https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-ochranci-zvirat-zasahli-proti-obchodu-s-primaty-v-kambodzi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Ochránci zvířat zasáhli proti obchodu s primáty v Kambodži

25.11.2008 10:00 | PRAHA/SINGAPUR (Ecomonitor)
Tolerováním krutého lovu opic určených k vědeckým výzkumům v USA a Číně porušuje Kambodža mezinárodní úmluvy, tvrdí ochránci zvířat. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Makak dlouhoocasý (Macaca fascicularis).
Makak dlouhoocasý (Macaca fascicularis).
Foto: Percita Dittmar/Wikimedia Commons

Britská unie pro zrušení pokusů na zvířatech (British Union for the Abolition of Vivisection, BUAV) v pondělí zveřejnila zprávu, jež uvádí, že tisíce makaků dlouhoocasých je každý rok za krutých podmínek uloveno a vyvezeno z džungle. Další tisíce opic jsou chovány na farmách v traumatizujícím laboratorním prostředí.

Makak je jedním z nejrozšířenějších primátů na světě a zahrnuje 22 druhů. Ačkoli makak dlouhoocasý nepatří mezi ohrožené druhy, ochránci zvířat prohlašují, že nekontrolovaný obchod již snižuje jejich populace, píše Reuters.

"Lidé na celém světě budou šokováni výsledky šetření BUAV a dozvědí se o utrpení kambodžských opic. V době, kdy mezinárodní znepokojení nad situací primátů sílí, naléháme na kambodžskou vládu, aby chránila populace původních makaků," řekla Reuters Michelle Thewová, ředitelka organizace.

Z Kambodže bylo minulý rok vyvezeno téměř deset tisíc opic, které skončily v laboratořích a v rukou obchodníků se zvířaty v USA a Číně. V důsledku špatné péče nebo traumatu často zemře až 8 z 10 ulovených makaků již při převozu, udává zpráva.

Mezinárodní úmluvy navíc od lovu divokých zvířat pro účely vědeckých výzkumů odrazují. Upřednostňují zvířata, která se již v laboratorních podmínkách narodila. Podle BUAV Kambodža tyto normy zcela ignoruje.

Organizace vyzvala kambodžskou vládu k zákazu lovu divokých zvířat. Dále apeluje na USA a Evropskou unii, aby zastavily dovoz ulovených zvířat, a vyzývá ke zlepšení podmínek, za jakých jsou opice drženy, píše agentura Reuters.

Podle článku Davida Foxe z agentury Reuters zveřejněného dne 23. listopadu 2008



reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist