https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rostouci-teploty-mohou-udelat-z-morskych-zivocichu-bezdomovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rostoucí teploty mohou udělat z mořských živočichů bezdomovce

1.1.2012 01:52 | EDINGURGH/PÍSEK (Ecomonitor)
Například koráli nedokážou na změnu reagovat dost rychle a spousta organismů obývajících mělká šelfová moře nemůže jít za chladnější vodou do větších hloubek.
Například koráli nedokážou na změnu reagovat dost rychle a spousta organismů obývajících mělká šelfová moře nemůže jít za chladnější vodou do větších hloubek.
Foto | Toby Hudson / Wikimedia Commons
Zvyšující se teploty přimějí řadu zvířecích i rostlinných druhů přemístit se do nových oblastí. Některé mořské druhy však nemají kam jít, píše server ScienceDaily.
 

Podle studie Asociace mořského výzkumu (SAMC) mají suchozemští tvorové a rostliny alespoň teoretickou možnost ustoupit do chladnějších poloh. Mnoho organismů obývajících moře tuto šanci mít nebude. Mezinárodní výzkum, na kterém se kromě mořských biologů ze skotské SAMC podíleli i klimatologové z kalifornské Santa Barbary, se zaměřil na sledování změn rozšíření živočichů a rostlin v reakci na měnící se teploty. Jako podklad jim sloužila meteorologická data let 1960–2009, týkající se teploty souše i oceánů.

Ukázalo se, že obecná reakce živočichů a rostlin je v moři i na pevnině velmi obdobná. Rozdíl je jen v trojnásobné rychlosti oteplování pevniny, které povede i k trojnásobně vyšší rychlosti při hledání nových stanovišť. „Oteplování nutí živočichy i rostliny vyhledávat chladnější regiony,“ konstatuje Mike Burrows, ekolog SAMC. „A protože na souši je celý proces rychlejší, musí tu organismy reagovat pohotověji.“

Dále Burrows vysvětluje, že pokud se nějaká oblast na zemském povrchu příliš oteplí, přesunou se její obyvatelé severněji do chladnějších poloh nebo do vyšších nadmořských výšek. Členitost zemského povrchu to umožňuje. Jenže ne všichni obyvatelé moří mají podobnou možnost. Řada stanovišť je totiž unikátních. Například koráli nedokážou na změnu reagovat dost rychle a spousta organismů obývajících mělká šelfová moře nemůže jít za chladnější vodou do větších hloubek.

„Některé druhy tak zůstanou uzavřeny v jakémsi hrnci s postupně se ohřívající vodou. To povede ke zpomalení růstu, omezení reprodukce a menším možnostem přežití ekonomicky i ekologicky důležitých druhů, například korálů, ryb či mořských ptáků,“ říká spoluautor studie John Bruno, z univerzity v Severní Karolíně.

Jeho přínos práci spočíval především v rozborech, jak rychle se mění teplota vodních mas a různých povrchů v rámci oteplování. Na příkladě skotského pobřeží demonstroval, že východní pobřeží se na jaře otepluje v průměru o pět dní dříve než před desetiletími, zatímco teplota západního zůstává navzdory změnám stejná. „Existují oblasti, kam by bylo teoreticky možné některé ohrožené mořské druhy přesunout. Naše studie by mohla přispět třeba k záchraně korálových útesů v jihovýchodní Asii.“

Článek byl uveřejněn 3. 11. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem „Climate Shift Could Leave Some Marine Species Homeless“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist