https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-nemecka-vlada-se-dohodla-na-zachrane-dovozce-ruskeho-plynu-uniper
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Německá vláda se dohodla na záchraně dovozce ruského plynu Uniper

23.7.2022 00:23 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | cakifoto / Depositphotos
Německý dovozce ruského plynu Uniper, jeho finská mateřská společnost Fortum a vlády obou zemí se v zásadě dohodli na podmínkách záchrany Uniperu. S odkazem na své zdroje to uvedla agentura Reuters. Uniper doplatil na strmý růst cen plynu a na omezování dodávek suroviny z Ruska.
 

Dohoda předpokládá, že německá vláda převezme v Uniperu podíl a poskytne mu financování. Podrobnosti dohody ale zatím nejsou jasné, upozorňují zdroje. Společnost Fortum se k informacím nevyjádřila, zatímco Uniper komentář poskytnout odmítl.

Německo má snahu firmu Uniper zachránit. Uniper je největším dovozcem ruského zemního plynu do Německa, v posledních měsících se ale stal široce diskutovaným příkladem, jak se z velkého a stabilního podniku může snadno a rychle stát oběť ekonomické roztržky mezi Západem a Moskvou. Vztahy s Ruskem se vyhrotily po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Reuters už dříve informoval, že Berlín zvažuje převzetí 30procentního podílu v Uniperu. Dohoda patrně počítá i s tím, že Uniper bude moci přenést vysoké ceny na zákazníky.

Německá vláda může také Uniperu zečtyřnásobit úvěrovou linku přes státní banku. To by znamenalo, že Uniper by měl k dispozici záložní financování v objemu až osmi miliard eur (zhruba 196 miliard Kč) místo dosavadních dvou miliard. Zdroje Reuters se odvolávají na dokument ministerstva hospodářství, ke kterému se dostaly.

Uniper kvůli prudkému růstu cen plynu a nepříznivé situaci na trhu denně přichází o značné objemy peněz. Je totiž nucen kupovat plyn za výrazně vyšší ceny z alternativních zdrojů, protože ruská plynárenská společnost Gazprom vývoz plynu do Německa citelně omezila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

23.7.2022 09:44
Takhle se Evropě prodražila "levná Ruská energie".
Doufám, že už NIKDO NIKDY od nich kupovat nebude.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist