https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rekola-od-jara-nabidnou-v-praze-ke-sdileni-300-jizdnich-kol-pod-zastitou-mesta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rekola od jara nabídnou v Praze ke sdílení 300 jízdních kol, pod záštitou města

4.12.2015 01:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rekola jsou od letošního roku zastoupená v poradním orgánu Rady hl. m. Prahy pro cyklodopravu a spolupracují s Institutem rozvoje a plánování hl. m. Prahy
Rekola jsou od letošního roku zastoupená v poradním orgánu Rady hl. m. Prahy pro cyklodopravu a spolupracují s Institutem rozvoje a plánování hl. m. Prahy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Rekola
Ještě loni na nich jezdili především studenti a hipsteři z Náplavky. Dnes na nich přejíždí mezi schůzkami i úředníci, bankéři nebo senioři. Řeč je o sdílených růžových kolech, v komunitním systému Rekola. Ten na jaře 2016 nabídne možnost využívat pro pohyb po hlavním městě už 300 kol.
 

Úspěšný projekt sdílených kol fungující od konce roku 2013 nyní ocenil náměstek primátorky Petr Dolínek a udělil mu pro rok 2016 záštitu pražského magistrátu. Na službě mimo jiné ocenil její návaznost na služby veřejné dopravy. „Cyklistika ve městě není jen křižování Prahy z jedné strany na druhou, ze severu na jih a podobně. Ale je to právě i pohyb v kratších úsecích,“ připomíná.

Rekola jsou od letošního roku zastoupená v poradním orgánu Rady hl. m. Prahy pro cyklodopravu a spolupracují s Institutem rozvoje a plánování hl. m. Prahy (IPR). Rekola městu poskytla anonymizovaná data o výpůjčkách kol, která institut využívá např. při plánování oprav stanic metra. „Díky datům můžeme při plánování zohlednit i potřeby cyklistů. Zjistíme třeba, kde ve městě chybí cyklostojany,“ vysvětluje Dolínek. Cenná jsou podle jeho slov také data Rekol o krádežích bicyklů z hlediska prevence kriminality. Naopak IPR Rekolům na oplátku poskytl informace o pracovních místech, hustotě bydlení a vytíženosti MHD pro zlepšení sítě sdílených kol.

„Máme velkou radost z toho, že má město o data zájem a aktivně s nimi pracuje. V příštím roce proto nově umožníme uživatelům dát v aplikaci souhlas se sběrem anonymizovaných dat i o průběhu jejich trasy. Tato data budou dobrým vstupem pro plánování a prioritizování dalšího rozvoje infrastruktury pro cyklisty,“ dodává Pavlína Pacáková, koordinátorka bikesharingu Rekola.

Služba Rekola se chce v příštím roce zaměřit na dobrou dostupnost kol. Pomoci mají především takzvané virtuální stojany, které poskytnou informaci o tom, že se v této lokalitě růžové kolo nachází. „Jedná se o Internet of Things, takže není potřeba instalovat speciální stojany. Lokalitou pro vracení a půjčky tak budou existující stojany u stanic metra či zastávek MHD, ale i oblíbené kavárny nebo knihovny,“ vysvětluje Vítek Ježek, zakladatel projektu Rekola.

Systém sdílených kol přes aplikaci Rekola v letošním roce využívalo více než 2000 lidí, z toho jich bylo 1600 v Praze. V příštím roce budou připravená kola už pro 5 000 obyvatel hlavního města. Kromě hlavního města mohou lidé využívat v pěti dalších českých městech – Brně, Pardubicích, Hradci králové, Olomouci a Českých Budějovicích.

Hlavní město zároveň připravuje tendr na systém sdílených kol pro širší centrum. Městský bikesharing by měl být Pražanům k dispozici od roku 2017. Plán počítá s počtem 1 000 kol a cca 110 stanic. Podobný projekt byl v Praze zatím vyzkoušen pouze v jedné městské čtvrti, v Karlíně, kde vše funguje sedm stanic s 20 koly společnosti Homeport. V příštím roce chce v Praze spustit systém sdílených kol přes webovou aplikaci také firma Velonet.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist