https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reknete-jasne-ne-podpore-jadra-a-uhli-zadaji-kandidujici-strany-aktiviste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řekněte jasné ne podpoře jádra a uhlí, žádají kandidující strany aktivisté

27.9.2013 01:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle aktivistů by strany měli slíbit, že  jaderná ani uhelná energetika nebude dostávat veřejnou podporu.
Podle aktivistů by strany měli slíbit, že jaderná ani uhelná energetika nebude dostávat veřejnou podporu.
Snižování spotřeby energie nebo zákaz veřejné podpoře pro fosilní nebo jaderné zdroje. To jsou dva body z tuctu požadavků na kandidující politické strany, které ekologičtí aktivisté zveřejnili před volbami. Podle asociace Zelený kruh je potřeba jasně pojmenovat, co vlastně strany slibují a co odmítají.
 

Většina programů kandidujících stran slibuje ochranu životního prostředí, podle ekologických aktivistů je ale většina návrhů zahalená do nekonkrétních formulací, které je možné vyložit na obě strany – a po volbách je ani nedodržet. „Vzhledem k naléhavosti problémů se znečištěným ovzduším, ubývající půdou, plýtváním surovinami či častějšími přívalovými dešti a povodněmi, nepovažuje asociace nevládních organizací Zelený kruh takovouto vyhýbavost v závazcích a slibech politiků za přijatelnou,“ uvádí Daniel Vondrouš z asociace Zelený kruh.

Parlamentní strany by se měly podle aktivistů zavázat k tomu, že jaderná ani uhelná energetika by neměla dostávat veřejnou podporu. A to ani ze státní pokladny ani z účtů spotřebitelů. Stávající podpora spalování uhlí či odpadků a nepřímá podpora jaderných elektráren v podobě nedostatečného pojištění pro případ jaderné škody by měla být prý zrušena. Naopak podpory by se mělo dočkat snižování spotřeby energie v obytných a veřejných budovách. K tomu by měly sloužit nové evropské fondy, které by přinesly alespoň 10 miliard korun ročně.

Množství jedovatých látek a prachu v ovzduší musí být podle Zeleného kruhu sníženo alespoň na úroveň zákonných limitů. „Proto by měly být navýšeny poplatky pro průmyslové znečišťovatele za vypouštění zdraví ohrožujících zplodin na takovou úroveň, která podle expertů skutečně motivuje podniky k modernizaci,“ vysvětluje Vondrouš.

Zachování územních limitů pro těžbu uhlí by měl garantovat zákon a kvůli jakékoli těžbě se nesmí vyvlastňovat domy, veřejné budovy a pozemky. Aby se Česká republika zbavila závislosti na ropě, zemním plynu a uhlí, musí přijmout pravidla, která stanoví závazné tempo, jakým česká ekonomika bude snižovat spotřebu fosilních paliv.

Podle ochránců životního prostředí Česká republika stále neumožňuje lidem, aby se zapojili do rozhodování o svém okolí, přestože se ji k tomu zavazuje hned několik právních norem. Podle Zeleného Kruhu by zákony by měly být upraveny tak, aby lidem umožňovaly zapojit se také do rozhodování o stanovení limitů hluku či prachu ve svém okolí, aby umístění hlubinného úložiště jaderného odpadu nebylo možné bez souhlasu dotčených obcí, a aby každý měl při porušení svých práv možnost účinně se dovolat nápravy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist