https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rolnicky-fond-stanovil-podminky-spolufinancovani-pojisteni-pro-zemedelce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rolnický fond stanovil podmínky spolufinancování pojištění pro zemědělce

2.1.2023 01:20 | PRAHA (ČTK)
Státní Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) stanovil pravidla spolufinancování pojištění pro zemědělce proti nepředvídatelným škodám na letošní rok. Podpora bude do 65 procent nákladů na pojištění speciálních plodin a do 50 procent nákladů na pojištění ostatních plodin a hospodářských zvířat. O podporu je možné žádat od Nového roku do konce srpna, uvedl fond.
 
Program Finanční podpora pojištění je určený všem zemědělcům, kteří si sjednali a uhradili pojistné nejméně za 1000 korun na příslušný rok. Pojištění plodin se musí vztahovat na přírodní pohromy, škůdce nebo nepříznivé klimatické jevy. Pojištění hospodářských zvířat se musí vztahovat na ztráty způsobené chorobami zvířat, přírodními pohromami nebo nepříznivými klimatickými jevy. Podporu nelze čerpat na pojištění lesních porostů a lesních školek.

Maximální výše podpory je u speciálních plodin stanovena na 35 až 65 procent prokázaných uhrazených nákladů na pojištění. U ostatních plodin je rozmezí deset až 50 procent. U pojištění hospodářských zvířat je maximální podpora v rozmezí 25 až 50 procent.

Podle předsedy představenstva PGRLF Josefa Kučery patří program Finanční podpora pojištění mezi nejvyhledávanější formy podpory, které fond poskytuje. Loni žádost podalo přes 8200 zemědělců.

PGRLF podporuje zemědělce a podnikatele v lesnictví subvencemi částí úroků z komerčních úvěrů, poskytuje také přímou podporu pojištění či nákupu zemědělské půdy. Úvěry nabízí také sám. Fond je akciovou společností, kterou stoprocentně vlastní stát. Práva jediného akcionáře vykonává právě ministerstvo zemědělství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist