https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rizeni-s-casti-aktivistu-greenpeace-policie-preda-do-ciziny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řízení s částí aktivistů Greenpeace policie předá do ciziny

10.5.2018 05:19 | CHVALETICE (ČTK)
Předloni 3. října obsadilo chladicí věž elektrárny Chvaletice (na obrázku) 11 aktivistů Greenpeace, opustili ji 5. října. Někteří na ni vylezli a navrtali do ní množství děr, později na ni vyvěsili dva transparenty. Ekologická organizace svou akcí protestovala proti uskutečňované modernizaci elektrárny, která prodlouží její provoz do roku 2030.
Předloni 3. října obsadilo chladicí věž elektrárny Chvaletice (na obrázku) 11 aktivistů Greenpeace, opustili ji 5. října. Někteří na ni vylezli a navrtali do ní množství děr, později na ni vyvěsili dva transparenty. Ekologická organizace svou akcí protestovala proti uskutečňované modernizaci elektrárny, která prodlouží její provoz do roku 2030.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká policie nebude trestně stíhat šest zahraničních aktivistů ekologické organizace Greenpeace, kteří v roce 2016 protestovali proti prodloužení provozu elektrárny Chvaletice. Řízení bylo předáno v rámci mezinárodních dohod do zemí jejich pobytu, uvedla mluvčí krajské policie Markéta Janovská. Dalších pět českých občanů ve věku od 23 do 36 let policie před několika dny obvinila z poškození cizí věci a z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení.
 

Předloni 3. října obsadilo chladicí věž 11 aktivistů Greenpeace, opustili ji 5. října. Někteří na ni vylezli a navrtali do ní množství děr, později na ni vyvěsili dva transparenty. Ekologická organizace svou akcí protestovala proti uskutečňované modernizaci elektrárny, která prodlouží její provoz do roku 2030. Vlastník elektrárny společnost Severní energetická tehdy označil nesouhlas Greenpeace za absurdní, neboť modernizace sníží emise škodlivých látek i prachu.

Policie zaslala pěti Čechům obvinění z poškození cizí věci a z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Škoda podle vyšetřovatelů dosáhla více než milionu korun, elektrárna původně škodu odhadovala na 600.000 korun. Greenpeace obviněným nabídne podporu a nechá také vypracovat vlastní znalecký posudek. V případě škody velkého rozsahu hrozí pětici lidí dva až šest let vězení.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FV

Franta Vokřahlo

16.5.2018 15:23
Zde lze říct asi jediné: poškozovat jakékoliv zařízení (i přes dobrý úmysl) může způsobit ekologickou škodu mnohonásobně převyšující ekologickou škodu způsobovanou provozem toho samého zařízení,proto je podobný způsob protestu nesprávný,riskantní (v případě jaderných elektráren přímo katastrofický) a naprosto zavrženíhodný. Případné námitky proti provozu jakýchkoliv zařízení je podle mého názoru lepší směřovat na politiky - například ministerstvo životního prostředí - a vést s nimi diskuze,a například neekologické zařízení po úředním odsouhlasení odborně opravit či odpojit a odstavit či zlikvidovat podle příslušných předpisů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist