https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rakousko-bude-za-40-let-temer-bez-ledovcu-tvrdi-rakousti-experti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rakousko bude za 40 let téměř bez ledovců, tvrdí rakouští experti

8.4.2024 01:16 (ČTK)
Proces tvorby stabilizačních zásob sněhu na horních okrajích ledovců trvá desetiletí.
Proces tvorby stabilizačních zásob sněhu na horních okrajích ledovců trvá desetiletí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rakousko bude za 40 až 45 let pravděpodobně prakticky bez ledovců. Uvedl to podle agentury DPA vědec Andreas Kellerer-Pirklbauer z rakouského Institutu pro geografii a kosmický výzkum s poukazem na zjištění Rakouského alpského spolku (ÖAV), jehož dobrovolníci pozorují a měří ustupování alpských ledovců. Z 93 sledovaných ledovců ztratily mezi lety 2022 a 2023 na velikosti všechny až na jeden.
 

"Za 40 až 45 let bude Rakousko prakticky bez ledu," tvrdí Kellerer-Pirklbauer, který působí v ústavu ve Štýrském Hradci. Zvláště výrazný je ústup u ledovce Pasterze na úpatí nejvyšší rakouské hory Grossglockneru. Meziročně ustoupil o rekordních 203,5 metru, vyplývá z aktuální zprávy ÖAV o ledovcích. Ústup o 203 metrů znamená ztrátu 14 milionů metrů krychlových ledu.

V průměru ustoupilo 93 ledovců v uplynulém pozorovacím roce o 23,9 metru, což je třetí nejvyšší hodnota za 133 let měření. Ještě výrazněji ledovce ustoupily v letech 2021/22 (v průměru o 28,7 metru) a 2016/17 (25,2 metru). Všechny tři největší úbytky tak byly zaznamenány během posledních sedmi let.

Konci ledovců v Rakousku se podle expertů vzhledem ke změně klimatu už nedá zabránit. "Systém má přílišnou setrvačnost," prohlásil Gerhard Karl Lieb z měřičské služby ÖAV. I restriktivní opatření na ochranu klimatu podle něj přišla příliš pozdě.

Proces tvorby stabilizačních zásob sněhu na horních okrajích ledovců trvá desetiletí. "To znamená, že už nelze nic dělat," cituje Lieba agentura AP.

"Možná zůstanou nějaké zbytky na stinných místech - možná na severovýchodní straně glocknerského ledovce a v některých oblastech Ötztalského údolí," podotkl Kellerer-Pirklbauer.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.4.2024 08:59
to říkali v 80. letech taky, že nepřežijou rok 2000. Ve vědeckých " křišťálových koulích" neci nového. Trochu postrašit, trochu ohromit, ALE KOHO DENSKA CHTĚJÍ OHROMOVAT, možná sami sebe?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

8.4.2024 11:15
I u nás byl ledovec a ustoupil. Nechal nám tady rozeseté bludné balvany. Jen málokdo by chtěl, aby se ledovec zase vrátil.
Odpovědět
pk

pepa knotek

8.4.2024 12:47
Rakouský vědec si myslí, že bude v Alpách tepleji a ledovce budou mizet. Jiní vědci si naopak myslí, že oslabí Golfský proud a v Evropě bude chladněji, zhruba tak jako v současnosti např. v Kanadě. Měli by se vědci mezi sebou dohodnout, ať v tom není stávající zmatek a obyvatelstvo nepropadá klimatické nouzi - ti chytřejší pak nechodí v pátek do školy a jdou raději demonstrovat, někteří se z toho klimatického zoufalství dokonce přilepují k silnici.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.4.2024 15:17 Reaguje na pepa knotek
1*
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.4.2024 14:32
Nakoniec aj v Tatrách sa ľadovce roztopili. Zostali po nich plesá. Aj Veľké Kanadské jazerá vznikli roztopením gigantického ľadovca. Inak ľadovce v Alpách dosiahli svoje maximum min za posledných 2000 rokov počas Malej doby ľadovej. Niekde som čítal, že pápež, alebo minimálne biskup tie ľadovce niekedy v 19. storočí na žiadosť obyvateľov alpských dedín preklial a tak nečudo že sa teraz topia.
Odpovědět
PE

Petr Elias

8.4.2024 15:39
Však místní glaciologové a klimatologové (čti žvahlavové) to těm ,,vědcům,, vysvětlí - nic se neděje a není se čeho obávat. :)
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.4.2024 22:41 Reaguje na Petr Elias
Zase Petr Eliáš vie, aké je práve najsprávnejšie zaľadnenie a hlavne to musí byť nemenné, alebo musí ľad neustále pribúdať.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.4.2024 08:08 Reaguje na Vladimir Mertan
To je stejné jako s náboženstvím. O víře se nepřemýšlí a ani
ji nesmí nikdo zpochybňovat. Víra je víra a kdo přemýšlí a
mluví něco jiného je kacíř. To, že se momentálně otepluje je
sice jasné, ale je taky jisté, že je to jeden z klimatických
cyklů na planetě v celé její historii. Asi jsme svým dílem
i přispěli k urychlení, ale každopádně to nezastavíme a pouze mrháme prostředky potřebnými přizpůsobit se změnám.
Včera jsem třeba zjistil, že už nemohu sít ranné ředkvičky
v březnu do skleníku, když jsou takové vysoké teploty, protože jdou už do květu, místo toho, aby vytvářely jedlé kořeny. Prostě se raná odrůda chová na jaře tak, jako by
byla vysetá v létě a budu ji už muset nahradit v budoucnu
odrůdou letní schopnou odolávat většímu teplu. Takže nemá
smysl zbytečně dělat stále totéž, ale přizpůsobit se nové situaci. Brzděním produkce CO2 se chladného jara nedočkám
a musím se přizpůsobit jaru s prudkým kolísáním teplot
ochranou rostlin a jejich správným výběrem.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

9.4.2024 11:08
Paráda! To Rakušané jistě přehodnotí svůj vztah k jaderné energetice. Vzhledem k časové náročnosti přípravy a výstavby, mají nejvyšší čas, vyhledat vhodnou lokalitu a vyhlásit výběrové řízení.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.4.2024 08:56 Reaguje na Tonda Selektoda
Nemusejí stavět JE. Oni pouze přeplatí naše spotřebitele a koupí si
náš elektrický proud. Ono to s tím dostatkem elektřiny nebude pouze
o zdrojích, ale hlavně o finančních možnostech spotřebitelů. Někdo
bude svítit svíčkami a druhý bude elektřinou vytápět i venkovní bazén, či zimní zahradu. Takže v globále bude elektřiny dost pro ty,
kteří na ni budou mít dost peněz a zbytek se vrátí o století nazpět.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist