https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rocni-pruzkum-holaseckych-jezer-v-brne-zmapuje-vyskyt-zivocichu-a-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Roční průzkum Holáseckých jezer v Brně zmapuje výskyt živočichů a rostlin

19.6.2023 11:14 | BRNO (ČTK)
Na Holáseckých jezerech v Brně začne tento týden celoroční zoologický a botanický průzkum, jehož cílem bude zjistit, jací živočichové a rostliny se tam vyskytují. Na základě toho odborníci navrhnou opatření, jak přírodní památku revitalizovat, aniž by to ekosystém poškodilo. ČTK to řekl Vilém Jurek, který má průzkum na starost. Po úpravách, které plánuje město, bude jedno z jezer vhodné ke koupání.
 

Jezera se nacházejí na ploše přes 12 hektarů na jih od dálnice D1 a na východ od dálnice D2. Celková rozloha i s ochranným pásmem je kolem 35 hektarů. Je to soustava deseti jezer, a to Kašpárkovo, Typfl, Kmuníčkovo, Roučkovo, Ledárenské, Plavecké, Strakovo, Opleta, Lávka a Kocábka. Lokalita je unikátní z hlediska výskytu některých druhů obojživelníků či hnízdiště ptáků.

"Výskyt ptáků je natolik velký a zajímavý, že oblast dlouhodobě sledujeme. Objevuje se tam třeba kvakoš noční nebo potápka malá. Čeká nás ale zcela komplexní průzkum, při kterém budeme zkoumat i migrující ptáky, tah obojživelníků nebo vodní měkkýše. Zaměříme se také na rostliny. Víme, že dřevinná vegetace se tam rozpadá, na což se vážou speciální druhy brouků," popsal Jurek. Odhaduje, že v oblasti žijí stovky živočišných a rostlinných druhů. "Potřebujeme vědět, jaké přesně, abychom vymysleli zmírňující opatření po dobu revitalizace," dodal.

Pro úpravu jezer chce město příští rok vybrat zhotovitele. "V roce 2025 by začal s odbahňováním a úpravou jezer tak, aby zde byla zajištěna přírodní rovnováha. Jedno z jezer se stane vhodným i ke koupáni," řekl náměstek primátorky pro oblast životního prostředí Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

19.6.2023 13:09
Dokud jsem bydlel v Brně, rád jsem tam jezdil na ryby. Tam jsem se také seznámil s fajn myslivci a členy Brontosaurus. Spolupracovalo se tam i s JZD Mír Tuřany. To bylo ještě o ochraně přírody. Nyní je moderní ekologismus. Že zavlečených živočichů tam byly koljušky tříostné.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.6.2023 09:32
Jezera jsou velmi silně zatemněna. Odbahnění je potřeba pro udržení volné vody. Ale nemělo by to probíhat najednou, ale v časově rozložené řadě.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

21.6.2023 11:38
Mylím, že tato PP by si zasloužila rozšíření, tj zvětšení plochy lužního lesa, tak aby měla alespoň 50, když ne 70-100 ha. Jsem příznivcem podobných maloplošek, a péče o ně by se měla stát prioritou ochrany přírody. A to zejména z důvodu vysoké diverzity na nepatrném území. Pokud je v okolí převaha polností, malé žabky (ale i dospělé) tam hynou při zpracování půdy. To už lepší jsou blízké zahrady, které poskytují vhodnější biotop, tj travní porosty.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist