https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rostlina-s-modifikovanou-dna-muze-cistit-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rostlina s přídavkem králičí DNA může čistit ovzduší Video

31.12.2018 01:34 (ČTK)
Obyčejná pokojová rostlina s trochou králičí DNA by mohla pomoci snižovat znečištění vzduchu v domácnostech. / Ilustrační foto
Obyčejná pokojová rostlina s trochou králičí DNA by mohla pomoci snižovat znečištění vzduchu v domácnostech. / Ilustrační foto
Obyčejná pokojová rostlina s trochou králičí DNA by mohla pomoci snižovat znečištění vzduchu v domácnostech. Uvádí to nejnovější výzkum Washingtonské univerzity, na který upozorňuje britský deník The Guardian.
 

Tým vědců zjistil, že po vložení králičího genu do šplhavnice zlaté (epipremnum aureum) je rostlina schopna čistit okolní vzduch tím, že rozkládá chemické látky, jako je benzen či chloroform, které v určité koncentraci mohou být zdraví škodlivé. Do ovzduší v domácnostech se tyto látky dostávají běžnými aktivitami - chloroform se uvolňuje z chlorované vody během sprchování, benzen v důsledku kouření nebo z venkovního vzduchu.

S cílem omezit vystavení lidí takovýmto látkám vložili vědci do DNA šplhavnice zlaté synteticky vyrobený gen králíka. Nositelem tohoto genu je mnoho savců, včetně lidí. Produkuje enzym, který v těle rozkládá řadu chemických látek.

Vědci z Washingtonské univerzity uvádějí, že během pokusu klesla koncentrace benzenu v prostředí, kde se nacházely rostliny s pozměněnou DNA, za osm dní až o 75 procent. Látku tak odbourává téměř pětkrát rychleji než nemodifikované rostliny.

Tým vědců nyní provádí další experimenty, které mají zjistit, zda šplhavnice může snižovat hladiny i jiných škodlivých látek a také zda do ní lze vložit i jiné geny, které by pomáhaly rozkládat například formaldehyd, jenž se do ovzduší dostává z čalounění nebo během vaření.

Tým navrhuje, aby rostlina byla součástí jakéhosi biofiltru, podobného miniaturnímu skleníku, kterým proháněl vzduch větrák. "Pokud některou z těchto rostlin postavíte do kouta, nebude vystavena dostatečnému kontaktu se vzduchem, aby mohla účinkovat," řekl profesor Stuart Strand, jeden z autorů studie. Na vyčištění vzduchu v domácnosti by stačilo 5-10 kilogramů rostlin, zařízení by mohlo navíc obsahovat i filtr pevných částic." Na trhu momentálně nejsou žádné přístroje, které by řešily přítomnost těchto (chemických látek), takže navrhujeme technologii, která toto prázdné místo zaplní."

Profesor Laurence Jones z Centra pro ekologii a hydrologii, jehož výzkum nedávno ukázal, že rostliny v Británii ročně "vyčistí" 1,4 milionu tun nečistot v ovzduší, řekl, že vědci z Washingtonské univerzity ještě musí prokázat, že jejich metoda funguje i mimo laboratorní podmínky. Rovněž poukázal na relativně dlouhou dobu, kterou šplhavnice na vyčištění vzduchu potřebovala - v reálném prostředí by podle něj bylo vzduchu k vyčištění mnohem více.

Biotechnoložka Liz Rylottová z Univerzity v Yorku je při hodnocení studie pozitivnější. "Je to skvělá průlomová technologie - na papíře je prospěšnost pro zdraví jasná ... tyto rostliny snižují váš kontakt s toxiny, což může být jenom dobře," řekla. Zároveň dodala, že modifikovaná rostlina nebude v dohledné době v EU k sehnání. "Zákony v Evropě jsou čím dál restriktivnější při povolování této technologie."


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

31.12.2018 07:04
A nestačilo by, kdyby v těch bytech a domech bydleli lidé? Když máme také ten gen, jako všichni ostatní živočichové?
Proč modifikovat nebohé rostliny? chápu vědce, Ti to dělají pro slávu časopiseckou.
Odpovědět
ig

31.12.2018 11:08 Reaguje na Katka Pazderů
Jasně, že je to akademická hříčka, ale obecně bych to nezavrhoval, ze spousty takových později vznikly zajímavé aplikace :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.12.2018 12:56 Reaguje na Katka Pazderů
Typický ekologický přístup: Čistý vzduch jako něco samo pro sebe. My, normální lidé, ten vzduch potřebujeme čistý, aby ty znečištěniny nešly do nás.
Jistěže lidé v místnosti působí jako pračka vzduchu. ale tyhle rostliny mají zajistit, aby nebylo co prát, co by skončilo v lidech.
Odpovědět
Eco Hunter

Eco Hunter

31.12.2018 17:29 Reaguje na Katka Pazderů
Asi proto, abychom to nemuseli dýchat my a riskovat, že nám vznikne nejaká rakovina (z benzenu), či jiné závažné onemocnení.
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.12.2018 12:58
Už někdy v 90. letech vyšla práce o tom, jaké škodliviny z indoor airu vychytávají které pokojové rostliny a v jakém množství. Některé byly docela zajímavé i bez GM.
Odpovědět
Eco Hunter

Eco Hunter

31.12.2018 17:31
No, možná, že jí to trvalo (relativne) dlouho, ale na druhou stranu tam ta kytka nejspíš bude permanetne. Ne, že si ji človľk pjčí jen na týden. Takže nízké výtežnosti bych se až tolik nebál. A obzvlášte lidem, kterí bydlí nekde blízko silnice, by to mohlo výrazne pomoct.
Odpovědět
Eco Hunter

Eco Hunter

31.12.2018 17:33
Doporucuji k precteni trochu odbornejsi verze textu:
http://www.gate2biotech.cz/gm-pokojovka-s-kralicim-genem-vycisti-vzduch-v-mistnosti/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist