https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rim-obsazuji-divoka-prasata-jejich-radeni-se-stalo-tematem-mistnich-voleb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řím obsazují divoká prasata, jejich řádění se stalo tématem místních voleb

27.9.2021 11:32 | ŘÍM (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Hlavní město Itálie čelilo od svého vzniku různým nájezdníkům, ať už to byli Ostrogóti nebo Galové. V těchto dnech se Řím potýká s řáděním poněkud odlišné ničivé síly: skupinami divočáků, které hledají potravu v odpadcích. Napsala o tom agentura AP, podle níž obyvatelům dochází trpělivost.
 

"Je to invaze," shrnul situaci Pino Consolati, který provozuje restauraci ve čtvrti Monte Mario severně od Vatikánu. Řekl, že divoká prasata běžně přicházejí na jeho zahrádku hledat něco k jídlu. Jeho sestra prý jednoho večera tento týden před svým obchodem s obuví potkala hned 30 divočáků. "Není to příjemná situace," dodal Consolati.

Setkání s divokými prasaty, která mohou vážit až 100 kilogramů, nejsou v Římě úplnou novinkou. Psalo se o nich i v roce 2017, kdy se na ulicích vršily hromady smetí v důsledku problémů s jejich svozem. Mimo jiné se tehdy objevilo video s velkým kňourem běhajícím uprostřed provozu na silnici nedaleko Vatikánu, jiné zvíře zase způsobilo smrtelnou nehodu muže jedoucího na mopedu.

Potíže se smetím přetrvávají a v italské metropoli aktuálně podle AP není nijak výjimečné narazit na celé rodiny divočáků. Ti se podle svědků ve skupinách čítajících deset až 30 zvířat vydávají do ulic z rozsáhlých parků, které město obklopují. Počínání hladových zvířat Římané dokumentují na nejrůznějších místech a nahrávání videí na sociální sítě se stalo jakýmsi koníčkem. Řím zároveň příští víkend čekají lokální volby a invaze divočáků je v kampani používána jako zbraň proti starostce Virginii Raggiové.

Experti ale mají za to, že to není tak jednoduché a že současný stav je kromě neúčinného sběru odpadu spojen také s přemnožením kanců. Hlavní italský zemědělský svaz Coldiretti nyní odhaduje, že v celé zemi jich je přes dva miliony. Když přitom v roce 2015 velikost populace odhadoval na více než milion, hovořil o jejím zdvojnásobení za posledních deset let.

Římský region Lazio uvádí, že v městských parcích žije divočáků pět až šest tisíc, z nichž se několik stovek pravidelně vydává do zastavěných oblastí. Ve snaze potlačit nárůst populace regionální vláda v roce 2019 spustila program odchytu zvířat do klecí a minulý měsíc povolila jejich "selektivní" lov v některých parcích, což bylo dosud striktně zakázané. Šéf místní správy parků Maurizo Guibbiotti říká, že Lazio by mělo limity na odstřel divočáků ještě výrazně zvýšit, proti hromadnému lovu ovšem v Itálii vehementně vystupují ochránci zvířat.

Někteří Římané jejich pohled nesdílí. "Bojím se přejít po chodníku, protože jsou tady kontejnery na odpad a oni (divočáci) na mě vyskočí," stěžovala si 79letá Grazia, když čekala před základní školou na svá vnoučata. O kousek dál na stejné ulici se zrovna prohrabovala ve smetí skupinka divokých prasat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.9.2021 16:55
Přemnožená prasata se přesunula z Čech do Říma.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.9.2021 22:04
Obyvatelé Říma se evidentně inspirovali povídkou Šimka a Grossmanna "Jak jsme chovali užitečné zvíře". A stejně jako v povídce, tak i obyvatelům Říma se ten chov poněkud vymkl z rukou. -)))
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.9.2021 15:26
Pokud by bylo číslo dva milióny pravdivé, tak mají Italové dost velký problém. Znamenalo by to roční přírůstek kolem +- třech milionů divočáků. A to se držím hodně při zemi. Krásně je zde ale vidět nekoncepční přístup a zhovadilost v myšlení "ochránců zvířat".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist