https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-vychodni-timor-vidi-budoucnost-v-ekologicke-turistice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Východní Timor vidí budoucnost v ekologické turistice

23.5.2002 14:12 | PRAHA/DILI (Východní Timor) (EkoList)
"Snad jednu jedinou věc se nepodařilo zničit proindonéským jednotkám v boji o nezávislost Východního Timoru - jeho přírodní bohatství," píše ve svém dnešním článku pro agenturu Reuters reportér Dean Yates. Východní Timor, nejmladší samostatný stát světa, který oficiálně vznikl minulý týden, tak dnes spoléhá na ekologicky šetrnou turistiku jako na důležitý zdroj financí. Země je totiž zároveň také nejchudší v Asii a 20. nejchudší na světě.
 

"Nezávislý Timor by teď mohl začít vydělávat na potápění, horských výšlapech či neopakovatelných západech slunce," píše Dean Yates. "Začínají opravdu na dně, ale teď v míru může turistika významně pozvednout image Východního Timoru v očích ostatního světa," říká ekonomický poradce Craig Wilson, který se podílel na tvorbě východotimorského Národního rozvojového plánu.

Východotimorští představitelé říkají, že by rádi vytvořili nabídku ekologické turistiky a tzv. "dobrodružného cestování" (adventure travel), která by na Timor dokázala přitáhnout lidi, kteří chtějí cestovat aktivně a nepotřebují k tomu zázemí čtyřhvězdičkových hotelů. To je ovšem ve skutečnosti naprostá nutnost, protože turisté, kteří znají třeba indonéské turistické lákadlo - ostrov Bali, vzdálený asi 150 km od Východního Timoru - by tady asi byli v lehkém šoku.

Východní Timor. Zdroj: Lonely Planet

Cíle jsou poněkud skromné - přilákat do pěti let zhruba 5.000 turistů ročně. To ovšem jen stěží zvedne na nohy současnou zničenou ekonomiku země. Vláda si od toho slibuje alespoň diverzifikaci zdrojů financí - dalšími by měly být dosud neotevřená ložiska ropy a kávovníkové plantáže.

Východní Timor nabízí možnosti pro vyžití na horských kolech, dlouhé a atraktivní projížďky a cestování na koních po stezkách, které se datují už z dob portugalské nadvlády, pláže plné bělostného písku a úchvatné pohledy na západy slunce nad vrcholky hor. A samozřejmě není možné zapomenout na podmořské potápění. Nejlepšími turistickými průvodci by tu asi byli bojovníci bývalých protiindonéských guerill, kteří díky bojům proti projakartským jednotkám znají terén naprosto bezvadně.

Jediné, co by mohlo zájemce o turistiku odradit, jsou náklady. Oficiální měnou na Východním Timoru je americký dolar a za dobu relativné dlouhé přítomnosti jednotek OSN zde výrazně vzrostly ceny. Nejlevnější ubytování v hlavním městě Dili vyjde zhruba na 30 až 40 dolarů za noc (bez televize a klimatizace), což je několikrát víc než na zmiňovaném Bali. Zároveň není úplně jednoduché se na Timor dostat - jediné přímé lety startují ze severoaustralského Darwinu anebo z Bali. Ovšem přes stopy občanské války z roku 1999 má Dili své charisma, podobně jako město Mauntain Maubisse, zhruba dvě hodiny cesty autem od Dili na jih.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist