https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ruske-urady-zavrely-tovarnu-ktera-pokryla-mesta-uhelnym-prachem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ruské úřady zavřely továrnu, která pokryla města uhelným prachem

27.2.2019 10:12 | PRAHA (ČTK)
Znečištění ovzduší dvojnásobně překročilo stanovené limity.
Znečištění ovzduší dvojnásobně překročilo stanovené limity.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Gubernátor oblasti na západní Sibiři včera nařídil dočasně uzavřít továrnu, která pokryla několik měst regionu silnou vrstvou uhelného prachu. Informovala o tom agentura AFP.

 

Během února pokryla sníh ve třech městech Kemerovské oblasti vrstva mastného a těžce smyvatelného uhelného prachu. Obyvatelé pak na sociálních sítích zveřejňovali snímky aut a budov pod vrstvou šedočerného sněhu. Někteří scenérii připodobňovali k Mordoru, hrůzostrašné fiktivní zemi ze ságy Pán prstenů od spisovatele J. R. R. Tolkiena.

"Uvrhne vás to do deprese, když je všechno kolem černé. A vy víte, že je to mimořádně škodlivé pro vaše zdraví," řekla místní novinářka Natalija Zubkovová z města Kiseljovsk, které ekologická katastrofa nejvíce postihla. "Naše děti si vůbec nechodí hrát ven," dodala s tím, že černý sníh vydrží pravděpodobně až do dubna.

Znečištění ovzduší dvojnásobně překročilo stanovené limity, uvedla policie, která zahájila vyšetřování. Prokurátor ze znečištění obvinil továrnu na úpravu uhlí Čerkasovskaja v Kiseljovsku, kde se podle něj "dlouhodobě a systematicky" porušovaly limity znečištění ovzduší, což mělo mimo jiné za následek řadu případů plicního onemocnění. V továrně údajně není zabudován žádný filtr zachycující uhelný prach.

Gubernátor Kemerovské oblasti Sergej Civilov veřejně obvinil vedení závodu, že "zabíjí" místní obyvatele, a nařídil dočasné uzavření provozu. "Zabíjíte sebe, lidi, které pro vás pracují, a všechno kolem vás," řekl gubernátor v televizi. "Všechny dokumenty předám policii a osobně na vaši továrnu dohlédnu," dodal.

Oblast Kuzněcké pánve, kde se továrna nachází, leží asi 3000 kilometrů východně od Moskvy. Jde o region známý obrovskými zásobami uhlí a těžkým průmyslem. Dlouhodobě se potýká se špinavým ovzduším, k němuž přispívají i místní metalurgické závody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist