https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rok-jinak-pomuze-budovani-lesnich-cyklostezek-i-setrnemu-turismu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rok jinak pomůže budování lesních cyklostezek i šetrnému turismu

30.10.2008 13:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nadace Vodafone ČR dnes vyhlásila výsledky prvního ročníku projektu Rok jinak. Ten umožní pěti lidem z komerční sféry a státní správy jeden rok pracovat pro vybranou neziskovou organizaci s tím, že jejich výplatu uhradí Nadace Vodafone. Díky penězům telefonního operátora se příští rok, kromě jiných oblastí, dočkají rozvoje přírodě blízké cyklostezky v českých lesích, nebo oblast Českého Švýcarska, kde by se měla rozvíjet k přírodě šetrná turistika.
 

Vítězové programu Rok jinak
Vítězové programu Rok jinak
Foto: Hugo Charvát/Ekolist.cz

Jednou z pěti výherkyň je Hanka Hermová, která příští rok bude pracovat pro Českou mountainbikovou asociaci (ČeMBA). Ta se chce věnovat především lesním stezkám pro cyklisty, které jsou budované způsobem šetrným k přírodě. Podle Hanky Hermové se v České republice rekreační turistika podporuje výhradně výstavbou „asfaltových dálnic“, které se staví zcela bez ohledu na krajinu a životní prostředí. Jízda na nich prý mnohé cyklisty vlastně ani nebaví. Proto by ČeMBA chtěla najít a zrekonstruovat některé staré a zapomenuté lesní stezky a nabídnout je jako prostor jak pro jezdce, tak pro pěší turisty. Stezky v lesích se upravují tak, že větve stromu jsou až do výšky dvou a půl metru osekané, stezka často mění směr a sklon, což zabraňuje jednak erozi, ale taky reguluje rychlost, kterou se po ní cyklisté mohou pohybovat. „Na stezce se jezdec i pěší musí dobře vidět a spolu s přijatelnou rychlostí cyklisty se lesní stezka stává bezpečnou pro oba druhy turistiky,“ vysvětluje předseda organizace ČeMBA Tomáš Kvasnička. Hanka Hermová, bývalá redaktorka Ekolistu.cz, odchází prožít Rok jinak z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK).

Dalším úspěšným finalistou je Jiří Šťastný, který na rok vymění pozici obchodního ředitele za práci pro region České Švýcarsko. Ve spolupráci s obecně prospěšnou společností České Švýcarsko by měl pomoci regionu povzbudit šetrnou turistiku a služby pro návštěvníky krajiny Labských pískovců. Cílem jeho práce má být region přitažlivý pro turisty, kteří budou mít šanci se dozvědět něco o krajině a její jedinečnosti. Zároveň by se turistika měla stát takovým druhem podnikání, který co nejméně zatěžuje přírodu. „Důvodem, proč jsem se rozhodl na rok jít pracovat pro České Švýcarsko, byla nespokojenost s tím, jak u nás turistika funguje, zatímco pár kilometrů za hranicí na saské straně je nabídka úplně jiná,“ řekl dnes Jiří Šťastný.

Do projektu Nadace Vodafone se v jejím prvním ročníku přihlásilo 122 zájemců, vítěze vybírala čtyřčlenná komise zástupců Vodafonu, Nadace Vodafone, organizace Člověk v tísni a Hospodářských novin. Nadace hradí stávající měsíční mzdu vybraných pracovníků až do výše 45 000 korun po dobu jednoho roku, práce pro neziskové organizace začnou vítězové vykonávat od prosince a ledna.

Další vítězové programu budou pomáhat Diecézní charitě v Českých Budějovicích s jejím dlouhodobým financováním, vytvoří program pro vzdělávání nezaměstnaných v organizaci Člověk v tísni a ve spolupráci s Centrem pro online média budou zlepšovat možnosti využití internetu pro práci českých neziskovek.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist