsou dnes asi jiné nároky než dříve, když můžete kliknutím myši kvasnicím namíchat přesně definovaný živný roztok z demineralizované vody a minerálů, a pak přesně definované pivo. Když to zákazníkům stačí.... Koncerny vydělávají. Mě by jen tak zajímala cena piva ze vzdušné vlhkosti, protože to odpařování musí spotřebovat dost energie, víc než reverzní osmóza, a nebo filtrovaná voda z vlastního vrtu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist