https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rizeni-o-hlubinnem-uloziste-se-budou-ode-dneska-vest-podle-novych-pravidel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řízení o hlubinném úložiště se budou ode dneška vést podle nových pravidel

1.7.2024 12:41 (ČTK)
První hlubinné úložiště ve světě by měli zprovoznit v příštím roce ve Finsku, které pro SÚRAO slouží jako vzor.
První hlubinné úložiště ve světě by měli zprovoznit v příštím roce ve Finsku, které pro SÚRAO slouží jako vzor.
Foto | kallerna / Wikimedia Commons
Řízení o připravovaném hlubinném úložišti radioaktivního odpadu se ode dneška budou vést podle nových pravidel. Vycházejí z letos schváleného zákona, který upravuje práva a lhůty dotčených obcí v jednotlivých řízeních.
 
Podle zákona bude o umístění úložiště rozhodovat výhradně vláda, ale po předjednání s dotčenými obcemi, kterým kabinet může stanovit kompenzace. Stát by měl místo pro hlubinné úložiště vybrat do roku 2030, v současnosti vybírá ze čtyř lokalit.

Přípravu hlubinného úložiště v Česku má Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO). Ta k tomu dosud vytipovala čtyři lokality. Jde o místa v obcích Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Obce se úložišti brání.

Zákon dává obcím 140 dnů na vyjádření stanoviska k návrhu vlády na umístění úložiště. Vláda původně navrhovala lhůtu 90 dnů.

Zákon také ministerstvu průmyslu a obchodu výslovně ukládá povinnost projednat návrh na umístění úložiště s ministerstvem životního prostředí a s občany dotčených obcí na území některé z nich. Norma stanoví rovněž pravidla ústních jednání a primárně vymezuje tzv. účastenství dotčených obcí v řízení o stanovení chráněného území pro hlubinné úložiště. Vláda má zřídit pracovní skupinu pro komunikaci s obcemi, která by měla usnadnit jejich zapojení do přípravy a provozování úložiště.

Obce ovšem nebudou mít právo veta při rozhodnutí o lokalitě. Tuto podmínku požadovala uzákonit Platforma proti hlubinnému úložišti, která sdružuje 52 obcí a spolků. Schválená norma podle platformy neposiluje pozici obcí při procesu spolurozhodování.

Hlubinné úložiště by mělo začít fungovat nejpozději od roku 2050.

Aktuální plány SÚRAO, které zahrnují ukládání jaderného odpadu z tuzemských jaderných elektráren včetně tří nových bloků, počítají s náklady až kolem 130 miliard korun, které dál ovlivní inflace a další změny cen. V současnosti správa čeká na povolení pro zahájení rozsáhlého geologického průzkumu na vytipovaných územích. Průzkum by měl výrazně přispět k finálnímu výběru.

Hlubinné úložiště má být podle plánů správy konečným místem pro radioaktivní odpady. V úložišti mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren.

Úložiště je podle taxonomie EU podmínkou pro další fungování jaderné energetiky. Kromě Česka připravují svá úložiště i další státy. První hlubinné úložiště ve světě by měli zprovoznit v příštím roce ve Finsku, které pro SÚRAO slouží jako vzor.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

1.7.2024 14:58
"Hlubinné úložiště by mělo začít fungovat nejpozději od roku 2050."

Tady by obce měly dát jasný požadavek, jaký je věcný důvod, aby byl tento termím dodržen. I sama formulace "by mělo začít fungovat" neznamená, že to být musí.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.7.2024 15:06 Reaguje na Jiří Svoboda
Věcný důvod je ten, že to požaduje EU. Jiný věcný důvod není (podobně jako u jiných podobných požadavků).
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

2.7.2024 11:42 Reaguje na Emil Novák
To samozřejmě věcný důvod není a je otázkou, zda to, že to EU (tvrdě) vyžaduje není jen něčí interpretace, aby se mohlo stavět a čerpat na to jaderné peníze.

Obce by tedy měly žádat ty dokumenty, z nichž ten "tvdý" požadavek jasně vyplývá, a toto pořádně rozebrat.
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.7.2024 12:12 Reaguje na Jiří Svoboda
To samozřejmě z pohledu ČR věcný důvod je a odpověď na otázku "zda to, že to EU (tvrdě) vyžaduje není jen něčí interpretace" je, že to jen něčí interpretace není. Tento požadavek je napsaný v podmínkách zahrnutí jaderné energetiky do taxonomie EU. Popsáno např. zde: https://world-nuclear-news.org/Articles/Czechs-bring-forward-geological-repository-target
Obce tedy nic žádat nemusí, text taxonomie je volně přístupný, snadno se tam mohou tuto podmínku dočíst, cituji: "has a plan with detailed steps to have in operation, by 2050, a disposal facility for
high-level radioactive waste"
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

2.7.2024 13:35 Reaguje na Emil Novák
A to je přesně ono! Něco detailně plánovat neznamená realizovat. A navíc, znamená to, že to musí být hlubinné úložiště a ne jen mezisklad, kde bude vyhořelé palivo bezpečně čekat buď na trvalé uložení nebo přepracování za třeba 100 let?

A pokud něco uložíte pod zem, tak to stejně nezlikvidujete (disposal facility) pouze dobře oddělíte od životního prostředí. Koneckonců to finské úložiště se nemá 200 let uzavírat, co kdyby se ukázalo, že přepracování je výhodné (Drábová). Pak je otázkou, proč se stavbou nebylo vhodné počkat.

Vy si taky dnes nekupujete počítače a auta, které budete využívat až za 50 let.
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.7.2024 14:10 Reaguje na Jiří Svoboda
Ten plán nestačí jen mít, je potřeba ho i dodržovat. Pokud ho nebudete dodržovat, plán vlastně nemáte, protože neodpovídá skutečnosti - se všemi důsledky, které z toho vyplývají. Není sice vyloučeno (spíš je pravděpodobné), že se do roku 2050 podmínky změní, ale dokud tomu tak není, nezbývá než se řídit tím co platí teď.
Likvidaci nikdo nepožaduje a ani není úplná likvidace technicky proveditelná, je možné množství odpadu výrazně snížit, ale stejně vždy nějaký bude. Už teď je ale poměrně malé vzhledem k množství vyrobené elektřiny.
Se stavbou by bylo vhodné počkat v případě, že by to umožňovaly podmínky, které EU pro udržitelnost jaderné energetiky stanovila. Jelikož ale EU žádné čekání nepřipouští, vhodné počkat není. Takhle je to jednoduché. Příměr k autům a počítačům je dost vedle, nový počítač nebo auto můžete mít klidně ještě dnes, na hlubinné úložiště v roce 2050 je teď tak akorát čas, na žádné velké čekání už není prostor.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

2.7.2024 14:56 Reaguje na Emil Novák
Takže podle vás není rozumnější počkat s výstavbou HÚ třeba do roku 2100, ponechat vyhořelé palivo do té doby v meziskladech a ať se až tehdy rozhodne, co s ním?

Prosím, odhlédněte od nařízení EU a používejte pouze rozum.
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.7.2024 15:06 Reaguje na Jiří Svoboda
Podle mě není v první řadě rozumné odhlížet od nařízení EU, ať už nám připadá rozumné nebo ne. Mně sice rozumné v tomto ohledu nepřipadá, ale můžeme být rádi že nedopadlo hůř.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.7.2024 09:42 Reaguje na Emil Novák
Že to mohlo dopadnout ještě hůře, to bývá častá útěcha.

Pokud ale už za něco bojuji, je třeba znát to nejrozumnější řešení a to prosazovat. Pokud budu uhýbat, vznikne většinou ve finále paskvil, na který všichni doplatíme. Viz třeba green deal či obecně přístup ke globální ochraně klimatu.

Pořád mám ale dojem, že formulace nařízení EU lze vyložit i jinak, než že HÚ musí být postaveno do 2050. Jen k tomu není ochota a vůle ušetřit českému lidu zhruba 100 miliard. .
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.7.2024 10:07 Reaguje na Jiří Svoboda
Českému lidu se žádných 100 miliard neušetří, jednak samotná stavba úložiště nemá stát 100 miliard ale podstatně méně, a za druhé to nefinancuje český lid ale původci toho odpadu, tj. převážně ČEZ, který na to tak jako tak odvádí potřebné prostředky na jaderný účet, kde už částka potřebná na samotnou výstavbu plus mínus je.
Prosazovat může Česká republika co chce, ale reálná šance prosadit něco víc než prosadila teď je dost mizivá, když proti ní stojí země jako Německo s Rakouskem.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.7.2024 12:28 Reaguje na Emil Novák
Stát je majoritním akcionářem ČEZu a pokud ten nesmyslně uvalí prachy za likvidaci vyhořelého paliva, tak se to projeví na ceně akcií a dividendách.

Jaderný účet má jistě více využití než to uvalit na pravděpodobně nepotřebné HÚ. Jistě by ty prostředky šlo využít třeba na přepracování vyhořelého paliva.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.7.2024 15:11 Reaguje na Jiří Svoboda
Jaderný účet má jediné využití - financování činnosti SÚRAO, a SÚRAO má, jak už název napovídá, jediný předmět činnosti - spravovat úložiště radioaktivního odpadu. Na přepracování vyhořelého paliva by to tedy využít nešlo, to vůbec není náplní SÚRAO, ani k tomu nemá žádné kompetence ani schopnosti. Přepracování vyhořelého paliva není bezeztrátový proces, pořád nějaký vysokoaktivní radioaktivní odpad zůstává. Co s ním, když peníze určené na jeho uložení utratíte za přepracování?
Že je HÚ "pravděpodobně nepotřebné" a "likvidace vyhořelého paliva" nesmyslná je váš laický a značně minoritní názor.
ČEZ utratí z každé vyrobené MWh na jaderný účet cca 2 €, což při ceně elektřiny kolem 100 €/MWh není žádné drama, přepracování by vyšlo dráž.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

3.7.2024 13:14
Tak ony se budou, od 1.července, podle nových pravidel, řídit veškerá územní a stavební řízení. Nejen o nějakých trapných skladech, nově hloubených a zřizovaných půl kilometru pod zemským povrchem, kolem kterých jsou pro veřejnost předváděny mnohaleté politické tanečky, protože: NIMBY (Not In My Back Yard).
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist