https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reziser-jackson-na-novem-zelandu-skoupil-pozemky-a-zvratil-kontroverzni-vystavbu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Režisér Jackson na Novém Zélandu skoupil pozemky a zvrátil kontroverzní výstavbu

2.9.2023 15:30 (ČTK)
Zátoka Shelly ve Wellingtonu na Novém Zélandě.
Zátoka Shelly ve Wellingtonu na Novém Zélandě.
Foto | Wellington City Council / Wikimedia Commons
Filmový režisér Peter Jackson a jeho žena na domovském Novém Zélandu zvrátili plánovanou kontroverzní výstavbu obytného komplexu v zátoce Shelly Bay u metropole Wellington tím, že skoupili pozemky, kde měly domy stát. Filmař, který je známý hlavně díky trilogii Pán prstenů, tvrdí, že projekt by nenávratně zničil přírodní krásu pobřeží. Starostka Wellingtonu naopak lituje, že jeho krok překazí možnost postavit bydlení pro nízkopříjmové domácnosti, napsal server BBC.
 

Jackson a jeho manželka Fran Walshová koupili areál bývalé letecké základny v zátoce Shelly Bay, kde měly vzniknout stovky obytných domů, ale i komerční zástavba. To se nelíbilo například zástupcům místních Maorů, kteří v minulosti pozemky na protest na dva roky obsadili.

"Je to nádherné pobřeží, která má velký kulturní i historický význam. Naším bezprostředním záměrem je začít se zalesňováním a krajinářskou obnovou tak, abychom Shelly Bay vrátili do původního stavu," uvedl Jackson.

Starostka metropole Tory Whanauová se hodlá s novými majiteli pozemků sejít a zjistit, co mají v plánu. Podle ní je ale škoda, že projekt na obytnou výstavbu padl, protože město nutně potřebuje nové byty. "Tímhle se bytová krize ještě zhorší," reagoval na Jacksonovo rozhodnutí opoziční poslanec Christopher Bishop.

lep mka


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

3.9.2023 10:00
to snad nemají pro sociální byty jiné místo ?
Odpovědět
FB

František Balco

3.9.2023 17:12
Je-li to tak, jak je napsáno, tak tohle je pracháč podle mého gusta.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist