https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reorganizace-cizp-kvuli-ktere-melo-zaniknout-oddeleni-cites-se-nekona.obavy-o-jeho-osud-zustavaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reorganizace ČIŽP, kvůli které mělo zaniknout oddělení CITES, se nekoná. Obavy o jeho osud zůstávají

2.10.2020 14:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zabavený kufr s pašovanými kly. Hodnota na černém trhu asi 1,7 milionu korun. Ilustrační snímek.
Zabavený kufr s pašovanými kly. Hodnota na černém trhu asi 1,7 milionu korun. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Začátkem září informovaly Hospodářské noviny o chystané reorganizaci České inspekce životního prostředí, kvůli které by mimo jiné zaniklo oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES, který vede Pavla Říhová. Jak Ekolistu dnes potvrdila tisková mluvčí inspekce, reorganizace schválena nebyla. Podle informací Hospodářských novin se ale se zrušením oddělení dál počítá. Stejnou obavu vyjádřila i šéfka parlamentního výboru pro životní prostředí Dana Balcarová.
 

Jak na svém blogu uvádí šéfka parlamentního výboru pro životní prostředí Dana Balcarová, ministerstvo životního prostředí reorganizaci odvolalo s ohledem na tlak expertů a Celní správy, pro které je spolupráce s těmito inspektory klíčová. "Lze se ovšem obávat, že snaha o zrušení tohoto útvaru bude pokračovat. Děje se tak navzdory tomu, že má za sebou významné úspěchy a ocenění," píše Balcarová.

Podle ní se toto oddělení významnou měrou podílelo na odhalení kriminálních gangů – například při zajištění 24 nosorožčích rohů v rámci operace Rhino anebo při rozkrytí nelegálního obchodu se zabitými tygry. Toto oddělení při spolupráci s Celní správou vypátralo nosorožčí rohy dokonce v cívce drátu přímo na letišti anebo kostry tygrů ukryté v reprobednách. Uvést lze rovněž odhalení nelegálního obchodu se vzácnými papoušky v rámci Operace Lora, za což toto oddělení společně s Celní správou získalo mezinárodní ocenění. Přitom Ministerstvo životního prostředí v minulém roce ve své kontrole tohoto útvaru došlo k závěru, že je na velmi dobré úrovni.

“Pokud skutečně tento útvar bude zrušen, tak Celní správa ztratí klíčového spolupracovníka pro pátrání po tomto druhu trestné činnosti. Zaměstnanci tohoto oddělení by měli být odměnění za svoji práci a místo toho se s nimi zachází, jako s postradatelným elementem inspekce. Není tedy divu, že tito odborní inspektoři hrozí v případě reorganizace svým odchodem. Vedení inspekce by mělo usilovat o vytvoření motivačního a nikoliv nepřátelského prostředí. Toto oddělení je zkrátka nepostradatelné,” dodává Balcarová.


reklama

 
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist