https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ruska-generalni-prokuratura-zakazala-pusobeni-wwf-v-rusku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ruská generální prokuratura zakázala působení WWF v Rusku

22.6.2023 01:09 | MOSKVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | S. / Flickr
Ruská generální prokuratura označila Světový fond na ochranu přírody (WWF) za "nežádoucí organizaci" a zakázala jeho působení v Rusku. Uvedla to včera agentura Interfax. Za případnou spolupráci s "nežádoucí organizací" hrozí Rusům postih včetně vězení. Před čtyřmi lety ruské úřady na tuto "černou listinu" zařadily i českou humanitární organizaci Člověk v tísni.
 

"Na základě výsledků provedené kontroly generální prokuratura přijala rozhodnutí uznat za nežádoucí činnost mezinárodní nevládní organizace Světový fond na ochranu přírody (WWF) na území Ruska," uvedla podle Interfaxu prokuratura.

O měsíc dříve ruské úřady označily za nežádoucí jinou mezinárodní organizaci na ochranu životního prostředí, Greenpeace. Její aktivity prý ohrožují ústavní pořádek a bezpečnost země. "Ve vztahu k Ruské federaci ekologické aktivity Greenpeace ve skutečnosti doprovázejí aktivní prosazování politických postojů, pokusy zasahovat do vnitřních záležitostí státu a jejich cílem je podkopávat jeho ekonomické základy," uvedla prokuratura.

Ruská pobočka Greenpeace následně na sociálních sítích uvedla, že nemá jinou možnost než v Rusku ukončit činnost: "Vyjadřujeme kategorický nesouhlas s rozhodnutím prokuratury. Toto rozhodnutí staví veškerou další aktivitu Greenpeace v Rusku mimo zákon."

Seznam nežádoucích organizací ruské úřady vytvořily po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014 apo vyhlášení západních protiruských sankcí. Na "černé listině" je už více než osm desítek subjektů. Organizace zařazené na seznamu nesmějí v Rusku působit a ruští občané s nimi nesmějí spolupracovat pod hrozbou až šestiletého vězení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

22.6.2023 11:40
Rusko se propadá velmi silně na úroveň Severní Koreje, Šachista Největší si vzal do hlavy, že Rusko povýší na úroveň supervelmoci, které se bude bát celý svět, v OSN bude mít čestné místo a do všeho bude kecat a západní státy se budou před ním plazit. Dopadlo to přesně naopak, bez ohledu, jak to dopadne na Ukrajině.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.6.2023 13:08 Reaguje na Pavel Hanzl
kecy v kleci
Odpovědět
Sl

Slovan

22.6.2023 11:50
Ukázka toho, co za režim v Rusku vládne. Podobné organizace nejsou zakazovány ani v Číně či v jiných ne zrovna demokratických státech. V Rusku byl WWF hlavním hráčem v nejednom ochranářském projektu a dost se obávám o jejich budoucnost. Za všechny uvedu třeba návrat levhartů perských na Kavkaz.

Rusák už by se měl smířit s tím, že světová velmoc není, nebude a že největší vlivu dosáhne díky silné ekonomice v kombinaci s nějakými těmi spojenci. Toho liliputa s neapolským syndromem by měli konečně vyhnat a začít modernizovat celou zemi. Takový potenciál a taková bída…
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

22.6.2023 12:19
děsivá země to Rusko v čele se srabem Bunkrdědkem, snad po jeho odchodu zemi převezmou kompetentnější lidé
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.6.2023 14:27
No, že tyhle spolky pracují na "podkopávání ekonomických základů", to je zřejmý fakt. Netají s přeci tím, že svých ideologických cílů chtějí dosáhnout bez ohledu na to, kolik to bude stát a jaké budou důsledky na výkon a konkurenceschopnost ekonomik.

Takže se docela brzy můžeme dostat do stavu, kdy ruská ekonomika bude efektivnější než trosky bývalé evropské slávy.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.6.2023 14:57 Reaguje na Viktor Šedivý
:D :D :D Tak ten byl dobrej... :D :D :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.6.2023 16:03 Reaguje na Viktor Šedivý
Co na ní může být efektivnějšího, když vyrábí pouze stroje na zabíjení lidí? I osobní auta jim musí vyrábět Číňani.
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.6.2023 16:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Však nám je za pár let budou vyrábět taky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist